szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A gálán az agrárminiszter arról beszélt, hogyan segítik a hazai termelőket a járvány okozta károk enyhítésében.

Áts Károlyt, a tokaj-hegyaljai Áts Családi Pincészet tulajdonosát választotta meg az év borászának az ország 50 legjobb borásza pénteken. A 2020-as Borászok borásza verseny első díját Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adta át az etyeki Rókusfalvy Birtokon.

A tokaji borász édesapjától leste el a fogásokat, majd hosszú éveken át a Royal Tokaji főborászaként szerzett hírnevet magának.A tokaji borász nevéhez köthető a 100 pontos, 1999-es esszencia a Wine & Spirits Magazin jóvoltából. Családi pincészetüket 2012-ben alapították Mád meghatározó dűlőiben. A termést tarcali pincékben dolgozzák fel - olvasható a pincészet honlapján. Áts Károly már abban az évben elnyerte az év bortermelője címet. Emellett 2013-ban a Tokaj Kereskedőház utódjának, a Grand Tokajnak lett a főborásza. A tokaji borász nevéhez köthető a Wine and Spirits magazin által 100 pontosnak ítélt, 1999-es esszencia.

A borverseny megnyitóján Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy a járvány miatt a borfogyasztás is jelentős mértékben visszaesett, ezért a borászok és a szakmai szervezetek együttműködése a tárcával lehetővé tette, hogy már most megkezdődhessen a támogatások igénylése. A kárenyhítés keretében az eladhatatlanná vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentését is támogatja a tárca a krízislepárlási intézkedés keretében, amellyel csökkenthető a borpiacon érvényesülő kínálati nyomás. Hozzátette, hogy ennek a támogatásnak az összértéke 2,5 milliárd forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!