szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A levél aláírói közül többeket támadtak már valamilyen korábbi véleménynyilvánításuk miatt.

Mintegy 150 író, tudós és aktivista, közük J. K. Rowling, Salman Rushdie és Margaret Atwood írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága mellett tettek hitet, és elítélték a viták korlátozását. Mint fogalmaztak, nem tartják helyesnek a nyílt viták elfojtását. Szót emeltek a nyilvános megszégyenítés és kirekesztés divatja és a „vakító erkölcsi bizonyosság” ellen. A levél aláírói közül többeket támadtak már valamilyen korábbi véleménynyilvánításuk miatt – írta a BBC szerdán.

A Harper's Magazine-ban kedden megjelent levél aláírói között van Francis Fukuyama és Noam Chomsky amerikai filozófusok, Gloria Steinem amerikai újságíró, feminista aktivista és Garri Kaszparov orosz sakknagymester is neves történészek, írók mellett.

J. K. Rowling író a közelmúltban szintén támadások kereszttüzébe került a transzneműekkel kapcsolatos véleménynyilvánítása miatt.

A brit hírportál megjegyezte, hogy az egyik aláíró pár órával a levél megjelenése után visszavonta nevét. Az amerikai Jennifer Finney Boylan transznemű aktivista elnézést kért csatlakozásáért, azt hitte, az internetes megszégyenítések elleni nyilatkozatot ír alá, és nem tudta, kik szerepelnek az aláírók között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Javuló számok jöttek a magyar iparból, de még mindig nagy a visszaesés

Javuló számok jöttek a magyar iparból, de még mindig nagy a visszaesés

Melyik is a leggyorsabb Tesla jelenleg? – videó

Melyik is a leggyorsabb Tesla jelenleg? – videó

Privátbankár: Milliárdosok vadászházára ment el 7 milliónyi közpénz

Privátbankár: Milliárdosok vadászházára ment el 7 milliónyi közpénz