szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Régóta rebesgették, hogy ellenzi a transzneműek jogait J.K Rowling. Most be is bizonyosodott.

Bár a Harry Potter sorozat az elfogadást hirdeti, szerzője, J.K. Rowling ennek ellenkezője miatt került a hírekbe. A VOX szerint az író legutóbbi tweetjében azt a Maya Forstatert védte, aki transzfóbiás megjegyzései miatt nemrégiben el kellett hagyja a Centre for Global Development (CGD) kutatóközpontot.

Forstater a feminizmusnak egy olyan radikális irányzatát követi, amely tiltakozik a transznemű nőknek járó egyenlő bánásmód ellen. A kutató 2018 és 2019 között számos, transzneműeket diszkrimináló bejegyzést osztott meg Twitter-oldalán, melyek miatt 2019 márciusában megvált tőle a CGD. Forstater beperelte a céget munkahelyi diszkrimináció miatt, ezt azonban szerdán elbukta: a bíróság az abszolutista nézeteire hivatkozott.

Rowling erre hivatkozott, amikor az #IStandWithMaya (Maya mellett állok) címkét használta csütörtöki bejegyzése végén, amely így hangzott:

Öltözz, ahogy tetszik. Nevezd magad úgy, ahogy szeretnéd. Feküdj le bármely felnőttel, aki beleegyezését adja. Élj teljes életet békében és biztonságban. De kirúgnál egy nőt a munkahelyéről, csak mert a nemiséget valósnak tartja?

Az író rajongói felháborodtak. Úgy gondolják, Rowling feminizmusa a kétezres évek elején rekedt, illetve sokan megbánták azt is, hogy rajongtak a Harry Potter-sorozatért – főleg azok, akiket személyesen érint a vita.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében