szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt 15 évben 12 százalékkal nőtt azoknak a fiatal felnőtteknek az aránya, akik szüleikkel élnek.

Átlagosan 27 évesen költöznek el otthonról a magyarok – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Mint írják, ez anyagi okokkal magyarázható. A tanulással töltött idő hosszúságát és a munkaerőpiaci lehetőségeket külön is megemlítik. Mint rámutatnak,

a szüleikkel élők nagy része ugyanis dolgozik: 72 százalékuk teljes állást, további 4,5 százalékuk pedig részmunkaidőset vállalt.

Összességében a KSH szerint tavaly a 18–34 éves magyarok 62 százaléka még nem hagyta el a szülői házat, ami nagyjából 1,3 millió személyt jelent. Más volt a helyzet 2005-ben: akkor a fiatal felnőttek 50 százaléka már el tudott költözni. A trendet 1990-ig vezetik vissza a statisztikusok. Mint írják:

Lényegi változást ezen a téren még a rendszerváltás hozott.

Jellemzően a férfiak nálunk is később költöznek el a szüleiktől, mint a nők – hasonlóan a legtöbb uniós tagállamhoz. De 2005-höz képest ez változott a leginkább: a szülői házban élő nők aránya a 18-34 éves korosztályban 15 százalékkal, 42-ről 57 százalékra emelkedett. A férfiaknál csak 9 százalékos az emelkedés, az el nem költözők aránya 57 százalékról nőtt 66-ra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

A válság megmutatta, hogy sokkal nagyobb a gond az albérletpiacon, mint előtte gondoltuk

Attól, hogy esnek a bérleti díjak, még megmaradtak az albérleti piac régi problémái. A jogi szabályozás túl bonyolult, mégis kimaradt belőle a bérlő és a bérbeadó sok joga és kötelessége, az pedig a válság idején jól látszik, hogy nemcsak az albérlők, hanem a lakást kiadók oldalán is nagy a bizonytalanság. A Habitat for Humanity összefoglalta az albérletpiac mostani helyzetét, és több javaslattal is előállt.

Daczi Dóra Gazdaság

Ebben a leendő budapesti házban megválaszthatja a szomszédait, de cserébe főzni fog rájuk

Munkaközösség, lakásszövetkezet, építőközösség, kollektíva – ismerősen csenghetnek ezek a retró kifejezések, melyeket a közösségi lakhatási mozgalom hozna vissza a köztudatba. A spanyolviasz újbóli feltaláláshoz más hozzávalók is kellenek, például a fenntarthatóság – meg persze az, hogy e közösségek elődeik többségével szemben most önként és dalolva szerveződnek.

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők

Ferenc pápát nagyon is foglalkoztatják a nők