szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Berettyóújfalu környékén működő, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány állami támogatása 17 millióról 8,5 millióra csökken.

„Nos, megkaptuk mi is a hivatalos értesítést. Az Igazgyöngy köznevelési megállapodását is 50%-kal csökkentik ettől a tanévtől. Az értesítés a járványhelyzettel indokolja a csökkentést, egyben felajánlja, hogyha nem tudjuk fenntartani az iskolát, ott a lehetőség az államnak való átadásra” – írja az alapítvány vezetője, a Nyomor széle blog gazdája, L. Ritók Nóra a Facebookon.

Emlékeztetett arra is, hogy egyszer már megvonták tőlük, de aztán visszakapták a támogatást.

L. Ritók Nóra úgy véli, „hiába a magas szintű pedagógiai munka, hiába a hazai és nemzetközi egyetemi partnerség, hiába a helyi együttműködések, az iskolarendszeren belül is, hiába a határon túli magyar pedagógusok módszertani fejlesztése, hiába az együttműködés az OH-val (Oktatási Hivatal – a szerk.).

Fűnyíróelv van, és bekényszerítés az állami rendszerbe.”

Az Igazgyöngy esetében az is szempont volt a támogatás megvonására, hogy az alapítványnak erős a fundraising vonala. „Eddig is össze tudtuk szedni adományokból, ami hiányzott, tegyük most is ezt. És az öt közhasznú (állami) feladatra, amiből egyre kapunk állami támogatást, az oktatásra, építsünk ebben is az adományokra”. De elhangzott az is, hogy benne vannak a 300 falus programban Tolddal. Ahol iskola sincs, ez egy más terület, a BM programja, és nem vonható be forrásként az iskolafenntartásba.

Egész pontosan 17 millióról csökkentették a támogatást 8,5 millióra.

„Hát, most itt tartunk megint. A nagy demokratikus vívmány, az iskolaalapításról és fenntartásról átértelmeződött. Ebben kell most gondolkodnunk, hogy meddig tudunk működni, ebben a feltételrendszerben. Hogy túl tudjuk-e élni, mert a költségvetés ennyi... és az állami támogatás szűkül. Mi pedig nem olyan társadalmi csoporttal dolgozunk, akikre a költség ráterhelhető. Csökkentsük-e a tanulólétszámot, vagy más területtől vegyük el a hiányzó összeget? Hogy feladjuk-e, vagy küzdjünk tovább az iskolánkért? A szektorsemlegességért? A gyermekközpontú pedagógiáért? A leszakadó társadalmi csoportok gyerekeiért? Egy esélykiegyenlítő oktatásért?

Mert mindig nehezedik a terep…. és mi sem bírjuk a végtelenségig”

– zárja sorait Ritók Nóra.

A napokban derült ki, hogy az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség oktatási intézményei is fele annyi támogatást kapnak idén, mint korábban, és jövőre teljesen lenullázódik a köznevelési megállapodás alapján kapott forrás. Iványi azt írta, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár augusztus 5-én tájékoztatta a döntésről, ami a lelkész szavai szerint azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket.”

Megvonja Iványi Gáborék iskoláinak kiegészítő támogatását a kormány

Átadták a Raoul Wallenberg-díjakat szerdán Budapesten. A vészkorszakban magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomatáról elnevezett elismerést olyanok vehették át, akik "példát mutatnak humanizmusból" és sokat tettek a hátrányos helyzetű és diszkriminációt elszenvedő embertársaikért - ismertette Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
500 forintos hétvégi adatjegyet vezetett be a Telenor, 100 GB jár érte

500 forintos hétvégi adatjegyet vezetett be a Telenor, 100 GB jár érte

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Anthony Faucit kérte fel Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk