szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emmi szerint nem térül meg az, amit az elmúlt másfél évtizedben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeire fordítottak.

Ebben a tanévben a korábbi többlettámogatás felét, 95 millió forintot kap majd az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség oktatási intézményei után, jövőre azonban megvonják tőle ezt az összeget is – írja a 444.hu.

Iványi a szervezet csütörtöki hírlevelében azt írta, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár augusztus 5-én tájékoztatta a döntésről, ami a lelkész szavai szerint azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”.

A MET Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben több óvodát, valamint általános és középiskolát tart fenn.

Iványi Gábor: Nagyon fáradt vagyok, de nem adom fel

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke fél attól, hogy elvész Magyarország jövője, mert most átalusszuk azt, ami történik, és képtelenek leszünk felkelni, a saját lábunkra állni. De azt mondja, egyetlen célja van: úgy élni az életét, hogy ne szenvedjen el lelki károkat.

A lelkész levele szerint a minisztériumban nehezményezték, hogy a MET intézményei alacsony arányban küldték vissza az Oktatási Hivatalnak „a nem kötelező családiháttér-index felméréseket”, ezért „nem tudják mérni illetve összehasonlítani az eredményeket más hasonló intézményekkel”. Iványi erre azzal érvelt, hogy több száz gyerek végezte el náluk a nyolc osztályt, sokan érettségiztek vagy szakmát szereztek, és felvetette azt is, hogy

miután nagy hányaduk mélyszegénységből jön, az iskola nyújtotta egyéb támogatás, mint családgondozás, szociális ügyintézés, utógondozás, mentálhigiénés segítségnyújtás (étkezés, ruházat, sőt családi segítség, főleg télen és élelmiszercsomagok formájában) miért ne lenne egyfajta jó megtérülés”.

Levele szerint Maruzsa erre úgy ragált, hogy „ez is lehet egyfajta szempont”.

A 444.hu emlékeztetett, hogy a kormány 2012-ben ötéves köznevelési szerződést kötött a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel, amit a lejárta óta évente meghosszabbítottak. Most Iványi szerint Maruzsa azt ajánlotta neki, hogy még utoljára megkaphatják a támogatás felét, ha elfogadja, hogy utána nem kötnek új szerződést. Sőt az államtitkár állítólag azt is felvetette, hogy ha nem tudják működtetni az intézményeket, az állam kész fenntartásba venni azokat.

Iványi Gáborék újra az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget 2011-ben fosztották meg az egyházi jogaitól, ezt követően már különböző bírósági fórumokhoz fordultak Iványiék, többek között az EJEB is elmarasztalta az államot, hiába. A jogokat nem kapták vissza. Most újra megpróbálják.

A lap megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát az ügyben, ahonnan azt a választ kapta, hogy az augusztus 5-i egyeztetés alapján a többlettámogatás felét, 95 millió forintot adnak a MET-nek, és csak erre a tanévre. „Azt is jeleztük a MET felé, hogy a 2021-2022-es tanévtől erre a többlettámogatásra ne számítsanak, az intézmény működését a jogszabályokban meghatározott támogatási formákból kell biztosítaniuk” – idézte a tárca válaszát a cikk, amely felidézte, hogy a kormány és a MET azóta állnak harcban, hogy a 2011-es egyházügyi törvény megfosztotta a szervezetet egyházi státusától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
T. R. Itthon

Iványi Gábor, Setét Jenő és Bogdán László is Wallenberg-díjat kapott

Átadták a Raoul Wallenberg-díjakat szerdán Budapesten. A vészkorszakban magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomatáról elnevezett elismerést olyanok vehették át, akik "példát mutatnak humanizmusból" és sokat tettek a hátrányos helyzetű és diszkriminációt elszenvedő embertársaikért – ismertette Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke.

Irán külügyminisztere megígérte, nem kezdenek fegyverkezési versenybe

Irán külügyminisztere megígérte, nem kezdenek fegyverkezési versenybe

14 hazai városban láthatók a nemzetközi fesztiválok díjazott filmjei

14 hazai városban láthatók a nemzetközi fesztiválok díjazott filmjei

Beragadt 365-re a forint

Beragadt 365-re a forint