Tetszett a cikk?

Ismét megtudhattuk, hogy minden sajtótermék egyenlő – de vannak egyenlőbbek. És hogy nem tartozik ránk egy halom közpénzből megvalósuló esemény.

Mint arról többször is írtuk (többek közt itt és itt) az állam raktárkoncertekkel segíti ki a tavasszal és nyáron többnyire koncertek nélkül maradt könnyűzenészeket és stábjaikat. A nézők nélküli fellépéseket magas színvonalú hang- és fénytechnikával felszerelt raktárakban rendezik, körülbelül 150 előadó és zenekar kap lehetőséget, a koncerteket pedig rögzítik. A program összebüdzséje 5,3 milliárd forint.

Azt lehet tudni, hogy a zenekarok és stábjaik maximum 15 millió forintot kapnak a fellépésért, de úgy tudjuk, vannak olyan előadók, akiknek a gázsija az egymilliót sem éri el. Ez persze így is bőkezű támogatásnak tűnik egy koncertért, de ha mondjuk, 10 millióval számolunk fejenként a 150 előadónál (az összesen 1,5 milliárd), akkor kiderül, hogy az 5,3 milliárdos támogatás mintegy háromnegyede (3,8 milliárd) nem az előadókat és stábjaikat illeti, hanem a program lebonyolítását bonyolító NER-közeli cégeket.

A koncertek technikai lebonyolítását az Antenna Hungária végzi, de a megvalósításban részt vesz a sokmilliárdos kormányzati kommunikációs megbízásokat folyamatosan elnyerő Balásy Gyula-féle Lounge Group is.

Iparági vélemények szerint sokkal hatékonyabb támogatás lenne, ha ezt is hozzácsapnák a klubtámogatásokhoz. Más kérdés, hogy kit akart valójában támogatni a kormány.

De hogy milyenek is pontosan ezek a raktárkoncertek, erről is szerettünk volna hírt adni. Írtunk a már említett Antenna Hungária munkatársának, amelyben jeleztük szándékunkat, hogy szeretnénk ellátogatni valamelyik raktárkoncertre. Ezt a választ kaptuk:

„A vírushelyzetre tekintettel a Raktárkoncertek zárt ajtók mögött zajlanak, azokon kizárólag a zenekarok, valamint a felvételen dolgozó szűk technikai stáb lehet jelen. A jelenlévők számának korlátozása érdekében a felvételeken – a fentieken túl – csak olyan sajtóorgánum vehet részt, akivel kizárólagos médiapartneri megállapodás született. Erre való tekintettel a helyszíni részvételre sajnos nem áll módunkban lehetőséget biztosítani.”

Nos, ami azt illeti, nem tudunk nem arra gondolni, hogy a járványhelyzet ebben az esetben inkább csak ürügy arra, hogy a hatalom távol tartsa az eseménytől a kritikus, nem „udvari” sajtót. Arra gondolni sem akarunk – egészen új járványügyi felfedezés lenne –, hogy a kizárólagos médiapartnerek potenciálisan kevésbé fertőznek, mint az erre a közpénzből megvalósuló eseményre kíváncsi további újságírók. Azt mondanunk sem kell, hogy a rendezők részéről korábban semmilyen olyan megkeresés nem érkezett, ami lehetőséget kínált volna a raktárkoncertek megtekintésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
György herceg ajándékából diplomáciai gondok lehetnek

György herceg ajándékából diplomáciai gondok lehetnek

Legalább emiatt fellélegezhetünk: véget ér a parlagfűszezon

Legalább emiatt fellélegezhetünk: véget ér a parlagfűszezon

Másfél millióért árulja kínai elektromos autóját a General Motors

Másfél millióért árulja kínai elektromos autóját a General Motors