szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A University College London kutatói szerint biztosabb jele a Covid–19 betegségnek, ha elveszítjük az ízérzékelésünket és a szaglásunkat, mint a köhögés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az egyetem kutatói olyan embereket vizsgáltak meg, akik arról számoltak be, hogy év elején elvesztették a szag- és/vagy az ízérzékelésüket. Az 590 fős minta 80 százalékánál kimutatták a koronavírus-fertőzésre utaló antitesteket. 472-en tehát átestek a koronavíruson, és ezeknek az embereknek a 40 százaléka úgy, hogy a szaglás elvesztésén kívül más tüneteket nem produkáltak – írja a BBC.

Körülbelül május közepén került fel a Covid–19 tünetei közé hivatalosan is a szaglásvesztés, illetve az ízérzékelés kiesése, most pedig a University College London kutatói azt mondják, hogy

ha valaki egyik nap arra ébred, hogy nem érzi a kávé, a fogkrém vagy éppen a parfüm illatát, az jobban teszi, ha önként karanténba vonul, és kér egy tesztet.

Mert ilyen tünetekkel ötből négy embernek, a vizsgálat alapján, koronavírus-fertőzése van.

A szaglás egyébként nem azért vész el egy időre, mert a fertőzés következtében mondjuk be lenne dugulva az orrunk – emelik ki a szakemberek –, hanem azért, mert a vírus az orr hátsó falán, a nyelven és a torkon lévő sejteket támadja meg.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az említett tünet enyhének számít – mondjuk egy tüdőgyulladáshoz képest –, viszont lehet veszélyes is, mert az ember így nem tudja érzékelni a szivárgó gázszagot, a füstöt vagy a romlott étel szagát.

Hozzáteszik, hogy van olyan páciens, akinek a szaglása a betegségből való kigyógyulást követő hónapokban sem tért vissza, mások pedig arra panaszkodtak, hogy folyamatosan „megavasodott hulladék” szagát, illetve konstans fémes ízt éreztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma

Novák Katalin: Több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma