szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A képen egy idős nő mutatja a középső ujját a renitenseknek.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A német főváros turisztikai szervezete, a Visit Berlin és a várost irányító szenátus kampányt indított, hogy rávegye az embereket, viseljenek maszkot a koronavírus-járvány terjedésének lassítása és az idősek védelme érdekében. És nem finomkodnak: a hirdetésük szereplője bemutat mindazoknak, akik nem takarják el az orrukat és a szájukat. A „betartjuk a koronaszabályokat” elnevezésű kampány fotója kedden jelent meg az egyik helyi újságban, de hamar szétszaladt a közösségi médiában.

A legtöbb berlini és idelátogató betartja a járványügyi előírásokat, de akadnak, akik nem. Ezek az emberek veszélyeztetik az idősek és mindazok életét, akik a járvány szempontjából kockázatos csoportba tartoznak. Erre a problémára akartuk felhívni a figyelmet, ezért provokatív motívumot választottunk – magyarázta Christian Tänzler, a Visit Berlin szóvivője.

Tänzler szerint az üzenet határozottan berlini, a főváros lakói ugyanis éppen arról ismertek, hogy kertelés nélkül, egyenesen beszélnek.

A szóvivőnek azonban nem sikerült mindenkit meggyőznie. Lorenz Maroldt, a Der Tagesspiegel című fővárosi lap főszerkesztője szerint például valóban „klasszikusan berlini” a kampány, ezért jól is működhetne, ám a képet árnyalja, hogy a szenátus szerinte nem kezeli jól a járványt. „Úgy tűnik, hogy a szenátus szerint sikeresebb módszer sértegetni az embereket, mint szigorú, világos szabályokat hozni, és hatékonyan ellenőrizni a betartásukat. Ebből a szempontból megbuktak” – magyarázta.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy míg a hirdetés szövegében a mutatóujj szerepel, addig az idős nő a képen a középső ujját emeli fel. A Visit Berlin szerint ez szándékos.

Megint mások azzal érveltek, hogy egyesek egészségi okokból nem viselhetnek maszkot. Tänzler erre azt válaszolta: az üzenetük azoknak szól, akik nem tisztelik mások életét.

(BBC)

Nyitóképünk forrása: Visit Berlin

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buzinkay György: Károlyi Mihálynak igaza volt

Buzinkay György: Károlyi Mihálynak igaza volt

Kivonul az eMAG Lengyelországból, hogy a magyar piacra koncentrálhasson

Kivonul az eMAG Lengyelországból, hogy a magyar piacra koncentrálhasson

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"

Saját intézményével ellenőrizné a jogállamiság helyzetét Magyarország és Lengyelország, hogy "ne nézzék bolondnak"