szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tárgyalni szeretnének.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Négy nappal ezelőtt hívta meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgársága a Palkovics László ágazatért felelős miniszter által összeállított minisztériumi küldöttséget tárgyalni a blokád alá vont egyetemi épületbe, a Vas utcába.

Az egyeztetést jövő szerdán reggel 10:00 órára tervezik, alapját a hallgatók követelései képeznék.

A hivatalos meghívóban azt kérik, Palkovics holnap, azaz pénteken, a munkaidő végéig bezárólag jelezze részvételi szándékát és küldje meg a delegáció tagjainak névsorát – sem számukat, sem személyüket nem határozták meg az SZFE-sek.

Az Innovációs- és Technológiai Minisztérium még nem, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája viszont már elfogadta az SZFE-s hallgatók meghívását a jövő szerdai egyeztetésre.

Mint az SZFE polgársága közleményében írja, "azért is elengedhetetlen a HÖOK részvétele egy ilyen találkozáson, mert a hallgatókat számos jogsérelem éri a modellváltásból fakadóan. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói értetlenül állnak a felsőoktatásért felelős miniszter korábbi felelősséghárító gesztusai előtt, ám remélik, az egyértelműen az oktatásuk ellehetetlenítésére és a tanulmányi félévük érvénytelenítésére irányú törekvések – mint a tantermek bezáratása, az internetelérés teljes kiiktatása az összes épületben, vagy az ösztöndíjak visszatartásának lehetősége – elhárításában számíthatnak az innovációs- és technológiai miniszter közbenjárására" – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minél fiatalabb valaki, annál inkább zavarja a klímaváltozás

Minél fiatalabb valaki, annál inkább zavarja a klímaváltozás

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

Íme, a kormány árnyékköltségvetése: így jött össze az 5 ezer milliárd forintos hiány

881,9 km/h-val repült a távirányítós repülő, pedig hajtómű sem volt rajta

881,9 km/h-val repült a távirányítós repülő, pedig hajtómű sem volt rajta