szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eredetben és az X-Menben is játszó Oscar-jelölt színész 2014-ben leszbikusságáról beszélt, most pedig bejelentette, hogy transznemű, és Elliot Page néven éli tovább az életét. Boldog, de fél a támadásoktól és az erőszaktól.

Kedves barátaim, szeretném megosztani veletek, hogy transznemű vagyok, és Elliot a nevem. Szerencsésnek érzem magam, hogy ezt leírhatom. Hogy itt lehetek. Hogy eljuthattam az életemnek erre a pontjára.

Így kezdte bejelentését a Twitteren a korábban Ellen Page néven ismert, kanadai születésű, 33 éves színész, akit a Juno című film miatt jelöltek Oscarra, majd szerepelt Christopher Nolan Eredet című filmjében, az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban, a Rómának szeretettel című Woody Allen-filmben, jelenleg pedig a Netflix Az Esernyő Akadémia című sorozatában játszik. Page 2014-ben nagy nyilvánosság előtt, egy érzelmes és sokakat inspiráló beszédben mondta el először, hogy leszbikus, majd 2018-ban összeházasodott egy táncosnővel; most azt írja, mostanra eljutott az útján odáig, hogy kijelentse, nem tud azonosulni biológiai nemével.

Leírni sem tudom, mennyire jó érzés, hogy végre képes vagyok elég szeretettel fordulni önmagam felé ahhoz, hogy megélhessem a valódi identitásomat

– írja, hozzátéve, hogy rengeteg inspirációt kapott a transz közösségektől, amelyek tagjai régóta bátran küzdenek azért, hogy elfogadóbb hellyé változtassák a világot, ahol jobban megjelenik az egyenlőség és a szeretet.

„Ugyanakkor a megértéseteket is kérem. Az örömöm valós, ugyanakkor sérülékeny is. Az az igazság, hogy a mély boldogság mellett félek is. Félek a támadásoktól, a gyűlölettől, a »poénoktól« és az erőszaktól” – írja a közleményében, hozzátéve, mennyire kegyetlenül áll a világ a transzneműekhez. Mint írja, 2020-ban már 40 transznemű embert gyilkoltak meg – többségében feketéket és latin-amerikaiakat –, emellett a transzneműek 40 százaléka kísérelt már meg öngyilkosságot. Page épp ezért azt üzente a melegség és másság ellen uszító politikusoknak:

Vér tapad a kezetekhez.

„Üzenem mindazoknak a transz embereknek, akik zaklatásokkal, önutálattal, bántalmazással és fenyegetésekkel kell, hogy mindennap szembenézzenek: veletek vagyok, szeretlek benneteket, és mindent megteszek, amit csak tudok, hogy együtt jobb hellyé tegyük a világot” – zárul a közlemény.

A Netflix azonnal kommentálta a bejelentést: „Nagyon büszkék vagyunk a mi szuperhősünkre! SZERETÜNK, ELLIOT! Alig várjuk, hogy visszatérj a harmadik évadban!” Több sztár is kifejezte szeretetét és támogatását a Twitteren, többek közt Patricia Arquette, Mia Farrow, a #metoo hashtaget a neten elterjesztő Alyssa Milano és a szintén transznemű stand-up komikus, Eddie Izzard. Page felesége, Emma Porter is közzétett egy üzenetet az Instagram-oldalán, amelyben büszkeségéről, szeretetéről és támogatásáról írt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt

Most lett csak igazán fontos, hogy betartsa otthon a 20-20-20-as szabályt

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja

Horrorfilmbe illő hangot ad az Amazon elektromos furgonja