szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Betegségére és a járványügyi előírásra hivatkozik.

Mint kedden írtuk, egy nógrádi település papja a létszámellenőrzés után túl soknak találta egy temetésen a gyászolókat a kormány által engedélyezett ötven főhöz képest, ezért egyszerűen faképnél hagyta a jelenlévőket.

Úgy tudni, a község önkormányzata az esetről bejelentést tett a Váci Egyházmegyéhez, szerintük a plébános kegyeletsértést követett el a magatartásával.

A Blikk elérte az érintett plébánost, Hulitka Róbertet. „Pandémia van, ránk is vonatkoznak az előírások. Valóban túl sokan gyűltek össze a temetésen, amit az elején szóvá tettem, hiszen a kormányrendelet ötven főben maximálja a temetési szertartások résztvevőit. Persze, voltak, akiknek ez nem tetszett, de néhányan odébbálltak” – mondta.

Hozzátette azt is, hogy azon a szertartáson ő is komoly tünetekkel küszködött. „39 fokos lázam volt, erősen köhögtem. Azóta is minden programomat lemondtam, karanténban vagyok, fogalmam sem volt a panaszról…” Mint mondta, betegen, maszkban az ember nem tud ugyanúgy prédikálni. „Lehet, hogy a részvét sem úgy jön át ilyenkor. Az igaz, hogy a betegségemet nem jeleztem, ennek a szertartásnak nem az én szenvedésemről kell szólnia. Megszenteltem az urnát, aztán csendben eljöttem.”

A lapnak az egyházmegye ezt írta: „Az elektronikus sajtóból értesültünk róla, hogy egy nógrádi településen egy pap mit tett vagy nem tett. Igyekszünk utánajárni a cikk igazságtartalmának, addig azonban, amíg ki nem derül, mi is történt valójában, nem tudunk érdemben nyilatkozni az ügyben.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!