szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A leköszönő elnök a legfeszültebb választások után is fogadta az érkező elnököt. Ez most elmarad.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Január 20-án reggel Donald és Melania Trump elhagyja a Fehér Házat, mégpedig anélkül, hogy fogadná az érkező elnököt és first ladyt, Joe és Jill Bident. A hatalomátadás rituáléjának része, hogy a leköszönő elnök az északi oszlopcsarnok lépcsőjén fogadja az utódát, majd közösen indulnak el a Capitoliumhoz. Donald Trump azonban úgy döntött, hogy kihagyja ezt a lehetőséget. A CNN információi szerint a személyzet egyik tagja fogadja majd Bidenéket.

Trumpék és Obamáék. Négy évvel ezelőtt még mindenki nagyon udvarias volt
©

A választási vereségét nehezen viselő elnök egyes források szerint nem fogja tartani magát ahhoz a hagyományhoz sem, hogy levelet hagyjon az utódjának az Ovális Irodában.

Melania Trump sem szentelt sok figyelmet az udvariassági szokásoknak. A first lady több mint két hétig nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, és ő sem vette fel a kapcsolatot az utódjával, Jill Bidennel. Úgy tűnik, megszakad az a hagyomány is, hogy a leköszönő first lady körbevezeti az érkező elnöki családot a Fehér Házban. Erre Bidenéknek nem feltétlenül lenne szükségük, hiszen Barack Obama alelnökeként Joe Biden meglehetősen sokszor megfordult a Fehér Házban, az udvariassági túra elmaradás azonban így is rányomja majd a bélyegét a beiktatás napjára.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Életfogytiglanra ítélték első fokon a kíméletlen csantavéri gyilkost

Életfogytiglanra ítélték első fokon a kíméletlen csantavéri gyilkost

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van