szerző:
V.É.
Tetszett a cikk?

Költői kép, népies szófordulat(kísérlet) vagy kőkemény közgazdasági valóság? Esetleg értsük szó szerint, ha a miniszterelnök közjószágnak tekinti a gyerekeket?

Orbán Viktor pénteki rádiós interjújában megint feladta a leckét, ami a mondanivalójának az értelmezését illeti. Az apropót az adta, hogy az interjú végén demográfiai kérdések jöttek szóba, ami büszkeséggel töltötte el a miniszterelnököt, hiszen, mint mondta: több a házasság, nő a gyermekvállalási kedv.

(Itt nyitnunk kell egy zárójelet olyan részletekről, amelyek a rádiós interjúba nem fértek bele. Igaz, hogy 2020-ban lakosságarányosan nézve 2016 óta a legjobb születési mutatót mérte a Központi Statisztikai Hivatal, de a népesség szinten tartásához szükséges 2,1-es teljes termékenységi arányszámtól rettenetesen messze vagyunk, 1,49-ről 1,55-re nőtt csak a mutató. Ráadásul 2020-ban összesen 139 549 magyar halt meg – ez a legrosszabb halálozási mutató 1999 óta. Összességében pedig százhúsz év második legrosszabb demográfiai eredményét hozta 2020.)

Ahogy a Stern a héten megjelent interjúban személyes példákon keresztül próbált meg közelebb jutni Orbán Viktor társadalompolitikájához, úgy a Kossuth rádió interjújában is erős hangsúlyt kapott a személyes szál, a kormányfő ugyanis így fogalmazott: „Nekem megadatott, hogy viszonylag fiatalon lettem kormányfő, sok gyermekem és unokám van, így érzem a jelentőségét annak, hogyan gondolkodnak az ország vezetői a jövőről: nemzedékekben kell gondolkozni. Ennek első számú feltétele, hogy megszülessenek ezek a nemzedékek.”

Majd – rácsodálkozva arra, hogy az országban állandóan vita robban ki arról, szabad-e a kormánynak kimondania, hogy a több gyerek jobb, mint az egy gyerek – így foglalta össze a gyerekvállalással kapcsolatos nézeteit:

A gyermek egy közjószág is, azon kívül, hogy saját személyes boldogsága minden szülőnek, egy érték. Akik ilyen életformát vállalnak, azokat támogatjuk.

Az emberi erőforrásról ezek szerint ugrottunk egyet a közjószágra, amely közgazdasági és elosztórendszeri szempontból bevett kifejezés ugyan, de létezik olyan érvelés, amely szerint a gyereket még ebben az értelemben sem kellene közjószágként kezelni.

Másrészt mennyivel jobban járna az egész ország, hogy a gyerekeket is embernek tekintenénk, és a már megszületettekről is emberhez méltóan gondoskodnánk.

Jelenleg a társadalom legszegényebb 30 százaléka neveli a magyar gyerekek több mint felét. Mintegy 500 ezer gyerek él jövedelmi szegénységben, 100 ezer gyerek él vécé és fürdőszoba nélküli, 470 ezer gyerek súlyosan deprivált lakásban.

Magyarországon 2019-ben körülbelül 23 ezer gyerek élt gyerekvédelmi gondoskodásban, ők olyan gyerekek, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, többnyire bántalmazás, elhanyagolás miatt, vagy azért, mert olyan rossz életkörülmények között éltek, hogy az már veszélyeztette a normális fejlődésüket. És akkor nem beszéltünk még azokról az örökbefogadásra váró gyerekekről, akiktől pont azzal vette el a családban való felnövés lehetőségét a kormány, hogy megnehezítette az egyedülállók örökbefogadását, mert fontosabb volt hangoztatni, hogy az apa férfi, az anya nő, mint arra társadalompolitikát építeni, hogy

a gyerek is ember.

Nem pedig közjószág.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán Viktor: Március 15-ére minden 60 év feletti regisztrált magyart be fogunk oltani

Megállt a járványhelyzet javulása, de március elejére már egymillió lehet azoknak a magyaroknak a száma, akik valamilyen módon védettek a koronavírus ellen. Nem az számít, mennyiért vesszük a vakcinát, hanem hogy milyen gyorsan. A vakcinaigazolás bevezetéséről a nemzeti konzultáció alapján fognak majd dönteni. A vállalkozóknak igazuk volt, túl lassan kapták meg a beígért bértámogatást, ezért változni fog a rendszer. A gyermek pedig egy közjószág. Interjút adott a Kossuth Rádiónak a miniszterelnök.

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

BKK-vezér: Nehéz úgy tervezni, hogy a kormányzati döntésekről nincs információnk

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak

Egy budapesti bútoráruház szerint ők továbbra is kinyithatnak és ki is fognak