szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lett volna idő értelmesebb rendelet kidolgozására.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Állásfoglalást adott ki a Civil Közoktatási Platform a gyermekfelügyeletről, illetve az iskolák bezárásáról.

Mint írják, szombat délután jelent meg a kormányrendelet arról, hogy kötelezik az iskolákat és óvodákat, hogy biztosítsák a felügyeletet minden ezt igénylő gyermek számára, viszont kérik a szülőket, hogy ha módjuk van rá, ezt a lehetőséget ne vegyék igénybe.

A CKP szerint ez azt jelenti, hogy az intézményeket nem zárják be, csak megengedik, hogy a szülők otthon tartsák a gyerekeket. A jogszabály ugyanis a szülők otthonmaradásának feltételeit nem biztosítja.

Hozzáteszik: az iskolazárás lehetősége nem csütörtökön vetődött fel először, a kormánynak és az oktatásirányításnak lett volna ideje egy átgondoltabb rendelet előkészítésre.

Lehetetlent vár a kormány

A CKP szerint nem várható el a szülőktől, hogy önként lemondjanak egyhavi fizetésükről, a vállalkozásoktól, hogy elengedjék a dolgozóikat, és a pedagógusoktól, hogy online és az iskolában is tanítsanak. Ezenkívül az intézményvezetőknek úgy kellene megszervezniük a gyermekfelügyeletet, hogy a szervezést pénteken még az államtitkár tiltotta meg.

A civil szervezet azt követeli, hogy a 12 éven aluli vagy sajátos nevelési igényű gyerekekkel otthon maradó szülőknek biztosítsanak táppénzt, anélkül, hogy a vállalkozásoknak fizetniük kellene. A munkáltatókat viszont jogszabállyal köteleznék arra, hogy a szülők otthon maradását ne szankcionálják.

Emellett azt is kérik, hogy haladéktalanul oltsák be az oktatásban dolgozókat azért, hgy a gyermekfelügyelet biztosítható legyen, és a nyitás után normálisan működhessenek az intézmények.

A Civil Közoktatási Plaform ernyőszervezetben 62 oktatásban érintett civil egyesület vesz részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Az olasz Corriere szerint az AstraZeneca egyelőre nem válaszol az EU-nak, mikor szállít elegendő vakcinát

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán