szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felsőoktatási intézmények tervezésére specializálódott, világszerte ismert Kohn Pederson Fox építésziroda tervezheti a Közép-európai Egyetem (CEU) új bécsi campusát. Az épületegyüttest 2025-ben adhatják át.

A Közép-európai Egyetem (CEU) jelenleg ideiglenes helyen, Bécs X. kerületében működik, amíg el nem készül az egykori Otto Wagner Spital helyén az új campusa. A tervek elkészítésére az egyetem nemzetközi tervpályázatot írt ki, amelynek most volt az eredményhirdetése.

©

A CEU döntése értelmében a felsőoktatási intézmények tervezésére specializálódott Kohn Pederson Fox építésziroda tervezheti meg új campust, amely várhatóan 2025-re készül el. A világszerte ismert építésziroda több európai, amerikai és ázsiai egyetemi campust tervezett már. Ezekben a modern kommunikációs formákat ötvözik a nyitott térkoncepcióval, hogy ezzel is segítsék az interdiszciplináris oktatást és kutatást valamint az együttműködés legkülönbözőbb formáit – olvasható az intézmény közleményében.

©

A Bécs XIV. kerületében található egykori Otto Wagner Spital pavilonjai és környezete most úgy újulnak meg, hogy a terület az építési munkák során mindvégig nyitva marad a lakosság előtt. Az Otto Wagner Areal ugyanis a bécsiek egyik kedvelt pihenőhelye.

©

„A CEU a campus kialakításához olyan innovatív építészcsapatot keresett, amely képes megőrizni Otto Wagner egyedülálló építészeti vízióját, ugyanakkor meg tud felelni a jövő egyeteme kihívásainak” – idézte a közlemény a rektort, Michael Ignatieffet.

A Kohn Pedersen Fox tervei minimálisan, pusztán a műemlékvédelem által megengedett mértékben érintik az 1910-ből származó épület állományát és a környék tájképét is változatlanul hagyják. A változtatások főleg a belső részeket érintik, hogy nyitott, a kommunikációt segítő tereket alakíthassanak ki és a természetes fénnyel a tanulást ösztönözzék.

A CEU a felsőoktatási törvény 2018-as módosítása nyomán kényszerült elhagyni Budapestet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2