szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem akarja a NOB, hogy a stadionokban nyilvánítsanak a sportolók véleményt a rasszizmusról.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megtiltotta a sportolóknak, hogy akár térdre ereszkedve, akár felemelt ököllel tiltakozzanak a rasszizmus ellen a tokiói olimpián – írja a Reuters. A versenyeken, valamint az eredményhirdetéseken eddig is tilos volt bármilyen politikai megnyilvánulás, most azonban többen felvetették – köztük Sebastian Coe, az atlétika szövetség elnöke –, hogy meg kellene változtatni ezt a szabályt.

©

Kirsty Coventry, a NOB sportolói bizottságának elnöke azonban most egyértelművé tette: marad a régi szabály, meg fogják büntetni azokat a sportolókat, akik megszegik azt. Ezt azzal indokolta, hogy egy felmérésben a sportolók 70 százaléka azt mondta, nem szeretne politizálást látni az eredményhirdetésén vagy a versenyén. Cserébe azt javasolják, hogy a NOB fontolja meg, a sportolók olimpiai esküjébe (ahol azt is megígéri mindenki, hogy nem fog doppingolni) tegyenek be új szövegrészt a befogadásról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!