szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hazai zenekarokkal jön az idén még apróbb fesztivál.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Bánkitó Fesztivál idén az eredetileg tervezett 2021. július 8-10. közötti időpontban rendezik meg Bánkon, a tó körül – közölték a szervezők, akik a bizonytalan körülmények ellenére bizakodóak, hogy júliusban már lehet majd biztonságosan fesztiválozni. „Mindannyian nehéz hónapokon vagyunk túl, de szerencsére a Bánkitó szuper közössége őszinte türelemmel és elfogadással támogatott bennünket. Sajnos a helyzet kiszámíthatatlansága ugyan hátráltatja a tervezést, és bár biztosan még nem lehet tudni, hogy milyen korlátozások lesznek, és milyen formában lesz lehetséges a fesztiválozás, több különböző eshetőségre is megvannak a megfelelő forgatókönyveink” – mondta Oláh Kata, a fesztivál ügyvezetője.

A szervezők szerint méretében ugyan a megszokottnál kisebb, de páratlan, házibuli hangulatot idéző kis fesztiválra készülhetnek a látogatók, ahol a tervek szerint kettő élőzenei és egy izgalmas elektronikus zenei helyszínen zajlanak majd koncertek. A magyar virtusnak megfelelően az idei talpalávalót a hazai zenekarok fogják hozni, míg a színház, civil-kult részlegen régi-új helyszínek lesznek a falu nyilvános tereiben, ahol szokás szerint lehetőség lesz elmerülni a kortárs magyar kultúra legjavából a független zenei szcénától kezdve a képzőművészeten át a színházig.

Miután elmaradt a tavalyi fesztivál, rengetegen döntöttek úgy, hogy áthozzák a jegyüket idénre, ezért, és az igencsak korlátozott kapacitás miatt, idén nagyon alacsony darabszámban értékesítenek jegyeket a fesztiválra, bérleteket például csak a hírlevél-feliratkozók tudnak majd venni – tették hozzá.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zelki Benjámin Kult

Mi lesz a Bánkitó lelkével, ha túl profi lesz?

Az eddig legnagyobb kisfesztiválként emlegetett Bánkitó a legkisebb nagyfesztiválok közé lépett 2018-ban. A veterán bánkozók szerint halványul a Bánkitó régi hangulata, viszont a fesztivál objektíve profibb lett, nagyjából negyedével több látogatót vonzott, mint tavaly. Megmaradtak a fesztivál szerethető elemei, de több lett a kellemetlenség is. Ilyennek éltük meg a vasárnap véget ért Bánkitó fesztivált.

hvg.hu Élet+Stílus

Még mindig a Bánkitó a leghangulatosabb fesztivál (fotók)

Tegnap teljes sebességre kapcsolt a festői környezetben rendezett Bánkitó, ami 11 éve sikerrel mutat fel egy a mainstream fesztiváloktól elütő, független közeget, ahol mindenki megélheti saját és mások sokoldalúságát, ahol eltűnik a fal az előadók és a közönség között, hiszen együtt fürdenek, söröznek a tóparton, nincs hierarchia, nincs leosztott szerep, nincsenek kötelező körök. Csak nyitottság és egyenesség. Így látta fotósunk a csütörtöki napot.