szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elindult a Mária 2.0 mozgalom.

Egy héttel a homofóbia, transzfóbia, bifóbia elleni nemzetközi világnap (május 17.) előtt, elindult Németországban egy alulról szerveződő mozgalom, mely a Mária 2.0 nevet viseli. A "szerelem győz" mottó alatt több bajorországi plébánia is csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek lényege, hogy a vatikáni tiltás ellene megáldanak azonos nemű párokat is – írja a dw.com. Márciusban ugyanis a Vatikán kijelentette, hogy bár a katolikus egyház üdvözli a meleg tagjait, az azonos nemű párokat nem szabad megáldani, mert "Isten nem áldja meg a bűnt" – indokolta a Vatikán Hittani Kongregációja a dekrétumában, amelyet Ferenc pápa is jóváhagyott. (Nem sokkal később 230 teológusprofesszor Németországból, Ausztriából, Svájcból és Hollandiából elhatárolódott a vatikáni állásponttól.)

A Vatikán Hittani Kongregációja szerint a szóban forgó kapcsolatok nem részei Isten tervének, és ha bármilyen szinten elismernék ezeket a párokat, azzal összezavarnák a házasság fogalmát. A katolikus tanítás szerint ugyanis a házasság férfi és nő élethosszig tartó egysége, amelynek a célja, hogy új életet hozzon létre. 

Ezzel helyezkedik szembe most az a négy bajorországi (egy müncheni és három würzburgi) plébánia, ahol meleg vagy leszbikus párok is kérhetnek áldást. A németországi katolikus hírügynökség (KNA) szerint igen nagy az érdeklődés a szolgáltatásra, több mint 100 szertartást végeznek ennek érdekében csak május első felében. Elképzelhető továbbá, hogy kölni, aacheni, frankfurti és berlini egyházközségek is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez.

A mozgalom egyik főszervezője, Bernd Mönkebüscher lelkész így vélekedik a reformról:

ha az emberek áldást kérnek a szerelmükre és a kapcsolatukra, ki vagyok én, hogy az egyház nevében azt mondjam, hogy ez egy bűn.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna Élet+Stílus

Miért ne lehetne Jézus transznemű?

A szocializmus 40 évvel visszavetette a hazai teológia fejlődését, és míg tőlünk nyugatabbra egyre befogadóbbak a keresztény gyülekezetek a melegekkel szemben, addig Magyarországon az LMBTQ-barát papot nagyítóval kell keresni. A Bibliát sokféleképpen lehet értelmezni, például úgy is, hogy az alapján az egyház ne tartsa bűnnek a homoszexualitást. Meg úgy is, hogy Jézus épp annyira legyen férfi, mint nő. Modolo Ákos melegaktivistával és Szabadkai Bálint, a Keresztények a Melegekért nevű szervezet alapítójával döntöttünk tabukat.