szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Márciusban csak 10 százalék esélyt adtak a tévés szakembernek az orvosok a túlélésre.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Pár napja engedték ki a kórházból Szörényi Pétert, aki 96 napot töltött különböző intézményekben – írja a Blikk. A koronavírus okozta betegség nagyon súlyosan zajlott le nála, márciusban élet és halál között lebegett. Jelenleg otthon van a televíziós szakember, oxigént kap, éppen csak annyit, hogy gyógyuljon a tüdeje.

Szörényi a lapnak elmondta, családi falánkság áldozata lett.

Egy családtagom korábban lázas volt, köhögött, azt mondta, már elmúlt. Megettem a levesét. Ezért lehetett ilyen brutális a megbetegedés, mert sok vírust kaphattam be.

Az újságíró annyira súlyos állapotba került a Covid miatt, hogy márciusban volt olyan pár nap, amikor csak 10 százalék esélyt adtak neki az orvosok a túlélésre. A betegtársai közül legalább heten haltak meg a szeme láttára.

Látsz magad körül meghalni embereket. Éjszaka még kiabál a nővérért, reggel bejönnek és viszik el.

– mondta.

A cikk szerint most még naponta 14-16 órát tölt oxigénpalackra kötve, a nappaliba vezető 5 lépcső megtétele komoly erőfeszítésébe kerül számára. Hosszú lesz még a gyógyulás, azt mondta, még mindig csak 25-30 százalékos állapotban van.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A magyar gyógyszerkutatók úgy találnak fogást a koronavírus fehérjéin, ahogy a telefon keresi a wifit

A legtöbb szakértő szerint a Covid–19 az oltások ellenére is velünk marad, így nagyon fontos az ellene végzett gyógyszerfejlesztés. Ez a kutatás ugyanakkor rendkívül sok időt vesz igénybe, ha nem célzottan keresik a kórokozó Achilles-sarka ellen valószínűleg működő hatóanyagokat. Keserű György Miklós a Természettudományi Kutatóközpont általa vezetett Gyógyszerkémiai Csoportjának egy merőben új módszeréről beszélt az mta.hu-nak, mely alkalmas a gyógyszercélpontokon található hotspotok (a molekulák legjobb kötőhelyei) felkutatására. Ez a SpotXplorer nevű eljárás a Covid–19 mellett rengeteg más betegség ellen is bevethető lesz.