Nem tudjuk elfogadni, hogy a vendéglők étlapjairól elkopjanak a magyar desszertek
– mondta Rebrus Csaba, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) elnöke arról, miért hirdették meg a Budapest desszertje cukrászversenyt. Mint elmondta, a zsűrizés anonim módon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes kilétét.
Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy a cukrászverseny 2022-es győztese által választott idei két kötelező alapanyag a feketeribizli és a tonkabab volt.
Süteményüket alul feketeszezámos piskóta alkotja, amelyet feketeribizlis puha zselével töltöttek be, erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke mousse kerül belga étcsokoládé ganache-sal és ropogós krokantpralinéval. Mivel a feketeribizli igen aromás és savas gyümölcs, ezért áfonyával párosították, amelyhez nagyon jól passzol a tonkabab – mutatta be az édességet.
Mint hozzátette, Vaslóczki Orsolyával, a Sugar főcukrászával együtt Japánban kóstoltak először feketeszezámos süteményt, és azonnal beleszerettek az ízébe. A szezám jól harmonizál a savas gyümölcsökkel, ezért választották a piskótához, amelyhez liszt helyett pirított feketeszezámot használtak, a piskóta így gluténmentes lett.
Horváth Eszter kiemelte a desszerthez felhasznált, 65 százalékos kakaótartalmú különleges bio étcsokoládét, amely Madagaszkár északi részén, tamarindfák között termesztett kakaóbabokból készül, és egyedülállóan gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik.
Budapest egyébként el lesz kényeztetve süteményekkel: jelenleg is zajlik a Budapest Tortája verseny, amelyen Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára választanak ünnepi tortát.