szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Néhány perccel az után, hogy a néppárti frakció megbüntette, de nem zárta ki Deutsch Tamást, a politikus azt mondta Brüsszelben, hogy az Európai Néppártnak minél hamarabb dönteni kellene a Fidesz párttagságáról.

Ismét bocsánatot kért Deutsch Tamás, amikor az Európai Néppárt EP-frakciója és elnöksége előtt kérték számon korábbi megszólalásait. A fideszes EP-képviselő Manfred Weber frakcióvezető egyik kijelentéséről két tévéinterjúban azt mondta, hogy az a náci Gestapo és a magyar kommunista titkosrendőrség, az ÁVH módszereire emlékezteti.

Deutsch szerint ezzel már egy sajátos rekordot is felállított.

“Azt hiszem, kiérdemeltem a legtöbb bocsánatot kérő európai parlamenti képviselő, de egy bizonyos, a legtöbb bocsánatot kérő néppárti parlamenti képviselő talán megtisztelő címét. Hiszen hat alkalommal volt módom a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt hangot adni annak, hogy kész vagyok azt belátni, hogy egy olyan történelmi összehasonlítást fogalmaztam meg, amely történelmi összehasonlítást bántónak éreztek azok, akiket eszem ágában sincsen megbántani.”

A képviselő magyar újságíróknak az ülés után azt mondta, hogy a néppárti frakció elnöksége döntött úgy: nem teszik fel szavazásra a kizárásával kapcsolatos indítványt. Ugyanakkor több olyan frakciótag is volt, aki ragaszkodott volna ehhez.

Végül a korábban már kiszivárgott javaslatot fogadták el szinte egyhangú többséggel, amely megfosztja Deutsch Tamást a frakciótagsághoz kötődő tisztségeitől, jogaitól. A büntetéssel kapcsolatban a képviselő Rocky Balboát idézte. A már veterán bokszoló a sorozat utolsó filmjében ezt mondta a fiának:

“Nem az számít, hogy mekkorát ütsz, hanem hogy mennyi ütést állsz ki, mikor talpon kell maradni. Bírni kell a pofont és muszáj menni tovább, csak így lehet győzni."

Hozzátette, a politikusok munkaköri kötelezettsége, hogy az ilyen következményeket maximális nyugalommal vegyék tudomásul. Deutsch szerint pozitív fejlemény, hogy a képviselőcsoport felszólította a pártot, minél hamarabb döntsön a Fidesz tagságáról a Néppárton belül. Deutsch Tamás szerint higgadt, tárgyszerű és józan volt a megbeszélés, bár néha voltak túlzó megállapítások is. Ezekkel kapcsolatban egy médiából ismert, de meg nem nevezett barátját idézte, aki szerint “okos ember nem akkor sértődik meg, amikor megsértik, hanem amikor érdekében áll”.

Deutsch szerint a Fidesz részéről nagyon intenzív az együttműködési és a tárgyalási szándék az Európai Néppárttal, ezek a folyamatok azonban elakadtak. “Várjuk ezt, készen állunk” – üzente pártjának a képviselő.

A néppárti frakció döntése értelmében az Európai Parlamentben Deutsch Tamás nem szólalhat fel és semmilyen, a párthoz kötődő jogosultságát nem gyakorolhatja. Ez azt jelenti, hogy némaságra van ítélve, már ami a parlamenti megszólalásokat illeti. Mivel a néppárti időkeretben nem kaphat szót, de frakciótagként nem párton kívüli, ezért független képviselőként sem szólhat a vitákhoz. A döntés időtartamát nem rögzítették, ezért azt határozatlannak kell tekinteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

Napokig várta a kórház előtt a gazdáját egy kutya Törökországban

Napokig várta a kórház előtt a gazdáját egy kutya Törökországban

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat