szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Új stratégiát terjesztett elő az Európai Bizottság, amelynek célja a schengeni térség megerősítése. Ennek érdekében több, meglévő jogszabályt hatékonyabbá tesznek, de számítanak a tagállamok nagyobb együttműködésére is. A belső biztonság megerősítése érdekében az EU-nak el kellene fogadni az új menekültügyi jogszabályt.

Az elmúlt években az EU-n belüli elvileg szabad utazás nem működött, először a migrációs helyzet, illetve a terrorveszély miatt vezetett be több tagállam ideiglenes korlátozásokat, amelyeket folyamatosan meghosszabbítottak. Tavaly pedig a koronavírus-járvány miatt az előbbieknél is szigorúbb lezárásokat alkalmaztak, amelyek jelentős része még mindig érvényben van. Ugyanakkor a schengeni övezeten belüli szabad utazás az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya, amelyet a felmérésekben rendre kiemelnek az európai polgárok is. A térségnek jelenleg 26 tagja van, az uniós államok közül nem tagja Bulgária, Románia, Horvátország, Ciprus és Írország, ugyanakkor négy EU-n kívüli ország is részévé vált: Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja a testület brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a schengeni térség több mint 420 millió embernek ad otthont 26 országban. Hozzátette, a schengeni államok közötti belső határellenőrzés megszüntetése az európai életmód szerves része: csaknem 1,7 millió ember lakik az egyik schengeni államban, és egy másikban dolgozik. Naponta 3,5 millió ember lépi át a határt a schengeni államok között.

Az Európai Bizottság által előterjesztett stratégiának a következő elemei vannak:

  • Az EU külső határainak hatékony kezelése, az Európai Határ- és Partiőrség (Frontex) állandó létszámának folyamatos fejlesztése révén, az információs rendszerek átjárhatóvá tétele, a vízumkérelmek és úti okmányok digitalizálása. Egyúttal a Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy fogadják el a szeptemberben előterjesztett migrációs és menekültügyi paktumot, amely tartalmazza az EU határát engedély nélkül átlépő emberek átvilágítását.

  • A schengeni térség belső megerősítés, ami a tagállamok közötti szoros együttműködést jelent a biztonsági fenyegetések megelőzésében és leküzdésében. Az új kezdeményezések tartalmazzák számos meglévő rendszer korszerűsítését, ideértve a DNS-re, az ujjlenyomatokra és a járművek nyilvántartására vonatkozó információcserére javítását.

  • A felkészültség és az irányítás javítása, melynek fontos eleme, hogy év végén az Európai Bizottság javaslatot terjeszt majd elő a Schengeni Határellenőrzési Kódex felülvizsgálata érdekében. Ennek célja, hogy a belső határellenőrzések bevezetése csak a legvégső eszköz maradjon a tagállamok számára.

  • A schengeni térség kibővítése. Ez jelenleg három országot érint: Bulgária, Horvátország és Románia. Az Európai Bizottság szerint fontos cél, hogy ezek az országok is tagjai legyenek a schengeni övezetnek. Ugyanakkor felvételük – bár teljesítették a követelményeket – hosszabb ideje húzódik, ami megosztja a tagállamokat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!