szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Sokadik alkalommal is, egyetlen tagállamként újra Kína érdekében vétózott Magyarország. A németek szerint át kellene alakítani az uniós külpolitikai döntéshozatali rendszert.

Magyarország ismét blokkolta az Európai Unió azon közös nyilatkozatát, amelyben a 27 tagállam egységesen ítélte volna el Kínát, amiért beavatkozik a hongkongi demokráciába. Ezt Miguel Berger német külügyi államtitkár hozta nyilvánosságra a Twitteren.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a közös kül- és biztonságpolitika nem működhet a blokkolás politikája alapján. A külügyi kérdésekben ugyanis csak egyhangúlag lehet döntéseket hozni. Magyarország nem először blokkol uniós állásfoglalást Kína, vagy éppen Oroszország érdekében, vagy azért mert szerepel benne a „gender” kifejezés, vagy a migránsok védelme. A német államtitkár szerint időszerű lenne a nézeteltérésekről komoly vitát folytatni, de azt is felveti – ami egyébként már régóta téma a hasonló esetek miatt –, hogy a külügyi kérdésekben is át kellene térni a többségi szavazásra.

Az EU április közepe óta akar elfogadni egy olyan határozatot, amely elítéli Kínát a demokratikus jogok megsértése és az ellenzékiek önkényes letartóztatása miatt Hong Kongban. A közös európai kiállítást azonban Magyarország folyamatosan blokkolja.

Néhány hete Szijjártó Péter külügyminiszter azzal indokolta a vétót, hogy az EU eddig már nyolc alkalommal adott ki Kínával kapcsolatos állásfoglalást, de egyik sem hozott eredményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!