szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cseh kollégájával tartott egyeztetése után válaszolt a külügyminiszter arra a kérdésre, hogy miért blokkolja a magyar kormány a Kínával szembeni uniós nyilatkozat elfogadását.

A koronavírus ellen beoltott állampolgárok Magyarország és Csehország közötti szabad utazásáról is tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel kedden Budapesten – közölte az MTI. Szijjártó a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, a fő kérdésben a két fél egyetért, a részleteket pedig hamarosan kidolgozzák. Kulhánek szerint már a hétvégére lezárulhat az egyeztetés, és semmi sem akadályozza majd a szabad utazásukat a két ország között.

Egy, a sajtótájékoztatón elhangzó kérdésre válaszolva Szijjártó arról a Kínát a hongkongi demokráciába való beavatkozás miatt elítélő uniós nyilatkozatról is beszélt, amelyet április közepe óta akadályoz a magyar kormány. A magyar miniszter erről úgy nyilatkozott:

az EU eddig nyolcszor adott ki nyilatkozatot vagy határozatot Kínával kapcsolatban, de egyik sem hozott változást, pozitív előrelépést, ezért értelmetlennek tartja egy kilencedik nyilatkozat kiadását.

Arról az MTI beszámolója alapján már nem esett szó, hogy a nyilatkozat kiadása helyett mire lenne szükség Szijjártó és a magyar kormány szerint. Az uniós diplomaták kiszivárgott nyilatkozatai alapján Budapest Brüsszelben is csak azzal érvel: az EU-nak már van épp elég vitája Kínával.

Április végén, a legutóbbi két uniós külügyminiszteri ülés között – mint a kínai külügyminisztérium közleményéből kiderül – Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Orbán akkor többek között azt hangsúlyozta, hogy Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a Kínával való kapcsolatnak, illetve biztonságos gazdasági környezet megteremtésével üdvözli a kínai befektetéseket. Szó esett arról is, hogy a magyar miniszterelnök országát felhasználva népszerűsíti majd a Kínával való együttműködést a régióban.

A cseh és magyar külügyminiszter tárgyalásán szó esett Kína mellett Oroszországról is. A sajtótájékoztatón

Jakub Kulhánek köszönetét fejezte ki Magyarországnak a vrbeticei fegyverraktár felrobbantásával kapcsolatos nyilatkozatok elkészítése során nyújtott támogatásáért is.

Prága áprilisban jelentette be, hogy 18 orosz diplomatát kiutasít, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Ennek előzménye, hogy kiderült: az a két orosz ügynök, aki brit vádak szerint 2018 márciusában az angliai Salisburyben megpróbálta megölni a kiugrott orosz kémet, Szergej Szkripalt, 2014-ben felrobbantott egy csehországi fegyverraktárt. A diplomaták kiutasítása láncreakciót indított el a környező országokban. Ám április végén Szijjártó kijelentette, hogy Magyarország nem tervezi orosz diplomaták kiutasítását, mert szerinte már kifejeztük szolidaritásunkat Csehországgal. Két nappal korábban Orbán megakadályozta, hogy a visegrádi négyek keményebb hangvételű nyilatkozatban ítéljék el Oroszországot.

Kulhánek a vrbeticei fegyverraktár felrobbantásával kapcsolatos kérdésre mégis azt felelte: Magyarország fontos szerepet játszott az EU és a NATO erről szóló közös nyilatkozatának létrejöttében. Csehországnak fontos, hogy az EU és a NATO egységesen kiáll mellette.

Az egyeztetés után Szijjártó arról is beszélt, hogy Csehország az egyik legszorosabb szövetségese Magyarországnak. Szerinte a két ország együttműködése a koronavírus-járvány alatt is példás: segítettek egymásnak hazajuttatni az külföldön rekedt állampolgáraikat, Magyarország pedig 150 lélegeztetőgépet adott, május végén pedig 40 ezer vakcinát biztosít Csehországnak.

Egyebek mellett megemlítette azt is, hogy a két ország az Európai Unió jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdésekben is egyetért. Többi között elutasítják az illegális migrációt, a kötelező betelepítési kvótát, az EU külső határainak védelmére helyezik a hangsúlyt és támogatják az unió nyugat-balkáni irányú bővítését – mondta Szijjártó Péter.

Egy, az uniós vakcinaútlevéllel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta a magyar tárcavezető:

a brüsszeli bürokratáknak először arra kellene törekedniük, hogy legyen oltóanyag, és csak utána kellene napirendre tűzni a vakcinaútlevél kérdését.

Az uniós vakcinaútlevél nem fogja felülírni a nemzeti szabályozásokat – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András hvg360

Orbán a visegrádi csoportból is kikacsintgat

Bár a Varsói Szerződés feloszlatásában és az EU-csatlakozásuk felgyorsításában sikert ért el a 30 éve alapított Visegrádi Együttműködés, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia annyi mindenben képviselnek eltérő álláspontot, hogy a szervezet csak részben képes betölteni a feladatát.