A GKI Gazdaságkutató Rt. előrejelzése szerint a gazdaságpolitikai kiigazítás az idei folyamatokat még alig érinti: a növekedés kissé gyorsul ugyan, de éves átlagban nem lesz nagyobb a tavalyinál. A külső egyensúly romlása folytatódik, az infláció enyhén emelkedik. A jelentés szerint a jelenleg igen gyenge forint kissé erősödik, a kamatok valamelyest csökkennek.

A kutatók azzal számolnak, hogy a magyar gazdasági növekedés a tavalyival azonos, 3,3 százalék körüli lesz, ami kisebb a korábbi évekénél, de magasabb az eurózóna 1 százalék körüli üteménél. Idén az első negyedévben 2,7 százalék volt a gazdasági növekedés mértéke.
A GKI úgy véli, hogy a gazdaságpolitikai kiigazítás az idei folyamatokat még alig érinti. A prognózis emlékeztet, hogy májusban az ipari termelés az előző hónapokénál valamivel lassabban nőtt, ami főleg a belföldi értékesítés csökkenésének következménye. Az ipar változatlanul exportorientált pályán halad, az első öt hónapban az export 8,3 százalékkal, a belföldi értékesítés 0,5 százalékkal nőtt. Az export folyó áron, euróban számolva - a prognózis szerint - az idén 3 százalékkal nő, míg tavaly 7,4 százalékkal bővült. A behozatal - a GKI szerint - az idén 5 százalékos növekedést produkál, ez 1,4 százalékponttal alacsonyabb a 2002-ben mértnél.
A GKI szerint a külkereskedelmi mérleg hiánya az év végén 4,2 milliárd euró lesz, szemben a tavalyi 3,4 milliárd eurós deficittel. Az első öt hónapban a hiány 2,1 milliárd euró volt. Az építőipar termelése többhónapos visszaesés után májusban 5,5 százalékkal nőtt, de szintje az első öt hónapban így is jóval elmarad a tavalyitól.
A prognózis szerint a folyó fizetési mérleg hiánya magas, de a romlás nem nagyobb a GKI Rt. által korábban jelzettnél. A gazdaságkutató intézet az idei évre 3,8 milliárd euró körüli deficittel számol, ami 1 milliárd euróval több a 2002-es hiánynál. Az első öt hónapban a folyó fizetési mérleg hiánya 1,7 milliárd eurót tett ki.
A GKI szerint az infláció a következő hónapokban az energia-áremelés, az aszályos időjárás, a forint gyengülése és az alacsony tavalyi havi indexek miatt gyorsul, éves átlagban azonban kisebb lesz a tavalyinál. Előrejelzésük szerint a fogyasztói árak az idén 4,8 százalékkal növekednek, a december/decemberi infláció azonban 5,2 százalék körüli lesz. Tavaly az infláció 5,3 százalék, az első félévi drágulás pedig 4,3 százalék volt. Tavaly a december/decemberi infláció 4,8 százalék volt. A kutatók szerint az államháztartási hiány havonkénti gyarapodása lassul, az éves deficit a GDP 5 százaléka körül várható. A prognózis szerint a hiány az idén 930 milliárd forint lesz; tavaly 1 525 milliárd forintot tett ki az államháztartási deficit. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet