Tetszett a cikk?

A GKI Gazdaságkutató Rt. előrejelzése szerint a gazdaságpolitikai kiigazítás az idei folyamatokat még alig érinti: a növekedés kissé gyorsul ugyan, de éves átlagban nem lesz nagyobb a tavalyinál. A külső egyensúly romlása folytatódik, az infláció enyhén emelkedik. A jelentés szerint a jelenleg igen gyenge forint kissé erősödik, a kamatok valamelyest csökkennek.

A kutatók azzal számolnak, hogy a magyar gazdasági növekedés a tavalyival azonos, 3,3 százalék körüli lesz, ami kisebb a korábbi évekénél, de magasabb az eurózóna 1 százalék körüli üteménél. Idén az első negyedévben 2,7 százalék volt a gazdasági növekedés mértéke.
A GKI úgy véli, hogy a gazdaságpolitikai kiigazítás az idei folyamatokat még alig érinti. A prognózis emlékeztet, hogy májusban az ipari termelés az előző hónapokénál valamivel lassabban nőtt, ami főleg a belföldi értékesítés csökkenésének következménye. Az ipar változatlanul exportorientált pályán halad, az első öt hónapban az export 8,3 százalékkal, a belföldi értékesítés 0,5 százalékkal nőtt. Az export folyó áron, euróban számolva - a prognózis szerint - az idén 3 százalékkal nő, míg tavaly 7,4 százalékkal bővült. A behozatal - a GKI szerint - az idén 5 százalékos növekedést produkál, ez 1,4 százalékponttal alacsonyabb a 2002-ben mértnél.
A GKI szerint a külkereskedelmi mérleg hiánya az év végén 4,2 milliárd euró lesz, szemben a tavalyi 3,4 milliárd eurós deficittel. Az első öt hónapban a hiány 2,1 milliárd euró volt. Az építőipar termelése többhónapos visszaesés után májusban 5,5 százalékkal nőtt, de szintje az első öt hónapban így is jóval elmarad a tavalyitól.
A prognózis szerint a folyó fizetési mérleg hiánya magas, de a romlás nem nagyobb a GKI Rt. által korábban jelzettnél. A gazdaságkutató intézet az idei évre 3,8 milliárd euró körüli deficittel számol, ami 1 milliárd euróval több a 2002-es hiánynál. Az első öt hónapban a folyó fizetési mérleg hiánya 1,7 milliárd eurót tett ki.
A GKI szerint az infláció a következő hónapokban az energia-áremelés, az aszályos időjárás, a forint gyengülése és az alacsony tavalyi havi indexek miatt gyorsul, éves átlagban azonban kisebb lesz a tavalyinál. Előrejelzésük szerint a fogyasztói árak az idén 4,8 százalékkal növekednek, a december/decemberi infláció azonban 5,2 százalék körüli lesz. Tavaly az infláció 5,3 százalék, az első félévi drágulás pedig 4,3 százalék volt. Tavaly a december/decemberi infláció 4,8 százalék volt. A kutatók szerint az államháztartási hiány havonkénti gyarapodása lassul, az éves deficit a GDP 5 százaléka körül várható. A prognózis szerint a hiány az idén 930 milliárd forint lesz; tavaly 1 525 milliárd forintot tett ki az államháztartási deficit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben

Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is