Tetszett a cikk?

A bruttó hazai termék (GDP) 2003 második negyedévében 2,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden az előzetes adatok alapján. Kutatók és elemzők meglepőnek tartják a bruttó hazai terméknek (GDP) a várt 2,9 százaléknál alacsonyabb növekedését.

Az elemzők a második negyedévre 2,9 százalék körüli bruttó hazai termék növekedést vártak. Az idén az első negyedévben a gazdasági növekedés 2,7 százalék volt. Tavaly a második negyedévben a GDP 3 százalékkal bővült. Az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított adatok szerint a GDP 0,6 százalékkal nőtt. Az első negyedévben a múlt év negyedik negyedévéhez képest a bruttó hazai termék 0,5 százalékkal bővült. Az idei esztendő első hat hónapjában a bruttó hazai termék 2,6 százalékkal bővült, tavaly az első félévben a GDP-növekedés 2,9 százalék volt. A bruttó hozzáadott érték volumene a szolgáltató ágazatokban továbbra is nőtt, a mezőgazdaságban csökkent, az ipar hozzáadott értéke pedig alig változott az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH közlése szerint utoljára 1997 első negyedévében volt ennél alacsonyabb a gazdasági növekedés mértéke, akkor 2,3 százalékkal bővült a GDP. A KSH 1996-tól számol negyedéves gazdasági növekedést.
Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója úgy véli, ezeknek az adatoknak a fényében "alig lehet tartani az intézet által prognosztizált 3,3 százalék körüli éves gazdasági növekedést", valószínűleg lejjebb kell vinni az idei évre vonatkozó előrejelzésüket. A jegybank idei évre vonatkozó 2,7 százalékos bővülése reálisabbnak tűnik, mint a kormányzati várakozás - vélte Hegedűs, aki szerint ahhoz, hogy 2003-ban a GDP növekedése meghaladja a 3 százalékot, a második félévben 4 százalék körüli bővülésre lenne szükség, ezt azonban sem az eddig nyilvánosságra hozott számok, sem a nemzetközi prognózisok nem támasztják alá. A tavalyi évvel ellentétben az idén elsősorban az üzleti beruházások volumene növekedett gyorsabban, ami azt jelzi, hogy a vállalatok bizakodóak" - tette hozzá Hegedűs. A GKI az idei évre 2-3 százalék körüli beruházási volumen-növekedést vár.
Az államháztartási hiány a tavalyinál magasabb összeget, 602 milliárd forintot tett ki. A külső és belső pénzügyi egyensúly számottevően romlott. A folyó fizetési mérleg hiánya az első félévben 2,3 milliárd euró volt, közel kétszerese a tavalyinak. Idén az első félévben csökkent az idegenforgalom bevételi többlete. A magyar befektetők külföldi beruházásai félmilliárd euróra rúgtak, amely a tavalyi összeg tizenegyszeresét teszi ki. Eközben a külföldiek magyarországi tőkebefektetetése alig változott.
Az első hét hónapban a fogyasztói árak a múlt évinél kisebb mértékben, 4,4 százalékkal emelkedtek, a munkanélküliség 5,7 százalék volt, ami alig csökkent az előző év azonos időszakához képest. Idén a nettó keresetek 18,1 százalékkal, míg a reálkeresetek 13,2 százalékkal nőttek.
A vártnál gyengébb második negyedévi gazdasági növekedési adat okairól eltérő a londoni feltörekvő piaci elemzők véleménye; van, aki az exportban, van, aki a belső fogyasztás lanyhulásában látja a magyarázatot. Abban azonban egyetértenek a szakértők, hogy a rossz adat ellenére sem várható az idén jegybanki kamatcsökkentés. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kövér 4,4 millióra büntette Jakabot a krumplis akciója miatt

Kövér 4,4 millióra büntette Jakabot a krumplis akciója miatt

Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

De ki fogja beoltani a Mikulást?

De ki fogja beoltani a Mikulást?