Tetszett a cikk?

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. közlése szerint három pályázó adta le kötelező érvényű ajánlatát a Postabank Rt. privatizációs pályázatának második fordulójára a meghívottak közül. Az OTP Bank Rt. nem nyújtott be ajánlatot, ugyanis a várható árversenyben nem látta biztosíthatónak a számára elvárható megtérülést. A cég honlapján közölte: megkapta a Bolgár Nemzeti Bank hivatalos értesítését arról, hogy a bolgár bankfelügyelet engedélyezte a DSK Bank állami tulajdonban lévő részvény-csomagjának megvásárlását.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. közlése szerint végül három pályázó adta le kötelező érvényű ajánlatát a Postabank Rt. privatizációs pályázatának második fordulójára a meghívott ajánlattevők közül. A vagyonkezelő, tekintettel arra, hogy a kiírás szerint sem a pályázók, sem az ÁPV Rt. a pályázat végéig nem nyilatkozhat a résztvevők konkrét személyéről és a pályázatok tartalmáról, a pályázók megnevezését a végső döntéskor, szeptember 25-én teszi közzé.
Az OTP kiszállt
Az OTP Bank a privatizációs tender második fordulójának részeseként átvilágította a Postabankot, s az átvilágításról készült elemző anyag megtárgyalása után a bank vezető testülete úgy döntött, hogy nem ad be kötelező ajánlatot a Postabankra.
A hitelintézet ugyanakkor a magyarországi piacon az organikus fejlődésre helyezi a hangsúlyt, egyben nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ezt a jövőben adott esetben akvizícióval is elősegíti majd. Ezen kívül az OTP Bank a továbbiakban külföldi érdekeltségeire, a szlovákiai OTP Banka Slovenskora, a bolgár DSK Bank transzformációjára, valamint további külföldi bankvásárlásokra koncentrálja humán- és pénzügyi erőforrásait.
Közben az OTP Bank megkapta a Bolgár Nemzeti Bank (BNB) hivatalos írásos értesítését arról, hogy a bolgár bankfelügyelet engedélyezte a DSK Bank 100%-os, állami tulajdonban lévő részvény-csomagjának megvásárlását. Az átvételt követően a BNB engedélye a 14. napon hatályba lép. A legnagyobb bolgár lakossági bank részvény-adásvételi szerződését 2003. május 20-án írták alá a Bolgár Bankkonszolidációs Társaság és az OTP Bank képviselői. A BNB-engedéllyel együtt az OTP Bank birtokában lesz az ügylet lezárásához szükséges összes hatósági jóváhagyásnak, ugyanis a PSZÁF, a magyar Gazdasági Versenyhivatal, valamint a bolgár Gazdasági Versenyhivatal engedélyét már korábban megkapta.
Finisben a Postabank-privatizáció
Az ÁPV Rt. május 20-án jelentette meg a Postabank privatizációs pályázatát, amelyben a több mint 20 milliárd forint alaptőkéjű bank teljes részvénycsomagját, azaz az alaptőke 96,8 százalékát kitevő és a Magyar Posta tulajdonában lévő részvénycsomagot, valamint az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 3,2 százalékos részvénycsomagot ajánlja fel a megvételre. Korábbi értesülések szerint az OTP Bank, a Budapest Bank, az Erste Bank Hungary, a HVB Bank Hungary és a Citibank tett ajánlatot, s a potenciális befektetők szeptember 12-én adhatták be kötelező érvényű ajánlataikat.
Az ÁPV Rt. korábbi közlése szerint a kötelező érvényű ajánlat két részből áll. Tartalmazza a pályázati kiírásban meghatározott dokumentumokat, valamint az árat tartalmazó zárt borítékot, amelyet az értékelés legutolsó fázisában bontanak fel. Az ajánlatokat két szakaszban értékelik. Az első szakaszban az értékelő bizottság érvényesség szempontjából vizsgálja a beadott dokumentumokat. A kötelező érvényű ajánlatok benyújtását követően két héten belül megtartják az értékelő bizottság, az ÁPV Rt. ügyvezetése és igazgatósága együttes ülését, ahol felbontják az árat tartalmazó borítékokat, amelyek értékelése után a győztes pályázó nevét az ülést követően azonnal nyilvánosságra hozzák. A kihirdetett eredmény ismeretében kezdődhetnek meg a szerződés véglegesítésére irányuló tárgyalások, majd megtörténhet az adásvételi szerződés aláírása, amelyhez a PSZÁF és a versenytanács jóváhagyására is szükség van. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb céggel kötött Újbuda átvilágításra szerződést, felbukkant egy volt bankvezér is az ügyben

Újabb céggel kötött Újbuda átvilágításra szerződést, felbukkant egy volt bankvezér is az ügyben

5 millió koronavírus elleni oltást foglalt be a kormány

5 millió koronavírus elleni oltást foglalt be a kormány

Fertőzött víz Siófokon: három illegális rákötést találtak a szakértők

Fertőzött víz Siófokon: három illegális rákötést találtak a szakértők