Tetszett a cikk?

Saját termékek bevezetésével erősítenék pozíciójukat a dinamikusan fejlődő hazai jelzáloghitelezés "táplálékláncának" alján működő hitelközvetítő vállalkozások. Ezt viszont az egyre népesebb ügynöki piac kevés szereplője bírná tőkével.

Várhatóan az év végéig megkapja a kereskedelmi bankká alakulásához szükséges engedélyeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSzÁF) az Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezet, amely az átalakulás után saját kockázatú jelzáloghitel-termékeket kíván értékesíteni – mondta a hvg.hu-nak Füzes Sándor, a szintén az Első Lakáshitel-csoporthoz tartozó Első Lakáshitel Kft. ügyvezetője. A szövetkezet jelenleg 50 millió forintos jegyzett tőkéje a banki részvénytársasággá alakulással 2 milliárd forintra nő, amit teljes egészében az Első Lakáshitel-csoport tulajdonosa, az amerikai-kanadai Emerging Europe Capital Investors (EECI) befektetési alap luxemburgi leánya, a Mortgage Holdings fedez. A jelenleg tíz budapesti irodával működő csoportnak körülbelül hatezer ügyfele van, és saját betéti és hiteltermékeket is kínál.
Az erőteljesen bővülő jelzáloghitel-piacon azonban az Első Lakáshitel eddig csupán az állami tulajdonban lévő Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) hiteleinek közvetítőjeként vett részt. Az együttműködésben a szövetkezeti csoport tevékenysége csak az FHB-ból kiszervezett ügyviteli és adminisztratív feladatok elvégzésére terjedt ki, hitelbírálati és folyósítási döntéseket nem hozhatott. Azaz, az ügyfél a hitelintézés során a közvetítő ügynökkel tartotta a kapcsolatot, de a bankkal állt szerződéses viszonyban. Az ügynöki munkát végző társaság a közvetítés díját nem az ügyféltől, hanem a bank által kivetett hiteldíjból kapta meg.
„A bankká való átalakulás egyik döntő oka, hogy át szeretnénk térni az önálló jelzálogjogú hitelezésre” – magyarázta Füzes. A tervek szerint a jövőben a csoport olyan jelzáloghiteleket értékesítene, amelyeket az FHB refinanszíroz, de az Első Lakáshitel végzi a hitelbírálatot és a folyósítást is. „Így nagyobb lehet a hitelbírálat rugalmassága, illetve számunkra kedvezőbb a termék jövedelmezősége” – tette hozzá Füzes. A banki működés első évének végére Füzes szerint az Első Lakáshitel 15-20 milliárd forintos hitelportfóliót kíván kiépíteni.
A többszáz hazai hitelközvetítő ügynöki cég közül többen szintén saját jelzáloghitel-portfólió kialakításán dolgoznak, bár a bankká alakuláshoz szükséges milliárdos tőke híján nem alakulnának önálló hitelintézetté. A 2000-ben alapított, az FHB jelzáloghiteleit az AXA Biztosító Rt. és a Generali Biztosító Rt. hálózatán keresztül is értékesítő Ingatlanhitel Plusz Kft. az év végéig, de legkésőbb a jövő év első felében rt.-vé alakulna és elkezdené saját hitelportfóliójának kialakítását – mondta a hvg.hu-nak Jurányi Gábor, a társaság ügyvezetője és 49,7 százalékos tulajdonosa. Az Ingatlanhitel Plusz jelenleg refinanszírozó banki partnert keres, illetve Jurányi szerint egy új tőkebefektetőt sem utasítana vissza. A vállalat három évvel ezelőtti indulásakor az 50 százalék fölötti részesedéssel rendelkező Concorde Értékpapír Rt. ugyanis idén márciusban 25 százalékra csökkentette tulajdoni hányadát, miután a társaság 2002-es éves jelentése szerint a kezdeti befektetés értékvesztése mintegy 10 százalékkal rontotta a Concorde tavalyi eredményét.
„Az ingatlanhitelezés bővülésével egyre több közvetítő jelenik meg a piacon, de kevesen értenek hozzá igazán” – mondta Kiss Roland, a 2002-ben 2,5 milliárd forint értékű FHB-jelzáloghitel folyósítását intéző Aritma Consulting Kft. 66 százalékos tulajdonnal rendelkező ügyvezetője. Kiss szerint cége vertikálisan terjeszkedne a jövőben, de azt már nem árulta el, vajon ez a saját kockázatú jelzáloghitel-termékek megjelenését jelenti-e.
Míg az FHB közvetítő ügynökei csak most tervezik a nagyobb kockázatvállalással és jelentősebb profittal kecsegtető önálló jelzálogjogú hitelezésre való áttérést, a hazai kereskedelmi bankok közül a Raiffeisen Bank Rt. köré csoportosuló ügynökök már csaknem egy éve belekóstoltak az új lehetőségbe. „Eredetileg az év végére 2,5-3 milliárdos portfóliót terveztünk, de a piac a terveink felett teljesített” – mondta Hetényi Csaba, a február óta működő Credit House Magyarország Ingatlanfinanszírozási Rt. ügyvezető igazgatója. A klasszikus szabadfelhasználású jelzáloghitelekre specializálódó társaság saját maga végzi a hitelbírálatot, illetve a kockázatkezelést is. A Credit House a folyósításokat abból a hitelkeretből fedezi, amelyet a Raifffeisen Bank az év elején kötött szerződéssel engedett át a számára. Hetényi szerint a vállalat által kihelyezett jelzáloghitelek összege három éven belül elérheti a tízmilliárd forintot. „Körbejártunk számos bankot, de a többségük a refinanszírozás kérdésében konzervatívnak mutatkozott” – mondta Hetényi. „Egy-két éven belül sokkal aktívabbak lesznek a bankok ezen a területen is” – tette hozzá az ügyvezető.
Bár a jelzáloghitelek állami támogatási rendszerének idei átdolgozása után sokak szerint véget érhet a hazai lakáshitel-boom, a jelzáloghitelek közvetítésével foglalkozó ügynöki cégek vezetői szerint a növekedés korántsem áll meg. „Egyelőre még növekszik a piaci torta, de a piac szereplőinek még rengeteg tanulni valójuk van” – foglalta össze tapasztalatait Füzes Sándor, az Első Lakáshitel ügyvezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Húsevő parazita miatt adtak ki figyelmeztetést Észak-Amerikában

Húsevő parazita miatt adtak ki figyelmeztetést Észak-Amerikában

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Betétdíjas csomagolást tesztel a Burger King

Betétdíjas csomagolást tesztel a Burger King