Tetszett a cikk?

A külkereskedelmi hiány az idei első tíz hónapban 4,101 milliárd eurót tett ki a ténylegesen feldogozott adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 2,583 milliárd euróval.

A ténylegesen feldolgozott adatok alapján az első tíz hónapban az export 30,541 milliárd eurót tett ki, amely nem változott a tavaly január-októberi időszakhoz képest. Az import 34,643 milliárd euróra rúgott, 4,6 százalékkal nőtt 12 hónap alatt. Az első kilenc havi árindexek felhasználásával számított január-októberi időszakra vonatkozó volumenindexek a kivitel 6, míg az import 10 százalékos növekedését jelzik a megelőző év első tíz hónapjához képest. A forgalom ugyanakkor nemcsak a megelőző évi időszakok adataihoz képest bővült: a külkereskedelmünk szeptember és október hónapra regisztrált értékei a legmagasabbak az év eddig eltelt hónapjai közül.Az október havi export értéke megközelítette a 900 milliárd forintot, míg az importé meghaladta az 1.000 milliárdot. Októberben megszakadt az a - január kivételével egész évben érvényesülő - tendencia, amely szerint az import havi értékindexei rendre meghaladják az exportra számítottat. Az export június óta mutat élénkülést, amelynek egyik összetevője, hogy az index-számításnál már nem növeli a bázist az IBM, immár több, mint egy éve megszűnt videojáték gyártásának korábbi hatása.A forgalom ugyanakkor nemcsak a megelőző évi időszakok adataihoz képest bővült: a külkereskedelmünk szeptember és október hónapra regisztrált értékei a legmagasabbak az év eddig eltelt hónapjai közül. Az import növekedésében - és ennek következtében a külkereskedelmi mérleg erőteljes romlásában - továbbra is a fogyasztási és a beruházási célú import növekedése, valamint az energiaimport mennyiségének és árszínvonalának emelkedése érvényesül.A KSH szerint az egyenleg tavalyihoz viszonyított romlását elsősorban a fogyasztási és a beruházási célú, valamint az energiaimport növekedése okozta. Az exportból 60 százalékos részesedéssel bíró gépek és szállítóeszközök kivitele folyó áron 6 százalékkal nőtt, a 900 milliárd forint forgalmat jelentő villamos gépek és készülékek exportértéke 8 százalékkal lett nagyobb. Az irodagépek és gépi adatfeldolgozó berendezések kivitele 8 százalékkal mérséklődött. A több mint 500 milliárd forint értékben exportált élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport termékeiből nem egészen 5 százalékkal nagyobb értékű forgalmat bonyolítottak le a megelőző év azonos időszakához képest. A behozatal értéke minden árufőcsoportban nőtt.A fejlett országokkal folytatott kereskedelemben keletkezett aktívum 386 milliárd forintot tett ki, ami közel 300 milliárd forinttal kevesebb a megelőző év azonos időszakában regisztrálthoz képest. A fejlődő országokkal lebonyolított kereskedelemben keletkezett 1.115 milliárd forint nagyságú deficit 110 milliárd forintos egyenlegromlást jelent. A közép- és kelet-európai országokkal folytatott külkereskedelemben a hiány 302 milliárd forint volt - az export 18 százalékos és az import 13 százalékos növekedése mellett -, ami lényegében nem jelent változást a múlt évhez képest. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Majka jelképpé vált

Müller Cecília: Majka jelképpé vált

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Újabb engedményt kaptak az autósok, ezúttal Budapesten

Újabb engedményt kaptak az autósok, ezúttal Budapesten