Tetszett a cikk?

Az OTP vezetői idén folytatják bevásárló körútjukat a Balkánon. Elemzők szerint az első félévben a szerb Novosadska Banka, év végén pedig a horvát Nova Banka lehet a pénzintézet akvizíciós terveinek célpontja.

A szerb kormány tavaly jelentette be, hogy 2004. áprlis-májusában várhatóan három közepes méretű bankot privatizál, a Juba Bankát, a Kontinental Bankát és a Novosadska Bankát, ezért az OTP legközelebbi akvizíciós célpontja valószínűleg az utóbbi lehet, vélekedik Miró József, a Cashline Értékpaír Rt. vezető elemzője. Ebben az esetben az OTP-nek két olasz multival, az Unicreditóval és az Intesa csoporttal kell majd megmérkőznie a Novosadska Banka állami kézben lévő 51,8 százalékáért - ezt már az Újvidéki Dnevnik című lap írja. Az 1864-ben egy ortodox szerzetes által alapított bank főleg Újvidék mezőgazdasággal foglakozó lakosságát szolgálja ki - minden ötödik vajdasági polgárnak van számlája a Novosadska Bankában - de észak-szerbiai és belgrádi fiókhálózata is működik.

A privatizáció sorsa attól is függ, hogy a tavaly decemberi szerb választások után milyen kormány alakul déli szomszédunknál. A választásokon ugyanis a szerb radikálisok és ultranacionalisták szereztek többséget, akik rögtön bejelentették az előző kormány által meghirdetett privatizációs program leállítását. Az ultranacionalistáknak azonban a kormányalakításhoz nincs elegendő parlamenti helyük, így a bankok magánosítása (a szerb bankszektor 49 kisebb-nagyobb helyi bankból áll) azon múlhat, vajon a radikálisok és a szélsőséges nacionalisták bekerülnek-e a kormányba, vagy a mérsékelt nacionalisták a liberális pártokkal fognak össze.

A balkáni privatizációknál nem elhanyagolható politikai kockázat valószínűleg kisebb az OTP másik feltételezett akvizíciós célpontjánál. A horvátországi Nova Banka ugyanis angolszász hátterű pénzügyi befektetők kezében van. A pénzintézet 2001-2002-ben jött létre, amikor egy londoni fedezeti alapból kivált befektetési alap, a Charlemagne Capital Ltd., három közepes méretű helyi bankot megvásárolt (ezek a Dalmatinska Banka, az Istarska Banka, valamint a Sisacka Banka), majd egybeolvasztotta őket. Hozzá a Dubrovacka Banka egyelőre leányvállalatként csatlakozik. A pénzügyi befektető a hírek szerint 2004 végén értékesíti az addigra már egységes bankot. A könyv szerint 110 millió dollárt érő bank(csoport) 2003. végére 10-15 millió dollár profitot ért el - mondta el a hvg.hu-nak Miró József, a Cashline Értékpapír Rt. vezető elemzője. A negyvennél több, főleg kisebb helyi bankot számláló horvát bankpiacon a Nova 6 százalék körüli részesedést mondhat magáénak.

Romániában az OTP - gyaníthatóan politikai okokból - nem tudta megvásárolni a BCR bankot, a kormány inkább elhalasztotta a nagybank privatizációját. Ugyancsak meghiúsult - piaci információk szerint - egy kisebb bank, a Banka Transsilvania megvásárlása. Az OTP azonban nem mondott le a romániai akvizícióról, legújabb terveiben egy közepes tőkeerejű román bank megvásárlását fontolgatja, hírek szerint esetleg az egykori román tenisz-sztár érdekeltségére, a Banka Tiriacra vetett szemet. Egy „alvó” (alig működő) minibank megvásárlásának annyi haszna lenne - véli Pártl Zoltán, a K and H Equities elemzője -, hogy az OTP-nek nem kellene egy-két évet várnia a romániai banklicensz megszerzésére, ehelyett, néhány tízmillió dollár befektetésével, akár 50 fiókos lakossági bankot is vásárolhatna. Az OTP - amelynek árfolyama nem sínylette meg, hogy az albánok a tavaly év végi privatizációs tender eredményeként inkább az osztrák Raiffeisennek adták legnagyobb takarékpénztárukat - távolabbi terveiben egy ukrán bank felvásárlása is szerepel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány sem vetett véget az egyik legkedvesebb hálaadási történetnek

A járvány sem vetett véget az egyik legkedvesebb hálaadási történetnek

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában