Kína máris a világ legnagyobb exportőre, és az alacsony bérek miatt előnye behozhatatlan, sőt ez az előny növekedni fog - írja George Stalk és Dave Young, a Boston Consulting Group tanácsadócég szakértői. Ennek ellenére 174 millió állástalan él az országban, és vidéken egyre nő a munkanélküliség.

Egy amerikai vagy nyugat-európai munkás órabére 15 és 30 dollár között van, míg egy kínai óránként kevesebb mint 1 dollárét dolgozik. A különbség 2009-re majdnem 50 százalékkal tovább nő, akkor is, ha a kínai dolgozók bére évi 15 százalékkal emelkedik, míg az amerikaiaké csak a normálisnak számító 3-4 százalékkal nő. A bérköltségek különbségeit az amerikai dolgozóknak járó szociális juttatások még tovább fokozzák, ha a dollár és a kínai jüan egymáshoz viszonyított arányában nem áll be drámai változás. A valuták árfolyamváltozását meglehetősen nehéz hosszú távra előre megjósolni, de Japán példája segítséget nyújthat az előrejelzéshez. A Japán valuta, az ország exportsikereinek köszönhetően 30 év alatt megnégyszerezte értékét a dollárhoz képest. Ha a kínai pénz is hasonló utat jár be az elkövetkezendő öt évben, akkor a bérek közötti különbség jelentősen csökken, de a kínai munkás még így is a felét fogja keresni az amerikai bérnek.

A kereseteket azonban elsősorban a munkaerő piac kereslet-kínálati viszonyai határozzák meg, és Kína munkaerő-tartalékai kimeríthetetlenek. Még ha a középosztály gazdagodni kezd is, és a képzett munkaerő bére növekszik, az elmaradott vidéki falvakban élő 800 millió emberből mindig annyian fognak a jobb megélhetés reményében beköltözni a városokba, hogy minden komoly béremelési törekvést letörjenek. Kínában minden évben háromszor annyi mérnök szerez diplomát, mint az Egyesült Államokban.

De Kínában is megjelent és gyorsan növekszik a munkanélküliség: a legfrissebb adatok szerint az országban jelenleg 174 millióan állástalanok. A helyzetet a munkaügyi miniszter is "komolynak" nevezte kedden a Országos Népi Gyűlés ülésén - jelenti az MTI. A munkanélküliek nagy része, 150 millió, vidéki, akik otthon nem találnak munkalehetőséget. Az idén a városokban mintegy 24 millióan keresnek állást, köztük 10 millióan először állnának munkába. A munkát keresők száma ráadásul tovább növekszik, mert a súlyos problémákkal küzdő állami vállaltoknak most kell először szembenézniük a piaci versennyel, és nem állnak nyerésre. Az elmúlt években a hatékonyság hiánya és a magas költségszint mintegy 8 ezer kínai állami vállalatot vitt csődbe, sok tízezren váltak munkanélkülivé. A kínai sajtó amiatt aggódik, hogy a folyamat felgyorsul és a munkanélküliek állami támogatása meglehetősen szerény. A vidéki állami vállalatok megszűnése a nagyvárosokba kényszeríti a munkát keresőket, ezért a városok túlzsúfoltak.

A kínai kormány az idén 9 millió új munkahelyet készül létesíteni, és adókedvezményekkel is ösztönzi a vállalatokat a munkanélküliek foglalkoztatására. Ha mindez még nem elég rossz hír, hozzátehetjük, hogy a kínai termelékenység is gyors ütemben növekszik, akár a minőséget, akár az egységnyi termékre jutó munkaerő költséget, akár az egységnyi termékre jutó tőke költségeket nézzük.

Egy kínai gyár építéséhez 50 százalékkal kevesebbet kell költeni gépekre és szerszámokra, mint egy nyugat-európai gyár felszereléséhez, arról nem is beszélve, hogy egyes üzemek a költséges gyártósorokat olcsó emberi erővel helyettesítenek. Kína emellett hatalmas kedvezményeket nyújt a befektetőknek. Az olcsó földterület, az alacsony importvámok és az adókedvezmények miatt egyes gyárak szinte ingyen épülnek fel - állítják nyugati befektetők. Ezután ég évente további 10 százalékkal csökken az egy termékre jutó költség, a helyi piac meghódítása és a gyártási sorozatok nagysága miatt. A kínai termelékenység először tovább nő, mielőtt csökkenni kezdene.

A jelenleg Amerikában gyártott ipari termékek 15-20 százalékának előállítása átvándorol Kínába, a hozzájuk tartozó állásokkal együtt. A termelés további 20-30 százalékának sorsa még nem dőlt el. Ezeknek az állásoknak a jövője attól függ, hogy az amerikai és európai menedzserek és politikusok milyen Kína-stratégiát alakítanak ki.

Kínát mindenesetre nem lesz könnyű sarokba szorítani. Az ország gazdasági teljesítménye tavaly rendkívül gyors ütemben, 9,1 százalékkal bővült, a 2002-es 8 százalék után. A növekedés hajtóereje a befektetések és a külkereskedelem. Kína ipari termelése 2003 egészében pedig 17 százalékkal volt nagyobb, mint 2002-ben. A gazdaságnak segített a kiskereskedelmi forgalom 9,1 százalékos bővülése. A belföldi fogyasztás ugyanis eddig a gazdaság gyenge pontjának számított. Kínában 2004-ben 7 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsítenek, a lakossági fogyasztás növekedése, és az export bővülési ütemének lassulása mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elfelejthetik a kiegészítő támogatást a falvak, amelyek nem tudnak elég adót beszedni

Elfelejthetik a kiegészítő támogatást a falvak, amelyek nem tudnak elég adót beszedni

Álommunka állami pénzből: milliókat adtak év végén a munkatársaiknak a frakciók

Álommunka állami pénzből: milliókat adtak év végén a munkatársaiknak a frakciók

100 méter mély kútba zuhant egy kisfiú Spanyolországban

100 méter mély kútba zuhant egy kisfiú Spanyolországban

Új dallal rukkolt elő a The Cranberries Dolores O'Riordan halálának évfordulóján

Új dallal rukkolt elő a The Cranberries Dolores O'Riordan halálának évfordulóján

Leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást - percről percre

Leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást - percről percre

Könnyeivel küszködve nyilatkozott Andy Murray, többé talán nem is játszik

Könnyeivel küszködve nyilatkozott Andy Murray, többé talán nem is játszik