Tetszett a cikk?

A kormányváltás alig befolyásolja a gazdasági folyamatokat. A növekedés meghaladja a 4 százalékot, a beruházások dinamikusan, a reálkeresetek viszont minimálisan emelkednek – írja a GKI Gazdaságkutató Rt. és az Erste Bank Rt. közös előrejelzése.

A kutatók arra számítanak, hogy az egyensúly a második félévben javulni fog. A gazdaság export- és beruházás-vezérelt pályán halad - állapítják meg, hozzátéve, hogy a növekedés üteme várhatóan az idén is legalább 2 százalékponttal meghaladja az EU átlagát.Az infláció túljutott csúcspontján, de mérséklődése - részben a vártnál magasabb olaj- és élelmiszerárak miatt - visszafogottabb a korábban gondoltnál - állapítják meg a kutatók, akik az év átlagában 6,9 százalékos, az év végén 6,5 százalékos áremelkedést várnak.Az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya - további intézkedések nélkül - a kormány által elhatározott 4,6 százaléknál valamivel magasabb, 4,8 százalék körüli lehet a prognózis szerint. Az első félévben az ipar termelése 10 százalékkal, exportja 20 százalékkal nőtt, belföldi értékesítése stagnált. A további dinamikus fejlődést valószínűsíti a feldolgozóipari beruházások első félévi 25 százalékos bővülése - áll az előrejelzésben.A gépkocsi- és üzemanyag-értékesítéssel együtt számolt kiskereskedelmi forgalom hat hónap alatt 7,8 százalékkal bővült, ami jóval nagyobb a reálkeresetek szerény, mindössze 0,3 százalékos emelkedésénél. A feldolgozóiparban mérséklődött a foglalkoztatottak száma, ami az ipari termelékenység gyors növekedését jelzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában