szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Történelmi csúcson a BUX, özönlik a forró pénz térségünkbe. De meddig?

Minden eddiginél magasabbra szökött a Budapesti Értéktőzsde indexe pénteken: 30 milliárd forintot meghaladó adásvétel mellett 18338 pontra emelkedett. A MOL 16 ezer forintra, az OTP kis híján 7300 forintra drágult. A „bika” jegyében szárnyalnak a térség más részvénytőzsdéi is: Míg a BUX az elmúlt három hónapban 30 százalékkal ment feljebb, a varsói átlagindex 24, a prágai 20, a moszkvai 10 százalékkal. A bukaresti átlagindex 75, a szófiai 60, a zágrábi 40 százalékkal erősödött.

A kelet-európai kötvények iránt is nagy a külföldi érdeklődés, még a süllyedő trend mellett is jóval magasabbak a kamatok, mint az eurozóna országaiban. A beáramló tőke felnyomja a valutaárfolyamokat. Nemcsak a forint dönget új csúcsokat, a lengyel valuta euróként 4 zloty alatt van, a cseh valuta a 30 koronás színt alatt tartja az eurót. A szlovák jegybank folyamatosan interveniál, ennek ellenére valutája egyre erősödik, immár 37,8 koronáért adnak egy eurót.

E tendenciákat szakértők azzal magyarázzák, hogy változatlanul óriási volumenben áramlik off-shore tőke a térség értékpapír- és pénzpiacaira. Az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű dollárt pumpált a nemzetközi pénzügyi rendszerbe, hogy fenntarthassa a dollárkötvények alacsony árfolyamát. A befektetőket vonzzák a közép- és kelet-európai magas hozamok, és az a várakozás, hogy a jelenlegi trendek még egy ideig folytatódnak. De meddig?

Charles Dallara a washingtoni Nemzetközi Pénzintézet (IIF) vezérigazgatója szerint a jelenlegi helyzetet nem szabad azonosítani az 1997-ben kitört válsággal: akkor a thaiföldi befektetések kimenekítése láncreakcióhoz vezetett, és megingatta Dél Korea, Brazília, és Oroszország pénzügyi helyzetét. Tavaly Közép- és Kelet Európába - beleértve Oroszországot is - csaknem 100 milliárd dollárnyi befektetés áramlott, ám ennek több mint fele közvetlen tőkeberuházás volt - mutatott rá az amerikai bankvezető. Figyelmeztetett ugyanakkor arra: a körülmények megváltozása, például az amerikai irányadó kamat jelentősebb emelése kipukkaszthatja a buborékot, és akkor számítani kell a forró pénzek gyors visszavonására Európa keleti feléből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Financial Times: Ha az állam elfoglalása a lecke, Trump csak tanulhat Orbántól

Financial Times: Ha az állam elfoglalása a lecke, Trump csak tanulhat Orbántól

Megszökött három koronavírusos orvos egy romániai kórházból

Megszökött három koronavírusos orvos egy romániai kórházból

Kabinetiroda: Üzleti ajándéknak vett 36 ezer forintos bort Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott

Kabinetiroda: Üzleti ajándéknak vett 36 ezer forintos bort Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott