szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hazánk uniós csatlakozása óta havonta átlagosan 400-500 magyar talál munkát Nagy-Britanniában. Ám nem mindenkinek éri meg a szigetországban dolgozni: a legtöbbször gyári, konyhai, vagy szociális munkát kínálnak. Az átlagfizetés maximum 6 font óránként.

Esti műszak: de mennyiért? 
© sxc.hu
Az uniós csatlakozás utáni első hét hónapban alig több mint 3700 magyar állampolgár kérte munkaerőpiaci regisztrációját Nagy-Britanniában – derül ki a brit belügyminisztérium adataiból. Ez a frissen csatlakozott kelet-európai országokból érkező összes külföldi munkás csupán 3 százaléka. A legtöbb munkavállaló Lengyelországból, Litvániából és Szlovákiából érkezett a szigetországba.

Tavaly május és december között összesen 133 ezer munkavállaló kérte munkaerőpiaci regisztrációját Nagy-Britanniában a nyolc frissen csatlakozott kelet-közép-európai EU-tagállamból – jelentette február végén a brit belügyi tárca. A jelentkezők közel 40 százaléka már a csatlakozás előtt is az országban tartózkodott.

A jelentkezők 56 százaléka, azaz több mint 73 ezer ember, Lengyelországból érkezett. Őket 15 százalékos résszel, azaz 20 ezer munkavállalóval Litvánia, majd 14 ezer munkavállalóval, azaz a jelentkezők 10 százalékával Szlovákia követi.

Aránylag kevés magyar próbálkozott

A képeslapon másként fest
© sxc.hu
Magyarországról összesen 3740-en regisztráltatták magukat munkavállalóként az EU-belépést követő első hét hónapban. Ezzel Szlovénia és Észtország után hazánkból érkezett a legkevesebb munkavállaló a britekhez a frissen csatlakozott országok közül (az adatok nem tartalmazzák a máltai és ciprusi munkavállalók adatait).

Havonta átlagosan 400-500 magyar regisztrálja magát munkavállalóként Nagy-Britanniában. A legtöbben 2004 májusában (550) és októberében (560) adták be a munkakezdéshez szükséges regisztráció iránti kérvényt. 


Mennyit lehet keresni? (Oldaltörés)

A család legtöbbször otthon marad

Kórházi munkát is kínálnak
© sxc.hu
A brit belügyminisztérium adatai szerint a legtöbb kelet-európai munkás 18 és 34 év közötti, egyedülálló, aki családtagjait otthon hagyva próbált szerencsét a szigetországban. A kiutazók közel 20 százaléka – azaz majd 17 ezer ember - gyárakban talált munkát, 7 százalékuk konyhai és vendéglátóipari munkát kapott, 6-6 százalékuk pincérként vagy rakodómunkásként helyezkedett el, 5, illetve 4 százalékuk pedig takarítói, illetve mezőgazdasági munkát kapott.

Sokan a közszférában helyezkedtek el: 2450-en egészségügyi munkásként, 1500-an busz-, teherautó-, vagy autóvezetőként, 300-an pedig tanárként vagy iskolai kisegítőként dolgoznak.

Átlagos órabér: 4,5-6 font

Különbségek a fizetésben
© sxc.hu
A béreket tekintve a kelet-európai munkavállalók 80 százaléka átlagosan 4,5-6 angol font órabért kap, és 96 százalékukat teljes munkaidőben alkalmazzák. A legtöbben – közel 22 százalék, azaz 27 300 ember – Londonban kapott munkát, de gyakran alkalmaznak kelet-európaiakat Nagy-Britannia dél-keleti részén is. A legkevesebben – összesen körülbelül 5 ezren – Walesben és Észak-Írországban jutottak munkához.

A 133 ezer kérvényező közül mindössze 778 kértek az adókból finanszírozott, fizetéshez kapcsolódó juttatást, akik közül csupán 24-en voltak magyar állampolgárok. Gyermeknevelési támogatást hozzávetőleg 5 ezer kelet-európai kért, amelyből csak alig több, mint 2 ezren kapták azt meg.

A kelet-európai tagállamokból érkezett munkavállalók tavaly május és december között jozzávetőleg 240 millió fonttal járultak hozzá a brit gazdasághoz, és arányuk a munkanélküliek között 0,4 százalékos volt. Sokan vállaltak munkát az új tagországokból, de a brit munkanélküliségi ráta így is 4,7 százalék körüli maradt tavaly decemberben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Évekkel később is rosszul jár a gyerek, ha az anya szoptatáskor cukros üdítőket iszik

Évekkel később is rosszul jár a gyerek, ha az anya szoptatáskor cukros üdítőket iszik

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

Váratlan, de igaz: az Apple új töltője más mobilokkal is működik

Újabb bizonyítékát adta a Fradi, hogyan ér össze sport és politika

Újabb bizonyítékát adta a Fradi, hogyan ér össze sport és politika