szerző:
MTI

Pénteken tovább csökkent a kőolaj ára a szabadpiacon. Több mértékadó amerikai elemző véleménye, hogy eljött a mesterségesen feltornászott árak összeomlásának ideje.

A fenti vélemények ellenére a Morgan Stanley elemzői ragaszkodnak még nagyobb drágaságot jósló előrejelzésükhöz, bár a múlt hét végi, 100 dollárra szóló jóslatukat most már 60 dollárra fogták vissza.

Az eladási hullámot közvetlenül az okozta, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium szerdán közölt adatai szerint az amerikai stratégiai kőolajtartalék a múlt héten majdnem hároméves csúcsra emelkedett, a benzintartalék pedig, habár kissé csökkent, szintén kényelmesen meghaladja a tavaly ilyenkorit.

Mindennek tetejében a minisztérium csütörtökön jelentősen csökkentette a második és harmadik negyedévi amerikai benzinfogyasztásra szóló előrejelzéseit. Ezek után a csökkenő benzinár maga után rántotta az egész piacot.

Az ólmozatlan normálbenzin például a legközelebbi, májusi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,5605 dollár volt; az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajtát pedig hordónként 53,50 dollárért adták a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) elektronikus forgalmában.

IMF: "permanens olajsokk" várható

Egyebek között a kínai gazdasági növekedés és a szűkös olajtermelési kapacitások 2030-ig igen bizonytalanná teszik a kőolaj árát, ami hordónként akár 100 dollárra is nőhet - jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza.

Raghuram Rajan szerint az életszínvonal növekedése Kínában, Indiában és más fejlődő államokban azt eredményezi, hogy nő a kőolaj iránti kereslet. A szakértő azzal számol, hogy 2030-ban Kína közel annyi kőolajat fogyaszt majd, mint jelenleg az Egyesült Államok, amely a világ olajtermelésének a negyedét használja fel.

A washingtoni székhelyű szervezet azzal számol, hogy idén a kőolaj átlagára hordónként 52,23 dollár lesz, ami jóval meghaladja az IMF szeptemberi jelentésében szerepelt 37,25 dollárt.

Az IMF előrejelzése szerint 2030-ban a globális olajkereslet napi 138,5 millió hordó lesz a tavalyi 82,4 millió hordóval szemben. A keresletbővülés különösen Kína esetébe lesz szembetűnő: 2030-ban napi 19 millió hordó kőolajat fogyaszt majd az ázsiai állam, ami több mint a háromszorosa a tavalyinak.

A lakossági jövedelmek emelkedésére Kínában 2030-ban az 1000 főre eső járművek száma 267 lesz a 2002. évi 16-tal szemben. Az Egyesült Álalmokban az 1000 főre jutó járművek száma ez idő alatt 812-ről 843-re nő.

Az IMF szerint az OPEC kőolaja iránti kereslet 2030-ra több mint a kétszeresére nő, napi 61-74 millió hordó lesz. A kereslet kielégítésére az olajkartellnek mintegy 350 milliárd dollár befektetést kell majd végrehajtania termelési kapacitása emelése céljából.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Drágult az olaj a tegnapi finomítói baleset miatt

Csaknem egy százalékkal, mintegy fél dollárral, hordónként (159 liter) 54,25 dollárra drágult az amerikai könnyűolaj (WTI) a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó elektronikus ACCESS jegyzésében csütörtök reggel a szerdai amerikai olajfinomítói robbanás utóhatásaként.

MTI Gazdaság

Negyedik napja esik az olaj ára

Csütörtökön már a negyedik napja folyamatosan mérséklődik a kőolaj ára a szabadpiacon, az árakra nyomást gyakorolnak az amerikai olajkészletek, amelyek már a nyolcadik hete növekednek egyfolytában.

MTI Gazdaság

Tizennyolc milliárd dolláros olajügylet

Az amerikai ChevronTexaco olajtársaság, a kettes számú amerikai olajmulti hétfőn bejelentette: megvásárolja az ugyancsak amerikai Unocal olajipari céget 16,4 milliárd dollárért és 1,4 milliárdot fizet annak adósságaiért. A ChevronTexaco a vételár 75 százalékát részvényeivel egyenlít ki.

MTI Gazdaság

Könnyedén növelhető az olajkitermelés - véli a szaúdi szakminiszter

A szaúd-arábiai olajminiszter, Ali al-Naimi hétfőn úgy nyilatkozott, hogy országa, az OPEC legnagyobb termelője bármelyik pillanatban növelheti a termelését akár napi 1,5 millió hordóval a mostani, naponta körülbelül 9,5 millió hordóról, mert bőven van tartalék termelőkapacitása.

hvg.hu Gazdaság

Jelentősen drágul a benzin és a gázolaj péntektől

Az elmúlt két hetes időszakban eddig soha nem tapasztalt magas szintre nőttek a kőolaj és olajtermék jegyzésárak a nemzetközi piacokon. Így április elsején 7 forinttal emeli a motorbenzin és a gázolaj literenkénti fogyasztói árát a MOL Rt.

MTI Gazdaság

Csökkenhet az olajár, a befektetők kiszállhatnak

Szerdán az olaj szabadpiacán némileg emelkedtek az árak, de ezt a szakértők csak időlegesnek tartják, tekintettel arra, hogy ma várhatóan a heti amerikai készletadatok növekedéséről tesznek közzé adatokat.

A Duna Plazában is bezár egy CBA

A Duna Plazában is bezár egy CBA

Kozák: Most sem tudjuk, hogy mi okozhatta a problémát

Kozák: Most sem tudjuk, hogy mi okozhatta a problémát

Magyarországról szóló, pozitív kisugárzású képeket vár a kormány

Magyarországról szóló, pozitív kisugárzású képeket vár a kormány

Ilyen lehet az ördög családvédelmi akcióterve

Ilyen lehet az ördög családvédelmi akcióterve

Jakus Ibolya: Kolbász és kerítés

Jakus Ibolya: Kolbász és kerítés

MNB-szakértők: 30 év alatt sem sikerült utolérni Ausztriát

MNB-szakértők: 30 év alatt sem sikerült utolérni Ausztriát