szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mákból a kiskertek jövő évtől már csak rózsaszín virágút vethetnek, ugyanis más színű fajták termesztését a magasabb alkaloidtartalmuk miatt egy kormányrendelet megtiltja.

Köck Oszkár, a Magyar Kertészeti Tudományos Társaság gyógynövényszekciójának elnöke, a Magyarországon jelenleg előforduló 15 mákfajtából január elsejétől már csupán egy felel majd meg annak a jogszabálynak, amely a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésére vonatkozik. A tavaly óta már hatályos rendelet ugyanis az év végéig adott haladékot azoknak a mákfajtáknak a termesztésére, amelynek tokja 4 ezrelék feletti alkaloidot tartalmaz. Jelenleg 7 ezrelék a határérték.

A határértéket meghaladó alkaloidtartalmú, legtöbbször fehér-lila virágú mákfajták termesztői jövő évtől ugyanolyan büntetésben részesülnek, mintha marihuána-előállításra alkalmas kendert nevelnének - hangoztatta az elnök.

Becslése szerint az országban - a kiskertek pár négyzetméteres termőterületeivel együtt - mintegy 5 ezer hektáron termesztenek mákot, jellemzően nem a rózsaszín virágú, úgynevezett Ametiszt fajtát. Ez a 0,6 ezrelék alkaloidtartalmú, kizárólag étkezési célra nemesített fajta azért sem terjedhetett még el igazán, mert csak 2003 végén kapott állami elismerést. 

Köck Oszkár megjegyezte, hogy az általában tavaszi vetésű, egy éves máknövényeknek vannak áttelelő fajtái, amelyeket szeptemberben kell elvetni. Mivel a három áttelelő fajta egyike sem felel meg a január elsején szigorodó jogszabálynak, ezért jövő tavasz előtt már nem érdemes egyáltalán mákot vetni a kertekben - tette hozzá az elnök. 

A szakember kifejtette, hogy a szabályozás jellemzően a házi kertekben termesztett étkezési- és díszítő céllal termesztett mákra vonatkozik. A megengedett határértéket meghaladó hatóanyag-tartalmú ipari mákfajtákat csak különböző engedélyek beszerzése esetén lehet termeszteni. 

Az elnök hangoztatta, hogy az étkezési céllal boltokban kapható mák fogyasztása semmiképpen nem jelent egészségügyi kockázatokat. A máknövénynek ugyanis csak a tokja tartalmaz jelentősebb mennyiségben morfint és egyéb alkaloidokat, a magja nem. A kereskedelmi forgalomba kerülő mákot az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézetben vizsgálják, és csak az előírt határértékeknek megfelelőek árusítását engedélyezik.

A mákot étkezésen kívül gyógyszer-, és olajgyártásra használják. A növény gyorsan száradó olaja pedig a festékgyártás értékes alapanyaga. A mákot Indiában, Kínában, Perzsiában és Törökországban ópiumnyerés céljából termesztik. Tokját megkarcolják, és a sebzés helyén kicsurgó tejszerű nedvet, az ópiumot a megszikkadás után összegyűjtik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Engedélyezéssel a kábítószer ellen

A tiltott narkotikumok elleni hajsza rengeteg rendőri, vám- és pénzügyőri, valamint egyéb kapacitást kötött le az elmúlt évtizedekben, több-kevesebb sikerrel. Az Egyesült Államokban csak az utóbbi néhány évben több mint 30 milliárd dollárt költöttek a drogellenes harcra. A legtöbb tiltott szer legalizálásával és hatalmas fogyasztási adók kivetésével talán hatékonyabban csökkenthető lenne a drogfogyasztás és a kábítószer miatti bűnözés – írja Christopher Farrell, a BusinessWeek újságírója.

MTI Itthon

Zajlik a Btk. kábítószer-vitája

A Btk. kábítószerrel való visszaélésre vonatkozó tényállásai június 1-étől alkalmazhatatlanná válnak, ha - az AB határozata értelmében - kikerül a törvényből a kábítószerrel visszaélés bűncselekmény meghatározása.

MTI Világ

Hatalmas kábítószerfogás Mexikóban

Kétszáznyolcvankilenc kiló kokaint foglaltak le a hatóságok csütörtökön Mexikóváros repülőterén, ahol eddig ez volt a legnagyobb ilyen fogás.

Hét nap

ÚJ KÁBÍTÓSZER-BIZOTTSÁG

A nemzeti drogstratégia utóbbi négy évének eredményeit értékeli majd az Országgyűlés hétfőn megalakult kábítószerügyi...

Számok bizonyítják: sokkal kevesebb az internetes dezinformáció, mióta Trump nem twitterezhet

Számok bizonyítják: sokkal kevesebb az internetes dezinformáció, mióta Trump nem twitterezhet

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban