A november jól kezdődött a befektetők számára, hiszen a forint erősödése mellett az állampapír piaci hozamok csökkentek, a részvényárak pedig jelentősen emelkedtek az előző időszak korrekciója után.

Külföldi elemzők egymásnak homlok egyenest ellentmondó elemzéseit olvashattuk a héten. A többség azonban a forint gyengülését és a hazai piac további szegmenseinek mélyrepülését jósolják, miközben látványos erősödés volt a részvénypiacon, de a kötvények is - bár kisebb mértékben – szintén erősödtek.

A nemzetközi folyamatok továbbra is az Egyesült Államok és az eurózóna kamatkülönbözete, illetve a tengeren túli növekedés fenntarthatósága mentén alakultak. Ezek a meghatározó fundamentumok és az ezekből következő várakozások mozgatták a nemzetközi devizapiacokat, miközben a növekvő hozamkülönbség, a csökkenő árfolyamok újabb tőkét pumpáltak a feltörekvő piacokra. Fontos kiemelni azonban, hogy a forint erősödése mögött „technikai” tényezők is állnak, nem csak „tisztán” piaci folyamatok. Ezek a „technikai” tényezők teszik kérdésessé a héten kialakult trend folytatását.

Devizapiac. Az EUR/USD visszaállt a korábbi – igen szűk – 1,20-1,22-es sávba. Ez annak köszönhető, hogy a FED kamatemeléseinek hatását rontja az a tény, hogy az elemzők jó része kételkedik az Egyesült Államok gazdasági növekedésének fenntarthatóságában. Ennek következtében ismét – bár csak kis mértékben – csökkentek a kötvényhozamok. Történt ez annak ellenére, hogy a GM kötvényei most már mindhárom nagy hitelminősítő intézetnél „junk bond” minősítést kapott.
A továbbiakban sem számíthatunk arra, hogy az 1,20-as szintet relevánsan meghaladja a dollár erősödése, hiszen az ECB-től is egyre gyakrabban hallani egy esetleges kamatemelésről. Az eurózóna kilátásai a gazdasági növekedés tekintetében kifejezetten javuló tendenciát mutatnak, így lassan beérik az alacsony kamatok gazdaság élénkítő hatása, de közben immár több mint fél éve meghaladja az inflációs szint az ECB által kitűzött 2 százalékos szintet.

Az öt éves futamidejű kötvények vételét ajánljuk (Oldaltörés)

A hazai piacon a forint erősödése mögött nem csak a külföldi befektetők vásárlásai állnak, hanem pozíció zárások, illetve az Antenna Hungária privatizációs bevételének forint vételeket generáló hatása is. Ez kissé árnyalja a képet az emelkedés további folytatása tekintetében, de ma még arra számítunk, hogy a jövő héten jelentős trendforduló nem lesz.Ebben a helyzetben azt tudjuk javasolni, hogy tovább kell építeni a devizapozíciókat, hiszen az erősebb forint mellett indított pozíció jelentősen növeli a befektetések hozamát. Az év végére és a távolabbi jövőben továbbra is gyengébb forint árfolyamra számítunk. A gyengébb forint ezúttal az MNB-nek is kedvező lenne, hiszen az ÁFA-csökkenés, illetve az olaj árának várható további csökkenése gyengébb forint mellett is teljesíthetővé teszi a jegybank céljait, miközben a gyengébb fizetőeszköz lehetőséget ad arra, hogy egy következő emelkedő inflációs trendben az erősödés által csökkentse a pénzromlás ütemét. Ajánlásunk tehát továbbra is a devizapozíciók építését tartalmazza.

Kötvénypiac. A kötvénypiacon a múlt heti lokális maximumok után hozamcsökkenés következett, ami biztató lehet a jövőre nézve, legalábbis amíg a forint erősödése tart. Mivel a hazai fizetőeszköz erősödése – véleményünk szerint – erősen korlátozott, meglehetősen kockázatos hosszabb lejárati idejű kötvényekbe fektetni.Ajánlásunk most mégis a három, illetve öt éves futamidejű kötvények vételét tartalmazza, mivel itt még a következő egy-két hétbe számíthatunk hozamcsökkenésre, hiszen a piac novembere már kamatemelést árazott be, de a forint erősödése és a térség devizáihoz mért stabilitása mellett akár a kamatvágás sem kizárt, de legalábbis az emelés egyre kevésbé valószínű.

Részvénypiac: az Egis ajánlható vételre (Oldaltörés)


Részvénypiac. A részvények árai jelentős emelkedést mutattak, ami már az előző héten is sejthető volt. Az azonban, hogy ekkora emelkedés következik be nem volt látható, hiszen meglehetősen pesszimista volt az elemzők többsége. Bár péntekre kissé „elfogyott a levegő”, mégis biztató, hogy a nagyobb emelkedések emelkedő forgalom mellett következtek be. Ebből egy kisebb kumulációra lehet következtetni, de itt is vannak kérdőjelek a trend további folytatását illetően.A technikai elemzés irányából közelítve azt látjuk, hogy egy fej-váll alakzat is kialakulhat, ami a azt mutatja, hogy egy esetleges gyengülés akár 17 000 pontig is visszalökheti az indexet. Ez természetesen nem a legvalószínűbb forgatókönyv, de a lehetőség fennáll. A csütörtöki (21 500 feletti) értékek már biztonságosnak tekinthetők, de ennek eleste már figyelmeztető jel lehet.

A fundamentumok oldaláról közelítve azt mondhatjuk, hogy az elsőként jelentő cégek jó negyedévről számoltak be, ami az áralakulásukban meg is jelent, hiszen a Démász és a Richter is jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban.

A Démász – osztalékalapon árazott részvényként – jelentéséből az derül ki, hogy az év első kilenc hónapjában – 90 százalékos osztalékkifizetéssel számolva – már részvényenként több mint 1300 forintos osztalékot „termelt”, ami a korábbi várakozásokat jelentősen meghaladja. A továbbiakban is emelkedésre számítunk, így vételre ajánljuk az áramszolgáltató részvényeit, az Émásszal egyetemben, ahol szintén jó eredményre és – több év szünet után – osztalékra számítunk.

A Richter esetében nem ennyire egyértelmű a kép, hiszen a gyógyszeripari cég a költségoldalon ért el jelentős megtakarításokat, ami jelentős mértékben hozzájárult az eredménynövekedéshez. Itt az a gond, hogy a gyógyszeriparban igen fontos K+F (kutatás-fejlesztés) kiadásai is jelentősen csökkentek, ami hosszú távon nem igazán biztató tendencia. Minden esetre az elemzők nem változtattak ajánlásaikon, illetve céláraikon. Ebben a helyzetben inkább az Egis ajánlható vételre.

Ajánlások (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: 3-5 éves lejárat vétele

- vállalati kötvények: kivárás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: kivárás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: Egis, Démász, Émász: vétel, többi tartás

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lovas-fáklyás felvonulást szervez Budapesten a Mi Hazánk, amin a Betyársereg és a Hatvannégy Vármegye is jelen lesz

Lovas-fáklyás felvonulást szervez Budapesten a Mi Hazánk, amin a Betyársereg és a Hatvannégy Vármegye is jelen lesz

Ozzy Osbourne Parkinson-kórja miatt lefújta a turnéját

Ozzy Osbourne Parkinson-kórja miatt lefújta a turnéját

Jakab Péter: "22 bátor harcos titokban hátamba szúrta a kést"

Jakab Péter: "22 bátor harcos titokban hátamba szúrta a kést"

Üzembe helyezték a világ első opiátautomatáját

Üzembe helyezték a világ első opiátautomatáját

Tarlós: Ez volt az első kampány, amit kiengedtem a kezemből

Tarlós: Ez volt az első kampány, amit kiengedtem a kezemből

Trump kiengedte a börtönből Illinois korrupció miatt elítélt volt kormányzóját

Trump kiengedte a börtönből Illinois korrupció miatt elítélt volt kormányzóját