szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mol-csoport 190,6 milliárd forint nettó eredményt ért el az idén az első kilenc hónapban, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 155 milliárd forintot, a harmadik negyedévben a tavalyinál 23 százalékkal kevesebb, 56,7 milliárd nettó profitot termelt az olajtársaság, ami némileg elmarad az elemzői várakozásoktól.

A pénteken közölt konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint a csoport nettó árbevétele január-szeptemberben 1702 milliárd forint volt, 26 százalékkal több a tavalyi 1349 milliárd forintnál. A harmadik negyedévben a működési eredmény 70,1 milliárd forint volt, 14 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

Az első kilenc hónapban az üzleti eredmény 24 százalékkal 237,8 milliárd forintra emelkedett, amihez "hozzájárultak a korábbi évek befektetései a finomítói technológia fejlesztésébe, a növekvő értékesítési volumenek, a kedvező termékárak és a növekvő nemzetközi kőolajtermelés. A nettó eredmény elsősorban a kiemelkedő üzleti teljesítményt tükrözi, amelyet mérsékeltek a magasabb pénzügyi ráfordítások, elsősorban a devizaalapú hiteleken keletkezett árfolyamveszteség - áll a gyorsjelentésben.

A csoport kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) az első háromnegyed évben 320,4 milliárd forint volt, 21 százalékkal haladta meg a tavaly azonos időszakit.

A kutatás-termelés üzleti eredménye 30,1 milliárd forinttal 73,8 milliárd forintra nőtt az első kilenc hónapban, a nemzetközi kőolajtermelés növekedése és a magasabb transzferárak ellensúlyozták az alacsonyabb hazai szénhidrogén termelést és a növekvő bányajáradék-fizetést Magyarországon, illetve Oroszországban.

A feldolgozás és kereskedelem szegmens üzleti eredménye 138,1 milliárd forintot tett ki, 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A földgáz szegmens üzleti eredménye 5,3 milliárd forinttal emelkedett, 52,2 milliárd forintra, a petrolkémiáé 2,5 milliárd forinttal 13,5 milliárd forintra.

A jelentés szerint  a hatékonyságjavító programoknak köszönhetően a harmadik negyedév végéig 278 millió dollárral javult a hatékonyság, ami meghaladja a 2005 végére tervezett 260 millió dollárt. A csoport zárólétszáma 5 százalékkal, 15 612 főre csökkent.

Az eladósodottság szeptember végén 21 százalékra csökkent, ami 3 százalékponttal alacsonyabb a 2004. év véginél. A nettó hitelállomány 266,4 milliárd forint volt.

A Mol jegyzett tőkéje szeptember végén 94,009 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 94,243 milliárd forinttal. A társaság saját tőkéje 35 százalékkal 996,076 milliárd forintra nőtt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Teljesen kénmentessé válnak a Mol üzemanyagai

November 2-án a Mol Rt. mintegy 6 milliárd forint értékű szerződést írt alá az olasz Siirtec Nigi S.p.A. céggel egy kénkinyerő üzem létesítésére, mely 2007-ben kezdi meg működését.

MTI Gazdaság

Újabb Jukosz-részesedéseket szerezhet a Mol orosz partnere

Orosz médiajelentések szerint újabb Jukosz-részesedéseket vásárolt fel a Russznyefty magáncég, amely a hatóságilag tönkretett olajóriást felváltotta a Mol tulajdonostársaként a hanti-manysiföldi ZMB (Zapadno-Malobalik) termelő vegyesvállalatban is. Mindamellett Mihail Gucerijev cége sebtében cáfolta szerdán, hogy megszerezte volna a jakutföldi Szakhanyeftegaz több mint felét.

Gazdaság

A héten másodszor csökkenti árait a Mol

Péntek reggeltől további 3 forinttal csökkentette a benzintermékek nagykereskedelmi árait a Mol. Ezen a héten ez már a második csökkentés. A lépés nyomán a nagyobb hálózatoknál átlagosan literenként 265 forint körüli 95-ös és 275 forint körüli 98-as kútárra számíthatunk.

MTI Gazdaság

A Mol és az OTP miatt zuhant a BUX

Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 322,74 pontos csökkenéssel, 20658,71 ponton zárt csütörtökön, a szerdai záró értékhez képest ez 1,54 százalékos gyengülés. A részvénypiac forgalma 26 milliárd forintot tett ki, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

MTI Gazdaság

A Mol és az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 634,89 pontos csökkenéssel, 21 159 ponton zárt kedden, a hétfői záró értékhez képest ez 2,91 százalékos gyengülés. A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forintot tett ki, a vezető részvények árfolyamai csökkentek az előző napi záráshoz képest.

Áruházi lopás miatt szégyenkezhet a kormány "jövő katonáit" képező iskolája

Áruházi lopás miatt szégyenkezhet a kormány "jövő katonáit" képező iskolája

Most jött haza Olaszországból? Ha nincs láza, ne próbálkozzon a magyar egészségügyben

Most jött haza Olaszországból? Ha nincs láza, ne próbálkozzon a magyar egészségügyben

Benkő Tibor bemutatta a "nemkormánygépeket" Kecskeméten

Benkő Tibor bemutatta a "nemkormánygépeket" Kecskeméten