Fekete bárányként kezeli a pénzintézetek között az Általános Értékforgalmi Bankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, nemcsak a Gazprombank kivonulása, de a bankvezérből egyszemélyes tulajdonossá váló Megdet Rahimkulov sokszor nehezen átlátható értékpapír- és hitelügyletei miatt is.

Az idén először fordult elő, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elutasította a kiváló fizetőképességi mutatókkal felvértezett Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB) általános tartalékképzés alóli kérelmét. A banknál csak találgathatják, miért kosarazták ki őket, a felügyeletnek ugyanis mérlegelési joga folytán nem kell indokolnia döntését. Az ÁÉB a HVG információja szerint nem ágál a döntés ellen, holott a tartalékolás miatt 10 százalékkal, azaz 1,6 milliárd forinttal csökken a 16 milliárd forintos adózott eredménye, így kisebb profit felett rendelkezhet szabadon. Miközben az egyik évről a másikra nyereségét 30 százalékkal növelő és a kisbankok között kiugró mértékű, 62 milliárd forintos tőkeerejű ÁÉB a felügyelet szerint nem érdemelte meg az engedményt, nyolc másik hitelintézetet, köztük három takarékszövetkezetet - kérelmére - mentesített az általános tartalékolás kötelezettsége alól. Ezeknek a pénzintézeteknek a mentesség nagyobb szabadságot ad a profit felhasználásában, amit például az osztalék- vagy részesedésfizetés emelésére is fordíthatnak. Olyannyira rutineljárásról van szó, hogy azon sem lehet csodálkozni, ha egy hitelintézet megszokásból küldi el a tartalékolás alóli felmentési kérelmét, ahogy ezt a Tiszaföldvár és Vidéke Takarékszövetkezetnél tették. A takaréknál a HVG kérdésére elmondták, hogy a mentesség emeli a szövetkezet rangját, hiszen azt bizonyítja, hogy pénzügyi mutatóik jobbak az átlagnál. A presztízsszemponttal egyetértettek az ugyancsak mentességben részesülő Budapest Bank Rt.-nél (BB) is, hozzátették viszont, számukra fontosabb volt, hogy ne pántlikázza meg a jogszabály a 11 milliárd forintra nőtt nyereség 10 százalékának felhasználását, még ha azt nem is akarják osztalékra fordítani.

Az elutasításba nyilván azért törődik bele Megdet Rahimkulov, mert a bankvezér, aki a befolyása alatt levő Kafijat Kft. révén a bank részvényeinek csaknem a háromnegyedét birtokolja, nem kívánja tovább feszíteni a húrt. Az utóbbi hónapokban hűvösebbé vált a viszony ugyanis a bank és a felügyelet között. Ennek oka lehet az is, hogy az ÁÉB-nél tavaly vizsgálódó felügyelet nem békült ki az ott talált állapottal, a bank sajátságos hitelpolitikájával. "Nem sok pénzintézet helyez ki pénzt dél-amerikai piacon, fektet be értékpapírokba, vagy hitelez orosz milliárdosokat" - jegyezte meg egy neve elhallgatását kérő szakértő, hozzátéve, hogy az ÁÉB eddig egyik üzletébe sem bukott bele, s más bankhoz képest elenyésző a befagyott hitelállománya. Sajátságos üzletnek tekintette a PSZÁF a BorsodChem-részvényekkel kapcsolatos üzleteket (HVG, 2004. január 10.), de erre tavaly októberben pont került, amikor az a két osztrák cég, amelyek mögött Rahimkulovot sejtették, eladta a birtokában levő részvényeket pénzügyi befektetőknek. Az értékpapírok értékesítése következtében megszűnt a CE Oil & Gas Beteiligung und Verwaltung AG BorsodChemben lévő 59,38 százalékos közvetlen befolyása, a VCP Industrie Beteiligungen AG közvetlen befolyása pedig 31,79 százalékról 23,41 százalékra olvadt. Nem kizárt, hogy részben a részvényügylettel is összefügg, hogy az ÁÉB mérlegében az ügyfélhitelek 2004 végére az előző évi 143 milliárd forintról 75 milliárdra csökkentek. Az óriási esés azért sem magyarázható mással, mert közben más bankoknál erőteljesen bővült a hitelezés. A kihelyezések zsugorodását azonban a bank eredménye egyáltalán nem sínylette meg, a tavalyi nyereség több mint 30 százalékkal múlja felül a 2003. évit.

A részvényértékesítés megakadályozta ugyan a felügyelettel való viszony elmérgesedését, de a jelek szerint nem rendezte teljesen. Erre utalt az a PSZÁF-határozat is, amely idén januárban meggátolta, hogy a Kafijat Kft. élhessen a bankban megszerzett 74,46 százalékos szavazati jogával, miután nem hagyta jóvá az ehhez kapcsolódó tulajdonszerzést. Március végén azonban a tiltást feloldották, s a PSZÁF áldását adta a felvásárlásra. Engedélyezte a bank számára azon vezetők megválasztását is, akiket feltételezhetően a héten tartandó közgyűlésen vesznek majd fel az igazgatóság (it), illetve a felügyelőbizottság (fb) soraiba. Így zöld utat kapott Bánki Frigyes volt Eximbank-vezérigazgató külső it-taggá választása - bár ehhez a jelöltnek még csatolnia kell a büntetlen előéletet igazoló erkölcsi bizonyítványt -, s nem gördítettek akadályt Erdem Éva, az ÁÉB főosztályvezetője és Mjagkov Pjotr Andrejevics (egy ideig már volt testületi tag) fb-taggá választása elé sem.

Az általános tartalékolással kapcsolatos mentesség megtagadásából valószínűleg azért sem csinál nagy ügyet az ÁÉB első embere, mert küszöbön áll a Gazprombank 25,5 százalékos részesedésének megvásárlása, amit piaci híresztelések alapján a bank egészének értékesítése követhet (HVG, 2005. március 19.). A HVG információi szerint egyebek között az Erste Bank Hungary Rt. mint jövendő kérő is készül arra, hogy átvizsgálja a pénzintézetet, ha erre lehetőséget kap. Rahimkulov kivonulásának gyanúját erősíti meg az is, hogy a bank a rekordnyereségéből soha nem látott mértékű osztalék fizetésére készül. Míg az előző évben a nyereség 15 százalékát osztották ki a tulajdonosok között, az idei közgyűlés várhatóan 20 százalék körüli vagy annál is nagyobb részesedést hagy majd jóvá. Igaz, ezzel együtt a bank - Rahimkulov vezetése alatt - csak harmadszor fizet osztalékot. A HVG információi szerint előfordulhat, hogy 3 milliárd forintnál is többet tehetnek majd zsebre a részvényesek, elsősorban a 74 százalék feletti befolyással rendelkező Kafijat Kft.

PAPP EMÍLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világszerte egyre súlyosabb a nyári algavirágzás az édesvízi tavakban

Világszerte egyre súlyosabb a nyári algavirágzás az édesvízi tavakban

"Keleti partnerség" - Orbán egy rakás új fotót tett ki a bakui útjáról

"Keleti partnerség" - Orbán egy rakás új fotót tett ki a bakui útjáról

Német kutatók szerint a munkanélküliek hamarabb halnak meg

Német kutatók szerint a munkanélküliek hamarabb halnak meg

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Hoppál Péter a Facebookon üzeni: Budapestet megölte az emberi butaság

Hoppál Péter a Facebookon üzeni: Budapestet megölte az emberi butaság