szerző:
hvg.hu

A mögöttünk álló hét rég nem látott erős forintot hozott, miközben az állampapír piaci hozamok vegyes mozgást mutattak, a részvényárak pedig döntően emelkedtek. Ezt a viszonylag csendes, eseménytelen piacot kavarta fel a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő jelentése.

Az S&P a magyar hosszú lejáratú devizaadóssága besorolásán nem változtatott, de a kilátásokat stabilról negatívra változtatta. Az azonnali piaci reakciók meglehetősen élesek voltak (15-os forintgyengülés, több száz pontos esés a BÉT-en), de ez a rövid távú hatás nem jelenti egy negatív trend kezdetét, mivel az alapvető ellentmondásos gazdasági helyzet nem változott, a befektetőknek nem kell újabb rizikófaktorokkal számolniuk.

Devizapiac. Átmenetileg kitört az euró az 1,20-122-es EUR/USD sávból. Ez hétfőn történt meg és egész héten jellemző maradt, mígnem pénteken ismét a dollár enyhe erősödése következett be, ami elég volt ahhoz, hogy a korábbi sávba térjen vissza a kereskedés. A továbbiakban rövid távon még maradhat a 1,20-1,22-es sáv meghatározó jellege, de hosszabb távon a dollár gyengülése „előre kódolt”. A mai helyzetben az 1,20-hoz közeli szinteken az euró vétele, illetve az euróban denominált pozíciók kiépítése javasolt.A hazai piacon a forint rég nem látott szintekre - 249 alá - erősödött az euróval szemben, miközben az állampapír piaci hozamok kismértékben emelkedtek. Ez a kissé ellentmondásos folyamat annak köszönhető, hogy külföldi beáramló tőke nem jelent meg az állampapír piacon, sőt az általuk birtokolt állampapírok állománya csökkent is.

Ekkor jött az S&P a hosszú távú magyar deviza adósság minősítésére adott negatív kilátása, ami egy későbbi esetleges leminősítést vetít előre, de az elemzők véleménye szerint nem jelent újabb kockázatot, vagy nem utal a döntés újabb kockázatok várható megjelenésére.

A jelen helyzetben továbbra is azt látjuk, hogy a reálgazdasági teljesítményhez mérten felülértékelt a forint, tehát a 250-es szinten, vagy az alatt érdemes eurót vásárolni és euróban denominált alapokat venni. Az alapok típusát minden egyes befektetőnél a kockázatvállalási hajlandóság határozza meg, de a legkisebb kockázatú befektetésektől (európai likviditási, vagy kötvény alapok) a mérsékelt (hosszú európai kötvényalapok), vegyes (részvény-kötvény) európai kockázatúakon át a kockázatos (eurázsia, távol-kelet részvény alapok) befektetésekig ajánlhatók a befektetési alapok.


Vételre ajánljuk a vezető részvényeket (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A hazai piacon érződött az utóbbi időszak euró és dollár kötvény hozamainak emelkedése, ami azt jelentette, hogy a forint erősödése ellenére a hozamok itthon is emelkedtek a hosszabb futamidőket tekintve.


Ezek a változások heti bontásban nem jelentenek markáns változást, de a trend érezhetően a gyengülés irányába kezd elmozdulni. Ennek oka az S&P „rating”-je, illetve az lehet, hogy a térségben ma már vannak jobb befektetési célpontok, bár még mindig a hazai piac kínálja a legnagyobb reálhozamot a befektetők számára. Ajánlásunk tehát az, hogy a lehető legrövidebb (3 hónapos) diszkontkincstárjegyekbe érdemes „visszahúzódni”.

Részvénypiac. A részvények ára a héten csökkenést mutatott, ami hétfőtől csütörtökig 700 pontos BUX esést jelentett, de a csütörtöki minipánik (S&P) után péntekre dinamikus áremelkedések alakultak ki, így az addigi heti esés több mint felét visszanyerte a BUX. A pillanatnyi megingás figyelmeztetés volt arra az esetre, hogy mi történhet akkor, ha komolyabb bizalomvesztés következik be a nagy befektetési alapok részéről. Természetesen abban az esetben a hatás napokig hetekig, sőt hónapokig tarthat, az árak lejtmenete nem csak átmeneti időszakra fog kiterjedni, hanem végeláthatatlan hosszúságú lesz, vagy legalábbis annak fog tűnni.

Ma még ez a veszély nem fenyeget, de az árak változékonysága jelentősen növekedett az elmúlt időszakban, ami nem jó jel. Ajánlásunk ma még nem jelenti a részvények eladását, hiszen ezek a momentumok ma még meghatározóak, de érdemesek a figyelemre. A forgalom szintjei rendre az emelkedő napokon magasabbak, így ma a további emelkedés nem kizárt, legalábbis a 23 000 pont elérése reálisnak látszik. A Mol, OTP, Pannonplast, az Egis, az FHB és a Démász egyaránt vételre ajánlott, a kis kapitalizációjú részvények (Pannonplast kivétel!) eladásra ajánlottak.

Ajánlás (Oldaltörés)

Állampapír piac:

- állampapírok:

- vétel: 3 hónap

- eladás: 3 hónapnál hosszabb lejáratok

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel

- USA részvények: eladás,

- Orosz részvények: vétel

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények:

- vétel: OTP, Mol, Pannonplast, Egis, FHB

- eladás: kis kapitalizációjú részvények

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok (prognózis december végére)

A 2005-ös év a befektetők többsége számára átlag feletti nyereséget hozott, de a harmadik negyedév vége és a negyedik negyedév erősen erodálhatta az addig elért eredményt. Ismét bebizonyosodott, hogy a külföldi befektetők jelentős súlya miatt a különböző piaci szegmensek egy adott időkörnyezetben egyirányú mozgást végeznek.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok (prognózis január közepére)

A 2006-os év lendületes emelkedést hozott a piacokon, de a második kereskedési hétre hirtelen elfogyott a levegő. Korrekció jelei mutatkoznak a részvényeknél a fejlett piacokon, de a feltörekvő piacok is oldalazó trendet mutatnak.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok (prognózis január végére)

A feltörekvő piacok lendülete megtört az utóbbi napokban, hiszen több olyan esemény is történt, ami megzavarta a befektetőket. Ezek az események bár zavaróak voltak, mégis csak egy kisebb korrekciót okoztak.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok (prognózis január első felére)

Új év, új piac: a 2006-os év nem várt optimizmust hozott a piacokon, legalábbis ami a feltörekvő térségeket illeti. Hazánk sem maradt ki az emelkedésből, a forint erősödött, a hozamok csökkentek, a részvényárak emelkedő trendbe kerültek.

Rogán Antal húga marad a polgármester Szakonyfaluban

Rogán Antal húga marad a polgármester Szakonyfaluban

"A legkárosabb, legártalmasabb, legszörnyűbb kormány ez"

"A legkárosabb, legártalmasabb, legszörnyűbb kormány ez"

Megszüntetné a Brexit után a szabad munkaerő-áramlást a brit kormány

Megszüntetné a Brexit után a szabad munkaerő-áramlást a brit kormány

Sneider Tamás: A Jobbik megmutatta, hogy képes feléledni

Sneider Tamás: A Jobbik megmutatta, hogy képes feléledni

Fellázadtak a játékosok, világszerte bojkottra hívnak

Fellázadtak a játékosok, világszerte bojkottra hívnak

A kormányok után egy magánvállalat is kinézte magának a Marsot

A kormányok után egy magánvállalat is kinézte magának a Marsot