szerző:
hvg.hu

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtat az alapkamaton hétfői ülésén. Abban is egyetért az elemzők többsége, hogy a választásokig nem lép az MNB.

Február immár a negyedik hónap, amikor a Reuters felmérésében egyhangúan azt valószínűsítik az elemzők, hogy következő ülésén a Magyar Nemzeti Bank nem változtat a kamatokon. A többség továbbra is úgy véli, a következő lépés egy kamatcsökkentés lesz, ennek az időpontjáról azonban jelentősen eltérnek a vélemények. A választásokig mindenesetre nem várnak kamatváltozást az elemzők. A kamatcsökkentést siettetheti, ha az új kormány jelentős költségvetési kiigazításba fog, de akár kamatemeléseket is okozhat, ha a világ nagy jegybankjai szigorítják monetáris politikájukat – mondták az elemzők. A felmérés február 20 és 22 között készült.

Kivár az MNB

Már szeptember óta változatlanok a jegybanki kamatok. A trend fennmaradásának az elemzők annyira egyértelmű jeleit látják, hogy a Reuters felméréseiben már a negyedik hónapja egyöntetűen tartást jósolnak a soron következő kamatdöntő ülésre. Legközelebb hétfőn ül össze a Monetáris Tanács. A februári felmérésben 20 elemző mondta, hogy az alapkamat a hétfői ülésen is hat százalék marad, ami a legmagasabb jegybanki kamat az Európai Unióban.

Az elemzőknek csak alig több mint fele vállalta, hogy megjósolja, mi lesz az MNB következő kamatlépése. Továbbra is az a jellemző, hogy a többség inkább kamatcsökkentésre számít, mint emelésre: a válaszadók közt ez az arány 8:3 volt. A kamatlépés időzítéséről azonban nagyon széles időintervallumban – a második negyedévtől egészen a jövő évig – szóródnak a jóslatok, bár abban egyetértés mutatkozik, hogy a választásokig vélhetően nem lép az MNB.

Több elemző szerint a következő néhány hónapban már mód lesz kamatcsökkentésre, a többség szerint viszont ezt a forint jelentősebb esésének veszélye nélkül valószínűleg nem lehet meglépni. Néhány elemző úgy gondolja, hogy az év hátralévő részében gyengülhet a forint néhány százalékkal, a medián előrejelzés ugyanakkor azt mutatja, hogy a többség szerint az év végén is a jelenlegi 254 körüli szinten lesz az euró elleni árfolyam.

Költségvetés-globális piac (Oldaltörés)

Az előrejelzések középértéke alapján idén egy negyed százalékpontos, jövőre pedig újabb ugyanekkora kamatcsökkentésre lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy ha visszatér is a monetáris lazításhoz a jegybank, ezt a szakemberek szerint óvatosan és a korábbiakhoz képest nagyon lassan teszi.

Az elemzők két alapvető tényezőt említettek, amelyektől szerintük az év hátralévő részében függ majd a monetáris politika. Ha a választások után felálló kormány gyorsan belekezd a költségvetés kiigazításába, az siettetheti a monetáris csavarok meglazítását. De lassíthatja, sőt akár meg is fordíthatja a folyamatot, ha a világ nagy jegybankjai folytatják kamatemeléseiket, és apadni kezd a világpiacok évek óta tartó pénzbősége – mondták az elemzők.

Ami a költségvetést illeti, az elemzők továbbra sem látnak esélyt jelentős kiigazításra idén, bár a februári felmérésben némileg optimistábbak voltak, mint egy hónapja. Az államháztartás GDP-arányos, a nyugdíjreform költségeit is tartalmazó hiányát erre az évre 7,5 százalékra becslik, 0,4 százalékponttal kevesebbre, mint januárban. A 2007-es előrejelzést ugyanennyivel mérsékelték, 6,1 százalékra, ami azt is jelenti, hogy a várakozás szerint a következő kormány számottevően mérsékli majd a hiányt.

Az idei előrejelzés ugyanakkor jóval magasabb, mint a 6,1 százalékos kormányzati terv, és több a 2005-re megcélzott 7,4 százaléknál is, vagyis bár a kormány azt tervezi, idén már nem várható előrelépés a hiány lefaragásában. A jövő évre valószínűsített mérték pedig fenntartja a kételyt, hogy 2008-ra három százalék körüli szintre csökkenthető a deficit, ami az euró 2010-es bevezetésének egyik fő feltétele lenne. Az előrejelzések középértéke a felmérésben 2013-ra tette az euró magyarországi bevezetését. (Egy szélesebb európai elemzői mintán végzett Reuters felmérés nemrégiben 2012-re becsülte ezt a dátumot.)

A felmérésben a napokban bejelentett újabb áfacsökkentési tervek ellenére hajszálnyit emelkedtek az inflációs előrejelzések, de a 2007 végére vonatkozó 3 százalékos konszenzus arra utal, hogy az elemzők továbbra is tarthatónak gondolják az MNB és a kormány középtávú inflációs célját.

A már végrehajtott áfacsökkentések továbbra is lefelé tolhatják az inflációt. Februárban újra lassulhatott a drágulás egy évre visszatekintő üteme, a konszenzus szerint 2,3 százalékra, a januári 2,7 és a decemberi 3,3 százalék után. Az év utolsó hónapjában az elemzők szerint 2 százalék lesz majd az éves fogyasztói áremelkedés, az év átlagában pedig mindössze 1,8 százalék.

A gazdaság tavalyi negyedik negyedéves növekedésére 4,4 százalékról 4,2 százalékra csökkent a konszenzus az Ecostat meglepetésszerűen alacsony, 4,1 százalékos gyorsbecslése után. A 2006-os, illetve 2007-es növekedésre alig változtak a konszenzusok: most 4,4, illetve 4,0 százalékra számit az elemzői többség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Monetáris Tanács: nem változott az alapkamat

A Monetáris Tanács változatlanul 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A 6 százalékos alapkamat 2005. szeptember 20-a óta van érvényben.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Jegybanki alapkamat: már 7 százalék alatt

A Monetáris Tanács 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot július 19-i hatállyal hétfői ülésén. Az elemzők illetve a piaci szereplők többsége erre számított.

MTI Gazdaság

Járai: tényleg magas az alapkamat, kérdés, miért

Az euró 2010. évi magyarországi bevezetése még teljesíthető, de ehhez a gazdaságpolitikában következetességre, a fiskális politika szigorítására lesz szükség – jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szerdai rendezvényén.

A HVG volt újságírója veszített az Alkotmánybíróságon

A HVG volt újságírója veszített az Alkotmánybíróságon

Először látogatott Auschwitzba Merkel

Először látogatott Auschwitzba Merkel

Radar360: Orbán szerint a magyarok furcsák, késelés egy győri iskolában

Radar360: Orbán szerint a magyarok furcsák, késelés egy győri iskolában

Ismét csatatér a párizsi utca

Ismét csatatér a párizsi utca

Megnézték, mire képes a Qualcomm új csúcsprocesszora, a Snapdragon 865

Megnézték, mire képes a Qualcomm új csúcsprocesszora, a Snapdragon 865

A 10. legnépszerűbb név lett a Mohamed az amerikai újszülötteknél

A 10. legnépszerűbb név lett a Mohamed az amerikai újszülötteknél