szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha sehol nem szakadnak át a folyók menti gátak, akkor az árvízkárok elérhetik, vagy meghaladhatják az egymilliárd forintot, ellenkező esetben, azonban megbecsülni sem tudják a szakértők a várható biztosítói kifizetéseket. Magyarországon összesen 2,879 millió lakásbiztosítás van.

Magyarország piacvezető lakásbiztosítójához, az Aegon Magyarországhoz a dunai árvízzel kapcsolatban eddig 240 kárbejelentés érkezett, a károk becsült összege 50 millió forint. A társaság a lakásbiztosítási piacon 37 százalékos részesedéssel rendelkezik, s 1,05 millió ilyen biztosítást kezel.
   
Az Aegon az elöntött településeken elsősorban Szob, Nagymaros, Dömös, Kismaros térségében a kitelepített biztosítottak részére azonnal 100 ezer forint gyorselőlegeket utalt át, összesen 2 millió forint összegben. A társaság közlése szerint a károk felmérése folyamatos, főleg a nem állandó jelleggel lakott ingatlanok, hétvégi házak, nyaralók esetében nem történt még meg.

A biztosító felmérése szerint az árvíz leginkább Szobot sújtotta, itt az átlagos kárnagyság 1-1,5 millió forint: 11 ilyen esetet regisztráltak a kárszakértők. Nagymarosnál és Pilisamarótnál 500-600 ezer, a többi településen 100-150 ezer forintos átlagkárral számol a társaság.

Az Aegon szakértői további bejelentésekkel számolnak, hiszen tapasztalataik szerint a károsultak ilyenkor még elsősorban az értékmentéssel, kármegelőzéssel vannak elfoglalva, s csak később tesznek bejelentést.

A tiszai árvízi védekezéshez kapcsolódóan az Aegon kitelepítési gyorssegéllyel könnyíti meg ügyfelei számára a költözést összesen 10 millió forint értékben: ez az összeg nem az árvíz károk helyreállítását, hanem a kitelepítéssel kapcsolatos költségek kiegyenlítését szolgálja. Az erre jogosultak 30-40 százaléka vette föl eddig a gyorssegélyt.

Sipos József, az Allianz Hungária Biztosító ügyvezető igazgatója elmondta, hogy társaságuk második a lakáspiacon, részesedésük 20 százalék körüli, s 530 ezer biztosítást kezelnek.

Sipos szerint eddig több mint 100 lakossági és egy-két tucat vállalkozói, ipari-mezőgazdasági bejelentés érkezett hozzájuk. A lakossági károk eddig összesen több mint 50 millió forintot, a vállalkozóiak pedig 250 millió forint tesznek ki. A Körösök vidékén kedden megkezdték az 50 ezer forintos gyorssegély átadását 295 családnak.

Ertl Pál, az Uniqa Biztosító igazgatósági tagja szerint a társasághoz eddig összesen 20 dunai árvízzel kapcsolatos kárbejelentés érkezett, 15-20 millió forint értékben. Bejelentés érkezhet még a Tiszával összefüggésben, aminek értékét maximum 10 millió forintra teszik. Ertl szerint azonban az is elképzelhető, hogy nem kapnak már újabb bejelentést. Ennek hátterében részben az áll, hogy az Uniqa-nak nagyon kicsi a folyó-közeli biztosítási állománya.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma

Tovább nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma, eddig 2.428 embernek kellett elhagynia otthonát - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

MTI Itthon

566-ra emelkedett az árvíz miatt kitelepítettek száma

Vasárnapra virradóan 566-ra emelkedett az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma - közölte Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy legutóbb egy embernek a belvíz következtében kellett elhagynia otthonát a Békés megyei Battonyán, két hajléktalant pedig Szegeden kellett "kitelepíteni" a Tisza árteréből.

MTI Itthon

Árvíz: elúszik a költségvetési tartalék

Lényegében az egész költségvetési tartalékot igénybe veszik az árvízzel kapcsolatos kiadások - közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő a Délmagyarország című napilapban.

Lackfi János: Évek óta emigráltam szerencsére

Lackfi János: Évek óta emigráltam szerencsére

Ezek után ki akarna nő lenni?

Ezek után ki akarna nő lenni?

A kilenc évvel ezelőtti Való Világért kapott bírságot az RTL Klub

A kilenc évvel ezelőtti Való Világért kapott bírságot az RTL Klub