szerző:
MTI/hvg.hu

Az árbevétel alapján a legnagyobb 200 vállalkozások átlagos árbevétele tavaly 13,6 százalékkal 108 milliárd forintra, adózás előtti eredményük pedig 22 százalékkal 1300 milliárd forintra nőtt, miközben exportjuk 13,2 százalékkal, üzemi eredményük pedig 20 százalékkal gyarapodott – olvasható a Figyelő legújabb, TOP 200 kiadványában.

A Mol szárnyalt tavaly. 170 cég nyereséggel zárt
© Mol
A nettó árbevétel szerint az első öt helyezett: a Mol, az Audi Hungária Motor Kft., a Magyar Telekom Nyrt, a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Zrt., illetve a Philips Magyarország lett. A sorrend egy évvel korábban, 2004-ben is hasonló volt, ám akkor a harmadik helyet a Flextronics International Kft. szerezte meg. A társaság tavaly a 10. helyre csúszott vissza, így a 2004-ben még mögötte álló társaságok egy-egy pozícióval jobb helyezést értek el.

A kétszáz cég közül 170 zárta nyereséggel, és 30 veszteséggel az évet. A cégek társasági adója 130 milliárd forintról 100 milliárd forintra csökkent. Míg 2004-ben a kettős könyvvitelűek által fizetett adó felét, 2005-ben már csak 40 százalékát rótták le az elitklub tagjai. Sajáttőke-arányos adózott eredményük 2005-ben meghaladta a 14 százalékot.

A saját tőke szerinti ranglistát a Mol vezeti 1054 milliárd forinttal, de a második és harmadik helyezett, a Magyar Telekom és a GE Hungary saját tőkéje is meghaladja az 500 milliárd forintot. A 4. és az 5. helyen az MVM Zrt., és az E.On Hungária Zrt. áll.

A vagyonvesztő cégek közül messze kiemelkedik a MÁV Rt.: a társaság 2003-ban elkönyvelt 162 milliárd forint értékű vagyona 2004-re 42 milliárddal, 2005-ben pedig további 64 milliárd forinttal zsugorodott.

A legnagyobb exportálók rangsorát a Mol vezeti, majd követi az Audi Hungária Motor Kft., a GE Hungary, a Philips és a Flextronics.

A legnagyobb létszámú cégek a MÁV, a Magyar Posta, a Mol, a Tesco és a BKV.

A legnagyobb üzemi eredményű cég a Mol több mint 304 milliárd forinttal, második a Magyar Telekom 135 milliárdot, harmadik az Audi Hungária 85 milliárdot, negyedik a Richter Gedeon 39,5 milliárdot, míg ötödik a Pannon GSM 38,8 milliárd forintot meghaladó eredménnyel.

Az EBITDA és a befektetett eszközök hányadosából képzett, a hatékonyságot mutató rangsor első helyén az Alcoa-Köfém áll, míg a legeredményesebb vállalat – az üzemi eredmény és az árbevétel hányadosa alapján – a GE Hungary lett. A kutatás-fejlesztés iránt leginkább elkötelezett vállalat a Richter volt 2005-ben.

A 10 legtöbb pozíciót nyerő vállalkozás közé sorolja a kiadvány az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató (EMFESZ) Kft.-t, amely 149-cel jobb helyezést, az 52. helyet tudhatta magáénak tavaly. Második az M6-Autópályaépítési Kkt. 132 pozíciószám javításával és a 69. hely megszerzésével, míg harmadik a Foxconn Hungary Gyártó Kft. amelyik 94 helyezéssel jobbat ért el 2005-ben mint egy évvel korábban: az 56. helyre került.

A legtöbb pozíciót vesztő vállalatok sorát a Solectron Hungary Electronics Kft vezeti 106 pontos pozícióvesztéssel és a 180. hellyel. Második a Peugeot Hungária Kft., a vállalkozás a 163. helyre csúszott vissza az egy évvel korábbi 104. helyről. Harmadik a Hungarotabak-Tobaccoland Zrt, majd ezt követi sorban az Ingram Micro Magyarország Kft., a Fotex Nyrt., az Avon Cosmetics Hungary Kft., a Renault Hungária Kft, a Pappas Autó Kft., a Samsung SDI Zrt., és a Globus Konzervipari Nyrt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Finisben a Mol-privatizáció

A rekordot döntő olajár csúcsra repítette a Mol-részvényeket, s mivel a kilátások is biztatóak, ez arra ösztökélheti a céget, hogy mielőbb megvásárolja az állam tízszázalékos pakettjét. Az ügylet az államadósság mutatóin is kozmetikázhat.

MTI Gazdaság

A Mol megszerzi egy szibériai lelőhely egészét

A Mol az év végéig megszerzi egy nyugat-szibériai olajlelőhely egészét, miután kivásárolta orosz partnere részesedését a mező kutatási és kiaknázási jogát birtokló közös vállalatukból, erősítette meg a partnercég, a Szevero-Zapadnaja Neftyanaja Gruppa (SZNG - North-West Oil Group) vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

35 milliárd forint osztalékot fizet a Mol

A Mol Rt. igazgatóságának javaslata alapján 35 milliárd forint osztalék kifizetését fogadta el a közgyűlés csütörtökön Budapesten: ez részvényenként körülbelül 325 forint kifizetését jelenti, ami a saját részvény darabszámától függően kismértékben változhat. Az osztalékként ki nem fizetett eredmény az eredménytartalékba kerül.

MTI Vállalkozás

A Mol birtokolja Szlovákia egyetlen olajfinomítóját

Az ötven legnagyobb kelet-európai cég között csak négy található szlovákiai központtal, és ezek közül is csak egy, a lista harmincadik helyén szereplő SPP gázszolgáltató tulajdonosa szlovák, mégpedig a kormány, írta a Hospodarské noviny.

MTI Gazdaság

Elmarad a Mol-sztrájk

A Mol Rt.-nél a szakszervezet elállt a keddre meghirdetett munkabeszüntetéstől, ezt bejelentette a munkaadónak - tájékoztatta Ferencz I. Szabolcs, az olajtársaság kommunikációs igazgatója a hétfői megbeszélések végeztével.

MTI Gazdaság

A Mol és a Gazprom együtt indul az Udmurtneft megvételéért

Gazprom partnerül fogadhatja a Molt, hogy egyesítsék pályázataikat az orosz-brit TNK-BP Volga-vidéki kitermelő egysége, az Udmurtneft megvételére, közölte az állami ellenőrzésű orosz gázmonopólium olajtermelő leányvállalata, a Gazprom Neft elnöke Moszkvában.

MTI Gazdaság

Negatív figyelőlistán a Mol

A Standard & Poor's leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára vette a Mol Rt.-t a magyar olajcég oroszországi terjeszkedési terveire hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni közleménye szerint a lépést az a terv indokolja, hogy a nála alacsony befektetői "BBB mínusz" osztályzattal szereplő Mol ajánlatot nyújt be az orosz OAO Udmurtneft olajtermelő vállalatra.

Olcsóbb lehet a kőolaj a koronavírus miatt

Olcsóbb lehet a kőolaj a koronavírus miatt

75 éve szabadult fel Auschwitz

75 éve szabadult fel Auschwitz

Ónos eső és köd miatt adtak ki országos figyelmeztetést

Ónos eső és köd miatt adtak ki országos figyelmeztetést

Elárulta Varga Judit, milyen lehetne a keresztény-konzervatív zöldpolitika

Elárulta Varga Judit, milyen lehetne a keresztény-konzervatív zöldpolitika

Babosék elődöntősök Melbourne-ben

Babosék elődöntősök Melbourne-ben

Ötven éve írta John Lennon a popzene leggyorsabban készült dalát

Ötven éve írta John Lennon a popzene leggyorsabban készült dalát