szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Január-júliusban a bruttó átlagkeresetek 8,2, a nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A KSH jelentése szerint a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007 január-júliusban átlagosan 2 millió 776 ezer volt.

Egy hónappal ezelőtt a hivatal azt jelentette, hogy a január-júniusi reálkereset a fogyasztóiár-index 8,6 százalékos növekedésével számolva 6,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Egy évvel korábban pedig 5,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a fogyasztóiár-index 2,6 százalékos növekedésével kalkulálva.

Az év első hét hónapjában a költségvetési szférában 759 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 942 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,6 százalékkal csökkent a létszám. Az oktatás és a közigazgatás gazdasági ágak közötti, módszertani okból mutatkozó létszámmozgás hatásának kiszűrésével, az ide tartozó fő gazdasági ágak mindegyikében alacsonyabb lett a létszám.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 181 500 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 172 100 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 206 700 forint volt, ami tartalmazza az előző évre vonatkozó, januárban kifizetett egyhavi külön juttatást.

Január-júliusban a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 4,5 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 10,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az átlagot meghaladó mértékben, 18,9 százalékkal nőttek a keresetek az építőipar, 12,6 százalékkal az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, 11,4 százalékkal a kereskedelem, javítás, valamint 10,9 százalékkal a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás gazdasági ágban. A keresetek itt mutatkozó növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedése alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

A költségvetési szférában foglalkoztatottak júniusi és júliusi bruttó átlagkeresete már tartalmazza az egyhavi külön juttatás tizenketted részét. Így a költségvetési intézményeknél júliusban bruttó értéken 9,3 százalékos, nettó értéken pedig 2,5 százalékos keresetnövekedés mutatkozott a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Az év első hét hónapjában a nettó keresetek átlagosan 1,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a versenyszférában 3,5 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél 1 százalékos csökkenés következett be. A KSH szerint a nettó keresetek alacsony növekedési ütemében meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 112 400 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 83 700 forint, a szellemi foglalkozásúaké 144 900 forint volt.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 191 700 forintra nőtt, 8,5 százalékkal haladta meg az előző év január-júliusi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya 2007. január-júliusban átlagosan 5,3 százalék volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Folytatódik a Lépj egyet előre! program

Folytatódik a Lépj egyet előre! program, a jelentkezéseket 2008. december 31-ig fogadják, a tervek szerint a 10 milliárd 665 millió forint támogatási keretből 2009. június 31-ig legalább 22 ezer felnőtt személy ingyenes képzését oldják meg.

Karrier

A külügy figyelmezeti a külföldre készülő munkavállalókat

A Külügyminisztérium újból felhívja a figyelmet, hogy fokozott óvatossággal járjon el bárki, ha külföldön akar munkát vállalni. A körültekintést az indokolja, hogy az utóbbi időben főként Nagy-Britanniában és Írországban, valamint a skandináv államokban nőtt azoknak a száma, akik bajba jutottak, miután felültek csalók hamis állásajánlatának, amely főként nyelvtudást nem igénylő, kétkezi munkára vonatkozott.

Elhalasztották a kínai parlament ülésezését a koronavírus miatt

Elhalasztották a kínai parlament ülésezését a koronavírus miatt

Nem lesz gyerekeinké a jövő, ha nem tanítjuk meg őket programozni

Nem lesz gyerekeinké a jövő, ha nem tanítjuk meg őket programozni

A tábornokok vesztegetési perének 17 vádlottja közül ketten vonulnak börtönbe

A tábornokok vesztegetési perének 17 vádlottja közül ketten vonulnak börtönbe