szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dollár még mélyebbre zuhant, az olaj ára gyakorlatilag nem változott. Trendfordulóra nem számíthatunk. Ha idegen devizákban gondolkodunk, akkor továbbra is az euró alapú kötvények/kötvény alapok vételét javasolhatjuk.

A dollár ismét képes volt alulmúlni önmagát és a szintetikus euróból számolt (1,4560) szintnél is mélyebbre zuhant a közös európai valutával szemben. Közben az olaj ára gyakorlatilag nem változott, mivel a 100 dolláros lélektani határ egyelőre megálljt parancsol az ár további emelkedésének. Valószínű, hogy a befektetők 100 dollár környékére építették be profitrealizáló eladásaikat, fedezeti ügyleteket kötve, ami tartja az árat a 95-96 dolláros szinten. Ha ezeket a pozíciókat kiütik, akkor viszont a 100 dollár fölé emelkedő olajár tovább menetelhet, újabb lendülettel, akár rövid távon is a 110 dolláros szintre. Így trendfordulóra most nem számíthatunk. A részvénypiacokon viszont nem ennyire egyértelmű a helyzet. A kínai jegybanktól érkező hírek szerint a jövőben a megtakarításokat a dollár helyett az erősebb devizák irányába terelik, a kínaiak külföldi befektetéseit pedig erősen támogatják, miközben a külföldiek kínai értékpapír-befektetéseit korlátozni kívánják.

Ezek a tervek erőteljes korrekciót generáltak, amit erősített, hogy további bankokról derült ki: óriási károkat okoz a másodlagos jelzálogpiac bedőlése. Csütörtökön a Cisco jelentése borzolta a kedélyeket, miszerint az amerikai bankok, kereskedők, nagyvállalatok technológiai megrendelései jelentősen csökkennek a közeli jövőben. A feltörekvő piacokon közben jelentősen emelkedett a volatilitás, talán csak a kelet-európai régió jelent üdítő kivételt ez alól. Sanghaj immár 5300 pontra esett a 6000 pontos csúcs után, ami azért figyelmeztető jelzés a feltörekvő piaci befektetőknek.

Devizapiac. A már említett EUR/USD változás érdekes fejleményeket hozott a teljes piacon.Az euró erősödése már nem meglepő, de olyan helyzetet teremtett, amire ma még kevesen figyelnek. Miközben a dollárral szemben történelmi csúcsokra emelkedik az euró jegyzése, a japán yennel szemben érdemlegesen nem változott a jegyzés. Ez csak úgy lehetséges, hogy a carry-trade ügyleteket zárják. Mivel azonban ezúttal nem erősödik a yen az euróval szemben, a befektetők nem érzik a helyzet súlyát. A feltörekvő piacok mozgásai is alátámasztják ezt a teóriát, hiszen az elmúlt napokban korrekciós szakaszt láttunk ezeken a piacokon, miközben a helyi devizák is enyhe gyengülést mutattak.

Az EUR/USD tekintetében továbbra sem találunk olyan sarokpontokat, amelyek mentén akár csak a rövid távú mozgásokat is meg tudnánk jósolni, így ezúttal is kivárást javasolunk. Az utóbbi időszakban megerősödtek azok az elemzői vélemények, hogy lassan itt az ideje a dollár erősödésének – ami várakozásaikba is beépült –, de a piaci trendek egyelőre ezt nem támasztják alá.

Az euró további erősödése ugyanakkor korlátosnak tűnik, legalábbis a gazdasági fundamentumok és az ésszerűség oldaláról vizsgálva (exportra gyakorolt negatív hatás), de a rövid távú piaci mozgások ettől még bőven megengedik a további erősödést. Itt szintén kivárás a javaslatunk. Talán azok számára nyújthat érdekes terepet az EUR, akik hisznek a feltörekvő devizák – így a forint – gyengülésében.A HUF akkor gyengülhet jelentősebben, ha a 250-254-es range gyenge oldalán kilép a sávból, de ehhez az is kellene, hogy a hazai makrogazdasági számok a várakozások alatt alakuljanak. Erre most nincs nagy esély, mivel a kormányzati tervszámokhoz mérten még van tartalék a gazdaságban. Persze komolyabb piaci korrekció sem zárható ki, de az előző hét eseményei azt mutatják, hogy ma még az esésben sokan vásárolnak, ami azt jelentheti, hogy a nagyobb korrekció ezúttal elmaradt. De ezzel együtt a később bekövetkező korrekció esélye emelkedett, miközben a korrekció mértéke is annál nagyobb lehet, minél később következik be a trendváltás. Ma még a HUF tartását javasoljuk, de itt fontos, hogy csak rövid kötvényekben érdemes tartani a tőkét!

A rövidebb futamidejű termékek javasolhatók (Oldaltörés)

Kötvénypiac. Az amerikai államkötvények egy átmeneti hozamemelkedés után ismét drágulni kezdtek, ami annak köszönhető, hogy a piac a dollár erősödésében bízik. Ezek a mozgások azonban nem voltak jelentősek, hiszen a 10 éves államkötvények hozamai 4,26-4,38 százalékos sávban szóródtak. Itt tehát nem volt érdemi változás.

A mozgás mértéke ugyanakkor meglepő, mivel a kínai és más keleti országok által birtokolt amerikai államkötvényeken keresztül óriási nyomást kellett volna gyakorolnia a kínai nyilatkozatoknak, mely a kínai tartalékok befektetésére vonatkozott. Itt egyértelműen a dollár gyengülése bekövetkezett, de a kötvényhozamok nem igazán reagáltak. Ez annak is köszönhető, hogy közben az infláció alakulása is magasabb lehet, mint korábban feltételezték a befektetők, illetve annak, hogy ezek a nyilatkozatok csak terveket taglalnak, de érdemi lépés kínai részről nem történt, azaz amerikai államkötvények eladása részükről nagy valószínűséggel nem történt. Annál inkább érezhető volt a piaci hangulat változása a hazai állampapír piacon. A hozamok emelkedtek a piacon, a kereslet azonban nem csökkent jelentősen, tehát a helyzet nem drámai, de figyelmeztető jelek vannak!


A hozamok emelkedése is a feltörekvő piaci bizalom és a kockázatvállalási hajlandóság csökkenését mutatja. Hazai okot nem nagyon tudunk mondani, így csakis a nemzetközi piac alakulása lehet az ok. Ennek ismeretében ma csak a rövid (3-6 hónap) állampapírok tartását/vételét javasoljuk. Ha idegen devizákban gondolkodunk, akkor továbbra is az euró alapú kötvények/kötvényalapok vételét javasolhatjuk, de itt is inkább a rövidebb futamidejű termékek vétele javasolható.

A részvénypiacokon igen erős mozgásokat láthattunk. Ennek oka, hogy az amerikai gazdasággal kapcsolatban továbbra is erős kételyek élnek az elemzőkben, de ma nem tudnak az eddigi „befektetési szokásoktól” eltérő alternatívát kínálni. A pénzbőség továbbra is magas a világon, így a kockázatvállalási hajlandóság is magas, de – és ez a fontos –, tovább már nem emelkedik, hanem a magas szinteken ingadozik. Ebből fakad, hogy a volatilitás és a kockázatok emelkednek, az elérhető nyereség viszont csökken. Ez a trend vezethet el egy nagyobb korrekcióhoz.

A legokosabb döntés a kivárás (Oldaltörés)


 Részvénypiac.
Mint a BUX alakulását mutató ábrán is jól látszik, a nyári korrekció után szépen növekedett a piac, ez a trend azonban a múlté. A többi feltörekvő esetében, de egyik-másik fejlett piacon is a nyári csúcsot meghaladó árszintek alakultak ki. Onnan aztán egyenesen vezetett az út a mai – kissé konszolidáltabb – szintekig. A kérdés most az, hogy mi következik: a korrekció utáni emelkedés, vagy folytatódik a korrekció és kialakul egy eső trend?

Inkább – sajnos – a második verzió esélyesebb, mivel az EUR/JPY és az USD/JPY esetében a carry-trade zárásokat látjuk. Ez az EUR/JPY esetében nem egyértelműen látszik, hiszen az EUR veszetten erősödik, így a zárások csak a további erősödést állítják meg, de nem okoznak jelentős yenerősödést. A dollár esetében pedig azt is mondhatják a befektetők, persze, hogy erősödik a yen, hiszen a dollár általánosan gyengül a piacokon. De itt is pozíciózárások lehetnek a háttérben.

Ebből következően ma a részvénypiacokon általában a kivárást javasoljuk, mivel a hektikus ármozgások nem biztosítanak kellő hozamot, viszont jelentős kockázatot jelentek. Egyszerűbben fogalmazva: a volatilis piacokon trendek nélkül csak day trade-ekkel lehet eredményt elérni, de a napon belüli ügyletek esetében tanácsot nem adhatunk, mivel itt olyan pillanatnyi motívumok döntenek, amelyeket előre lehetetlen megjósolni. A hazai piac sem kivétel; itt is kivárást javasolunk.

A feltörekvő piacok közül ma egyedül az orosz és a brazil piac ajánlható. Az orosz a magas olajár miatt, a brazil piac a Rio Tinto felvásárlás miatt lehet érdekes. A Rio Tintóra ugyanis a BHP Billiton vételi szándékot jelentett be, de a Rio kevesli az ajánlatot. A szakértők szerint erős az esély a magasabb árra, illetve a tényleges felvásárlásra is, ami további áremelkedést hozhat.

Ajánlások (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: 3-6 hónap vétel/tartás

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: kivárás

- USA részvények: kivárás

- Orosz részvények: vétel

- Egyéb feltörekvők: Brazília

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

Befektetési alapok:

- Dél-Amerika, Oroszország, alapok: tartás

Fürjes Szabolcs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!