szerző:
MTI

Az óvatosságáról és szigoráról híres brit központi banktól sem várható rendkívüli kamatcsökkentés, de érik a következő enyhítés, amely a legtöbb elemző szerint a Bank of England következő menetrendszerű kamatértekezletén, február elején már valószínű. Ha így lesz, az Európai Központi Bank magára maradhat folytatódó szigorával a világ mértékadó központi bankjai között.

Nagy-Britannia hazai összterméke a tavalyi utolsónegyedévben 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, és 2,9 százalékkal volt nagyobb, mint 2006 utolsó negyedében, közölték a brit statisztikai hivatalban szerdán első becslésként. A tavalyi harmadik negyedben negyedévről negyedévre 0,7 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 3,3 százalékkal bővült a brit GDP. Ezzel tavaly egész évben átlagosan 3,1 százalékkal - 2004 óta a leggyorsabban - nőtt a brit gazdaság, meghaladva a 2006-os, 2,9 százalékos évi átlagos ütemet.

Az év végét azonban, erre az évre is gyengülést sejtetve, lehúzták a szolgáltatások, azokon belül is a brit GDP-ben nagy szerepet játszó üzleti és pénzügyi szolgáltatások - vagyis a londoni City - mert a "nem elsőrendű válság" következményei miatt csökkent a kereslet tevékenységük iránt.

Mindenesetre a GDP-adatok jobbak a piaci várakozásnál, és ebből sokan arra következtetnek, hogy a legkorábban februárra várt, gazdaságösztönzőnek szánt brit kamatcsökkentést idén már nem feltétlenül követi több enyhítés - annál is kevésbé, mert a bank értékelése szerint az inflációs nyomás nő, a tizenkét havi infláció, amely decemberben is 2,1 százalékos volt, őszre 3 százalékra gyorsulhat. A Bank of England pénzügypolitikájának, a kormány előírása szerint, 2 százalékos tizenkét havi fogyasztóiár-inflációt kell folyamatosan céloznia; az infláció október óta újfent meghaladja a 2 százalékot.

A brit központi bank utoljára december elején nyúlt irányadó kamatához, a kéthetes repóhoz, negyed százalékponttal 5,50 százalékra csökkentve a rátát.

Tavaly nyár végén az elemzők többsége még arra számított, hogy az óvatosságáról világhírű brit központi bank, az inflációs várakozások elleni harc jegyében, a túlhevültnek tartott gazdasági növekedést hűtendő, a tavalyi év végére legalább 6 százalékra tornássza fel a szintet. Csakhogy utána beköszöntött Európába is a "nem elsőrendű válság". Az ehhez fűzött kamatcsökkentési reményeket azonban sokáig korlátozta a bank elnökének, Mervyn Kingnek többször elismételt nyilatkozata arról, hogy a banknak nem dolga mentőövet dobni a túl nagy kockázatot vállaló hitelpiacoknak, és ezzel veszélyeztetni az inflációs célt. A gazdasági növekedést ért kockázatok végül mégis enyhítésre késztették a bankot.

Előzőleg tavaly júliusban, előtte májusban, és az előtt januárban még szigorított a Bank of England negyed-negyed ponttal, végül hatévi csúcsra emelve alapkamatát. Az előző emelési ciklust 2000. februárban fejezte be, amikor negyed ponttal 6,00 százalékra növelte az alapkamatát. Az enyhítést egy évvel később, 2001. februárban kezdte, és 2003. júliusban állította le, negyed pontos csökkentéssel 3,50 százalékra. Még abban az évben, 2003. novemberben megkezdte azt a szigorítási ciklust, amely tavaly júliusig tartott: összesen kilencszer szigorított, mindannyiszor negyed-negyed ponttal, rendre az infláció ellen küzdve, amely - tizenkét hónapra számolva - tavaly márciusban átmenetileg meghaladta a különösen vészesnek tartott 3 százalékot, 3,1 százalékos volt. Első ízben gyorsult 3 százalék fölött az EU-szabványnak megfelelő, évi 2 százalékra tekintő inflációs célkövetés 1997-es bevezetése óta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Merkel szerint nem lesz recesszió Európában

A nemzetközi pénzpiacokon kialakult válságjelenségek ellenére a német kormány nem változtat a növekedési előrejelzésen. Ezt Michael Glos gazdasági miniszter jelentette be keddi sajtóértekezletén, hangsúlyozva: a német kormány abból indul ki, hogy a gazdasági növekedés 1,7 százalékos lesz, s ezen a válságjelenségek ellenére sem kíván módosítani.

Gazdaság

A Fed kamatot vágott

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kedden 75 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatát. A Fed a recesszió veszélyétől tartva határozott a rendkívüli kamatcsökkentésről.

hvg.hu Gazdaság

A Fed kamatvágása egyelőre megnyugtatta a Wall Streetet

Már-már fekete keddről beszéltek az elemzők, a Wall Streeten közvetlenül nyitás előtt a vezető részvények árfolyamát tükröző Dow Jones 500 pontos zuhanását jósolták. A nyitáskor valóban 400 ponttal esett a Dow, de ekkor jött a hír: a Fed merész kamatvágásra határozta el magát. Néhány órával később a Dow visszatornászta magát a múlt pénteki szintre. Nem tudni, a bizalom tartósan helyreállott-e, hiszen a recessziós félelmek nem múltak el.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az amerikai recessziót 100 százalékos valószínűségre árazzák

Az általános londoni konszenzusnál negyedévvel korábban és negyed százalékponttal nagyobb mértékben csökkentette irányadó napi kamat célját kedden az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), bár volt olyan londoni elemzői vélemény is, hogy a Fed nem várja meg a január végi kamatdöntő ülést.

MTI Gazdaság

Soros koromsötét prognózisa

Ítéletnapi forgatókönyvet vázolt Soros György amerikai befektető a Hatvan éve a legrosszabb válság című cikkében, amelyet a Financial Times közölt.

MTI Gazdaság

A Fed agresszív lépése meglepte a londoni elemzői közösséget

Még ebben a hónapban, és az első negyedév későbbi szakaszában is további, "példátlanul" agresszív kamatcsökkentést, nemsokára 3 százalék alatti alapkamatot várnak az amerikai jegybanktól londoni befektetési házak. Egyikük szerdai elemzésében forinterősítő célú retorikának, ugyanakkor "pánikszerűnek" is minősítette, hogy a magyar jegybank kamatdöntő ülésén felmerült a kamatemelés.

MTI Gazdaság

Az IMF üdvözli a Fed rendkívüli kamatcsökkentését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden üdvözölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatcsökkentését, és előre támogatásáról biztosította hasonló intézkedések meghozatalát, ha a helyzet tovább romlik az Egyesült Államokban. Az IMF szerint idén elkerülhetetlen a növekedés jelentős lassulása.

Megtalálták, hogy kik gyártják az ózonpajzsot romboló, betiltott CFC-gázokat

Megtalálták, hogy kik gyártják az ózonpajzsot romboló, betiltott CFC-gázokat

Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?

Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?

Fabricius Gábor: Film írja a múltat, így a jelent is

Fabricius Gábor: Film írja a múltat, így a jelent is

A Fidesz nem megy el az antirasszista minimumról szóló összpárti beszélgetésre

A Fidesz nem megy el az antirasszista minimumról szóló összpárti beszélgetésre

Megvan az év gyereklemeze

Megvan az év gyereklemeze

Döme Zsuzsanna: "Nyilván mindenkit lefizettem"

Döme Zsuzsanna: "Nyilván mindenkit lefizettem"