szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bruttó átlagkeresetek 2007-ben 8,0 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett – 4,8 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Párezer forint. A fizetésemelést elvitte az infláció
© Dudás Szabolcs
Tavaly decemberben a bruttó átlagkeresetek 4,8 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,2 százalékkal voltak magasabbak egy évvel korábbinál, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 7,4 százalékos növekedése mellett – 4,8 százalékkal csökkent.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók 2007-ben átlagosan bruttó 185 ezer forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 177 ezer 400 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 206 ezer 300 forint volt, ami júniustól már tartalmazza az egyhavi külön juttatás tizenketted részét is.

A bruttó átlagkeresetek 2006-ban összességében 8,1, a nettó átlagkeresetek 7,5 százalékkal haladták meg a 2005. évit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,9 százalékos növekedése mellett - 3,5 százalékkal nőtt 2005-höz képest.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban 2007-ben átlagosan 2 millió 760 ezer volt: a költségvetési szférában 749 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 933 ezren dolgoztak.

A költségvetési intézményekben összességében közel 5,0 százalékkal csökkent a létszám. Az ide tartozó fő gazdasági ágak mindegyikében (a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben) alacsonyabb lett a foglalkoztatottak száma, kiszűrve az oktatás és a közigazgatás gazdasági ágak közötti szakfeladati átsorolás hatását – áll a KSH jelentésében.

Az elmúlt év egészében a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,4 százalékkal a versenyszférában dolgozóké 9,1 százalékkal volt magasabb, mint 2006-ban.

A költségvetési szférán belül a keresetnövekedés indexe a legmagasabb, 13,7 százalékos volt a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban. A KSH hozzáteszi, hogy ennél az adatnál – a 13. havi kereset arányos részének előrehozott kifizetése mellett – módszertani változás is szerepet játszott (közel 30 ezer fő, zömében alacsony keresetű dolgozó más nemzetgazdasági ágba, döntően az oktatásba, lett átsorolva), mintegy 5 százalékpontnyit magyarázva a növekedésből, míg november-decemberben az előző évinél nagyobb jutalom kifizetésnek volt keresetnövelő hatása.

A versenyszférán belül átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az építőiparban (15,6 százalék), az ingatlanügyleteknél, a gazdasági szolgáltatásban (11,4 százalék), a szálláshely-szolgáltatásban, a vendéglátásban (8,9 százalék), valamint a kereskedelemben és a javításban (8,8 százalék. A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

A nettó keresetek 2007-ben átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek: ezen belül a versenyszférában 3,6 százalékos, a költségvetési szervezeteknél pedig 1,7 százalékos növekedést mért a KSH.

A nettó kereseteknek a bruttó kereseteknél érdemben alacsonyabb növekedési üteme döntően az egészségbiztosítási és munkavállalói járulék 2006. szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék kulcsának 2007. januári újabb emelésére vezethető vissza – áll a KSH kommentárjában.

A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset éves szinten így 114 ezer 100 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 85 ezer 100 forint, a szellemi foglalkozásúaké 146 ezer 900 forint.

A nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 195 ezer 300 forintra emelkedett, 8,2 százalékkal meghaladva a 2006. évit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,3 százalékot tett ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!