szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Péntek reggel, az elmúlt hetek reggeli irányzatához hasonlóan, ismét bizonytalankodott a kőolaj ára a szabadpiacon, némi hétvégi profitkivétel is érezhető, de a piacon nem jósolnak tartós enyhülést. A héten megint árrekordok dőltek a zuhanó dollárból és részvényekből menekülő befektetési alapok spekulációs vásárlásai miatt, ebben csak átmeneti enyhülést hozott a mértékadó központi bankok újabb, egyeztetett likviditásnövelő árveréseinek keddi bejelentése, amely egy napra életet lehelt a dollárba.

Hiába nőtt tovább az amerikai stratégiai kőolajtartalék a múlt héten, hiába, hogy az amerikai üzemanyag-tartalék 14 évi csúcson van, apadó kiskereskedelmi keresletet jelezve, hiába, hogy a héten mind az amerikai energiaügyi minisztérium, mind a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a világ kőolajtermelésének keresletet meghaladó növekedését és a kereslet korábban vártnál kisebb növekedését jósolta idénre, a kőolaj ára új és új csúcsokat dönt.

Piaci szakértők szerint nincs a drágaságnak reális alapja a kőolajjal bőven ellátott világpiacon, csakhogy a befektetési alapok értékőrzőbbnek vélt megtakarításokat keresnek a nyersanyagpiacokon, mert a részvénypiacok egyre bizonytalanabbak, és mert minden előrejelzés a dollár gyengeségét és az infláció gyorsulását jósolja belátható időre az Egyesült Államokban, az EU-ban és Ázsiában is.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, áprilisi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 109,84 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 49 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál.

Csütörtökön napközben 111,00 dollárt ért el, ez a legújabb csúcs a legközelebbi határidők történetében a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta, és idén a tizenhatodik napi csúcsdöntés. A legújabb tőzsdei árcsúcsok február 27-e óta meghaladják minden idők addigi hivatalos rekordját: 1980. áprilistól júliusig - az iráni iszlám forradalom után és az 1980. szeptemberben kezdődött iraki-iráni háborúhoz vezető határvillongások súlyosbodása idején - a világpiacon rendszerint legdrágább, amerikai referenciafajta havi megállapított átlagára hordónként 39,50 dollár volt (napi jegyzése csak 1983-ban kezdődött a NYMEX-en).

Ez az 1980-as árcsúcs a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) kalkulációja szerint korszerű vásárlóértéken 101,70 dollárnak felel meg. Általában ezt tartották eddig a modern abszolút árrekordnak, habár ezt a számítást tavaly közölték, és ez mai áron már 107,16 dollárt ér. Ám a kőolaj jóval régebben bizonyára volt ennél drágább is.

Az amerikai olajipar hajnalán - ez ismét a Fed számítása -, 1871-ben az ára évi átlagban hordónként 118,70 dollárt ért el mai dollárra átszámítva, bár e számítás lábjegyzete szerint kétséges az egybevetés a mai minőségű West Texas Intermadiate fajtával. Egy másik számítás: a BP olajtársaság saját statisztikája szerint 1864-ben - a pennsylvaniai olajláz idején - az ottani kőolaj évi átlagban hordónként 8,06 dollárba került, ez 2006-os áron 104,35 dollárnak felelt meg a BP számítása szerint, és ebből mai áron 109,95 dollár kalkulálható. A legolcsóbb 1999 végén volt, 11 dollár, az mai áron is csak 14 dollár.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin a legközelebbi, áprilisi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 2,6685 dollár volt a Globexen, 0,0143 dollárral olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál.

Csütörtökön a földgáz ára is rekordot döntött a Nymexen, tízmilliárd brit hőegységenként (btu) 10,258 dolláron áprilisra. Péntek reggel 10,225 dollár volt, 0,005 dollárral olcsóbb a csütörtöki zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, áprilisi határidőre péntek reggel 106,01 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 1,53 dollárral olcsóbb a csütörtöki zárónál.

Péntek reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 995,50 dollár volt Londonban azonnalra vételi oldalon, 4,50 dollárral drágább, mint csütörtökön későn, jelezve, hogy elmúlt a nagy központi bankok egyeztetett intézkedései keddi bejelentésének hatása. Csütörtökön napközben, 999,90 dolláron, új rekordot ért el, és az áprilisi határidőre az 1000,00 dollárt is meghaladta átmenetileg. Az azonnali aranyár január 3-án 869,05 dolláron kezdte a mostani rekordsorozatot.

Január 3-a óta hág újabb és újabb csúcsokra az arany ára, a dollár gyengeségére játszó nemzetközi spekuláció és az inflációs félelmek miatt, miközben a világ tényleges, fizikai aranykereslete csökken, mind az iparban, mind a kiskereskedelemben.

Az előző árrekordsorozat 1980. január 21-én fejeződött be az iráni iszlám forradalmat követő piaci felfordulásban, szintén gyors infláció közepette, 850 dolláron, ennek az összegnek a mai vásárlóértéke 2398 dollárnak felel meg. Azóta 1999. augusztus 25-én végzett a legolcsóbban, 253,00 dolláron, ez mai áron 320,57 dollárt ér.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A túltermelés ellenére tartja magát az olajár

Péntek reggelig nem sokat változott a kőolaj ára a szabadpiacon, miután csütörtökön ismét rekordot döntött. A befektetők a délután megjelenő amerikai foglalkoztatási adatoktól várnak további iránymutatást a dollár irányzatára, következésképp a nyersanyagpiaci spekulációra.

hvg.hu Gazdaság

Magas olajárak: a félelemre a gatyánk is rámehet

Hétfőn rekordmagasságba szökött a kőolaj ára: Londonban és New Yorkban megközelítette a 108 dollárt hordónként. Sokáig tartotta magát a nézet, hogy a világpiaci kőolajárat és a finomítói termékek árát alapvetően a kereslet-kínálati viszonyok szabják meg, de csak ezzel már nem lehet megmagyarázni a mostani extrém drágaságot. Lássuk, akkor mivel!

MTI Világ

Lassul a világ kőolajfelhasználása

A vártnál kevesebb lesz a világ kőolajfelhasználása az idén, mert lassul a gazdasági növekedés üteme a fejlett országokban és rekordszinten vannak az árak - tette közzé legújabb havi elemzésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).