szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Marad a korábbi taktika, esésben vétel, emelkedésben eladás; persze ez kockázatos és sok odafigyelést igényel. Akinek sem ideje, sem idegrendszere nincs ehhez, az maradjon inkább távol a részvénypiactól.

A világ szinte összes gazdasági térségében és országában egyre komolyabb problémát okoz az infláció. Ennek oka, hogy a jegybankok alacsony kamatokkal igyekeznek stimulálni az egyre gyengébb növekedést produkáló gazdaságokat, miközben a nyersanyagok, energiahordozók, a mezőgazdasági termékek áraival egyetemben egyre magasabb szinteken alakul.

Ebben a helyzetben az Európai Központi Bank (ECB) is nehéz döntés előtt áll, hiszen az éves szintű 3,3 százalékos – mindenkori csúcsot jelentő – infláció mellett nem marad lehetősége a kamatcsökkentésre, miközben a gazdasági növekedés oldaláról ez szinte megkerülhetetlennek látszik. Mit tehet ebben a helyzetbe a jegybank? Eddig csak várt, mert mindig remény volt arra, hogy az előbb említett termékek áremelkedése megáll, de ez csak nem akar bekövetkezni. Erős a gyanú, hogy a továbbiakban nem lehet halogatni a lépéseket és valamilyen határozott döntést kell hozni. Itt nem is elsősorban a kamatvágás, vagy emelésre gondolunk, inkább valamilyen intézkedés-csomagra. Ez hasonló lehet, mint az Egyesült Államokban alkalmazott technikák, de természetesen számtalan más lehetőség is szóba kerülhet.

Devizapiac. A dollár gyengül, a forint erősödik. Ezek a trendek most sem változtak, az irány továbbra is egyenesen mutat a dollár gyengülése irányába. De meddig tarthat ez a trend?Az eddigi csatornákból folyamatosan kilépő árfolyam most épp a legfrissebb csatornából készül kilépni. Itt az lehet a történet, hogy vagy egy új – még meredekebb - emelkedésbe csap át, vagy a mai csatornán belül elindul egy konszolidációs folyamat. Ma ezt a másodikat tartjuk valószínűbbnek, így ezúttal USD vételt javasolunk az EUR-val szemben.

Fundamentális oldalról ennek az lehet a kiváltó oka, hogy az euró zóna inflációja jelentős mértékben emelkedett, így immár 3,3 százalékos szinten áll éves szinten. Ebben a helyzetben csapdába került az ECB, így most az várható, hogy az európai gazdaság fékeződik, ami viszont ahhoz vezethet, hogy a kötvények hozamai is emelkedni kezdenek. Természetesen a kamatkülönbözet továbbra is az eurót erősíti, de átmenetileg a keresztárfolyamok trendje fordulhat, ami még nem jelenti a hosszabb trend feladását sem.

A hazai piacon – a nemzetközi trendekkel összhangban – a hét elején még meredeken emelkedtek a hozamok, de miután a FED piacösztönző lépései pozitív reakciót váltottak ki, gyors korrekció következett. A múlt héten tettünk arra megjegyzéseket, hogy a hazai fiskális és monetáris vezetés gyengesége jó lehetőség arra, hogy magas hozam mellett vásároljunk államkötvényeket. Ezt természetesen a külföldi befektetők is felismerték, így nem meglepő, hogy a gyorsan 10 százalék közelébe kerülő hozamok hatására vételekkel jelentek meg a piacon. Az pedig a külföldi befektetőket és az ő szakértőiket minősíti, hogy a hozamok emelkedésével elhallgattak a kamatemelést szorgalmazó hangok. Vajon megbízhatunk a „bekiabálók” véleményében? Nos, általában igen, de a kiélezett helyzetekben csakis magára számíthat minden egyes befektető.

De a forintra visszatérve, az erősödés kezdete a short pozíciók zárásával kezdődött, majd az egyes szintek átlépése újabb hasonló lépéseket generált. De mi lesz akkor, ha a hozamok ismét visszaállnak a „megszokott” szintekre? Ebben a pillanatban azt gondoljuk, hogy a volatilitás nem csökken, mert ebben az esetben újra az eladói oldalon találhatjuk azokat, akik a legmagasabb hozamok mellett bátran vásároltak a hazai kötvényekből. Ezzel együtt persze a forintot is eladhatják, ami egy gyengülést eredményez majd.A mai helyzetben két – egymást keresztező – trendvonalat láthatunk: egy HUF gyengülést mutatót, amelyből átmenetileg kilépett a keresztárfolyam, majd vissza is tért oda, illetve egy oldalazó mozgást mutatót, amelynek az alsó és felső széle elég messze van egymástól ahhoz, hogy nyereséges ügyletek alapja lehessen. Ma mindkét trend alsó széllén van az EUR/HUF, így most EUR vételét javasoljuk a forinttal szemben.

Jellemző, hogy a cikk írása közben jött ki a hír: az S&P rontotta Magyarország szuverén adósosztályzatának kilátását, ami azonnal 260 fölé tolta az EUR/HUF keresztárfolyamot. Még jellemzőbb – és egyben siralmas -, hogy a politikai visszhangok azonnali reakcióként jöttek; mindkét oldal saját igazának bizonyítását látta az S&P lépésében. Azon meg talán majd este, elalvás előtt elgondolkodnak, hogy ez gazdasági szempontból mit is jelent.

Tovább csökkenhetnek a hozamok (Oldaltörés)

Kötvénypiac. Egyre látványosabb beszűkülést látunk az amerikai államkötvények piacán, ahol 3,4, illetve 3,6 százalék közé kerültek a hozamok. Ennek oka, hogy a piac alapvetően még 125 bázispontos kamatvágást áraz, azonban a makrogazdasági bizonytalanság, a recessziótól való félelem nem engedi, hogy tovább csökkenjenek a hozamok. Az sem tesz jót, hogy az USD folyamatosan gyengül az idegen devizákkal szemben, mivel a külföldi befektetők egyre nagyobb veszteséget szenvednek USD kötvény-befektetéseiken. Előbb-utóbb nem lesz, aki finanszírozza az amerikai hiányt, ha ez így megy tovább. De ma nagy a valószínűsége, hogy a trend nem fog folytatódni – legalábbis rövidtávon. Így ma dollár kötvények vételét javasoljuk, de csak azért, mert a keresztárfolyamok várható változása extraprofitot jelenthet, a hozam önmagában még nem lenne elég indok a vásárlásra.

Ugyanekkor az európai kötvénypiacon a kifulladás jelei mutatkoznak, mivel már a spanyol és az olasz kötvények hozama is emelkedett, de legalábbis megingott a FED gazdasági ösztönző csomagjának bejelentése előtt. Itt aztán visszaálltak a korábbi szintek, de figyelmeztető jel volt a hirtelen ijedelem a piacokon. A német államkötvények piacán is volt némi bizonytalanság, de aztán ismét csak esni kezdtek a hozamok, ami ahhoz vezetett, hogy a hét végére már 3,90 százalék alá esett a tíz éves állampapír hozama. Ez még mindig magasabb, mint a hasonló amerikai kötvények hozama, miközben az infláció emelkedőben van. Így egyre biztosabb, hogy ezek a papírok nem jelentenek a jövőben pozitív reálhozamú befektetéseket, ezért most nem ajánljuk vételüket. Ami mégis mellettük szól, az lehet, hogy esetleg a HUF jelentősen gyengül az EUR-hoz mérten, így az árfolyamnyereséggel együtt jobb lehet a pozíciónk.

De miért is tennénk ilyet, amikor a hazai hozamok olyan mértékben emelkedtek, hogy a régen nem látott kamatfelárat a keresztárfolyamok változása aligha képes ellensúlyozni. De mi is történt?Különösen a 3-5 éves szegmens hozamai alakultak hektikusan. 100 bázispontos emelkedés után 50 bázispont csökkenés következett, ami jó lehetőséget teremtett arra, hogy magas hozam mellett jó minőségű értékpapírokat vásároljunk. Ezúton is köszönjük a hazai gazdasági vezetőknek!

De mi lesz a következőkben? Tovább csökkenhetnek a hozamok, de azt látni kell, hogy a korábbi szintek csak később állhatnak vissza, mivel sok olyan befektető lehet, aki csak rövid időre fektetett állampapírokba, így most az eladói oldalt fogja erősíteni – legalábbis átmenetileg. Ebből következik, hogy – hektikus napi mozgások mellett – további 30-50 bázispontos csökkenésre számítunk a 3-5 éves szegmensben.

A hosszabb kötvények vétele még mindig túl kockázatos, ezrét itt nem javasolunk vételeket, míg a rövid oldalon azt látjuk, hogy a három hónapos lejárat – lejáratig megtartva – perspektivikus, de az egy éves papírok nem ajánlhatók.

Részvénypiac: csak erős idegzetűeknek! (Oldaltörés)

Részvénypiac. A részvénypiacok tovább folytatták a hektikus üzletmenetet, ami az eddigi trend fennállását jelenti, volatilis piac mellett továbbra is csökkenő árszinteket látunk.Mint látható a trend nem változott, a továbbiakban is marad az esésben vétel és emelkedésben eladás taktikája, ami persze egy ilyen piacon kockázatos lehet és sok odafigyelést igényel. Akinek sem ideje, sem idegrendszere nincs ehhez, az maradjon inkább távol most a részvénypiactól.Az OTP ezúttal jó befektetési ajánlatnak bizonyult, mivel a múlt pénteki 6300-as szintről egy hét alatt 6800 forint fölé erősödött. Most ezen a szinten talán már el is lehet adni, már csak azért is, mert közben a Mol került olyan árszintekre, ahol már ideális belépési pont lehet. A többiek esetében azt tudjuk mondani, hogy nincs kialakult trend, így ma ezekkel nem érdemes foglalkozni.

A nemzetközi részvénypiacok közül az orosz továbbra is felülteljesítő, de a török piac – amely szerdán csúnyán omlott – is jó befektetési sztori lehet. A távol-keleti térség teljesen elfelejthető, majd amikor látható az alagút vége, érdemes lesz szemezgetni. De amíg az USD/JPY trendben marad, addig ne gondolkodjunk ebben a térségben.

Ajánlások (Oldaltörés)

- Állampapír piac:

3-5 év vétel (HUF)

- Vállalati kötvények:

Eladás

- Nemzetközi részvénypiac:

Orosz, török, piac: vétel

- Hazai részvénypiac:

Esésben vétel; Mol vétel, OTP eladás

- Befektetési alapok:

Hazai ingatlan alapok


Fürjes Szabolcs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!